Септембар 05, 2010, 11:14:38 *
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте.

Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије

Сајт   Почетна   Претрага Ћирилица конвертор Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Папа ће добити споменик у Бањалуци  (Прочитано 381 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Увчанка
Уредник
Пуковник
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 665

Погледај профил WWW
« послато: Јун 23, 2010, 18:31:48 »

МОСТАР - Након порука из Сарајева да ће споменик папи Јовану Павлу Другом бити срушен, уколико буде подигнут у овоме граду, премијер Републике Српске (РС) Милорад Додик, предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић и бањалучки бискуп Фрањо Комарица договорили су се да споменик папи буде изграђен у Бањалуци - потврђено је из ХДЗ-а БиХ.

Потпредсједник ХДЗ-а БиХ Маринко Чавара, који је присустовао састанку који је одржан у уторак у Бањалуци а организован поводом обиљежавања седам година од папине посјете овом граду и Петрићевцу, изјавио је за "Дневни лист" да би, према садашњој идеји, споменик требао бити изграђен на Петрићевцу.

''Бискуп Комарица прихватио је ову иницијативу Човића и подршку Додика са одушевљењем. Одмах су објавили да ће се кренути са израдом идејног рјешења и оснивањем организационог одбора у коме ће бити три особе'', рекао је Чавара.

Он је изразио наду да ће се ова идеја имплементирати у што скорије вријеме, јер је циљ да се пошаље порука са духом обиљежавања седме годишњице од папине посјете Петрићевцу.

Коментаришући пријетње из Сарајева да ће споменик папи бити срушен уколико буде постављен у овом граду, Чавара је рекао да грађани Сарајева "требају послати јасну поруку и себи и свима у свијету ко одлучује у Сарајеву о томе шта ће се изградити, а шта неће".

''Ако је неко допринио побољшању стања у БиХ, онда је то папа Јован Павле Други који је позивао на мир и тражио да се допринесе стабилизацији односа и миру у БиХ'', додао је Чавара.

У самостанској цркви у изградњи на Петрићевцу у уторак је служењем мисе, коју је предводио бањалучки бискуп Фрањо Комарица, обиљежено седам година папине посјете Бањалуци, а на обиљежавању су били присутни бројни званичници.   
Сачувана

“Никада се нећемо одрећи тебе, вољено Православље!
Никада те нећемо издати, благочешће Отаца!
Никада те нећемо оставити, мајко побожности!
У теби смо рођени, у теби живимо и у теби ћемо умрети.
Ако времена то буду тражила и хиљаду пута умрећемо за тебе!”
jер „Православна вера наша – она је богатство наше,
она слава, она род, она венац, она похвала.“
Нација
Уредник
Пуковник
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 568

srpska.u.srcu@hotmail.com
Погледај профил WWW
« Одговор #1 послато: Јун 23, 2010, 20:06:39 »

Треба напоменути да католичку Цркву у Петричевцу седмично посети око 20так хрвата, и то сви старији. У шта сам се лично уверио.

Значи овај споменик нема никаквог посебног значаја за тамошњи мали број хрвата. Ово је још један у низу политички поен за политичаре "хрватске националности", пошто за који месец су избори у РС и Федерацији. А хрватски политичари су јако мало урадили за хрвате на тим просторима. Наиме сваке године их је мање и мање. Исто тако је ово политички поен за Србе, односно садашњу Владу РС, која ће скоро сигурно бити иста и у следећем мандату. А Хрвати преуимају председника Савета министара, тако да ово више значи "повезивање" Срба и хрвата против балијардије.
Сачувана

Српство испред и изнад свега!
витез
Админ
Генерал
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1752

Погледај профил WWW
« Одговор #2 послато: Јун 24, 2010, 18:25:43 »

Како год мени се ту ништа не свиђа!
Сачувана

Христе Боже Распети и Свети
Србска земља кроз облаке лети

„Срби, мој народ, Христови су а не папини.“ - Свети Сава

Коначни циљ ближи се, главу горе Србине
Мораш свој да останеш, само правца држи се

http://www.pravoslavna-srbija.com/forum/index.php?board=4.0
Vojo
Редов
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 19

Погледај профил E-mail
« Одговор #3 послато: Јун 25, 2010, 13:58:54 »

Цитат
Треба напоменути да католичку Цркву у Петричевцу седмично посети око 20так хрвата, и то сви старији. У шта сам се лично уверио.

Јест, 20-так али зато је на таквој позицији да се цијела Бања Лука види као на длану.

Цитат
Ово је још један у низу политички поен за политичаре "хрватске националности", пошто за који месец су избори у РС и Федерацији. А хрватски политичари су јако мало урадили за хрвате на тим просторима.

Па зашто брате драги не праве поене у Херцег-Босни својој, него баш у РС и у Бања Луци и то гдје? Недалеко од мјеста гдје су усташе урадиле покољ срба у рату 1941-45, а чији идеолог је био управо Иван Мерц кога су прогласили блаженим.
То што су мало урадили, то је њихов проблем. Додик се више залаже за трећи ентитет него они. Кад је од њих ко тражио то јавно, него увијек се нађе неки србин  који ће говорити у њихово име. Требали су још само рећи да хоће да га праве на Козари.

Цитат
Исто тако је ово политички поен за Србе, односно садашњу Владу РС, која ће скоро сигурно бити иста и у следећем мандату. А Хрвати преуимају председника Савета министара, тако да ово више значи "повезивање" Срба и хрвата против балијардије.
Што би ово био политички поен за Србе? Ово може бити само поен за садашњу власт коју ја сматрам не баш српском. Свако повезивање Срба и Хрвата је штетно за нас јер су Срби увијек доњи. По мени је боље градити односе са муслиманима, који су и нарушени због латина и њихове ове политике. Шта ћеш брате, наивни смо.

Цитат
Како год мени се ту ништа не свиђа!

Ни мени. Све ово ми личи на једну дугорочну подвалу. Папа не љуби земљу у држави коју посјети само да би се поклонио, него је љуби да би је означио због интереса ватикана и дјеловања својих маринаца.

Сачувана
Нација
Уредник
Пуковник
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 568

srpska.u.srcu@hotmail.com
Погледај профил WWW
« Одговор #4 послато: Јун 28, 2010, 00:12:27 »

Најављени су протести неколико организација као и неких опозиционих странака.
Сачувана

Српство испред и изнад свега!
Странице: [1]
  Штампај  

Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Српски превод: Јован Турањанин Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!