|
витез
|
 |
« послато: Јун 12, 2008, 08:04:30 » |
|
Молитва при упаду непријатеља на Косову И Метохији
Господе сила, буди с нама, јер другога помоћника у тузи немамо, изван Тебе. Господе сила, помилуј нас. Суди Господе онима који нам чине зло, обори оне који хоће нас да оборе. Узми оружје и штит и устани у помоћ нашу. Пресвета Богородице, за време живота мога не остави мене, не повери ме суду људскоме, већ Сама заступи и помилуј ме. Сву наду моју полажем на Тебе, Мати Божја, сачувај ме под окриљем Твојим. Да васкрсне Бог и да се расточе непријатељи Његови, и да побегну од лица његовог мрзитељи Његови . Господе , Боже силâ, Боже спасења нашег, Боже који сам чиниш чудеса, погледај милостиво и снисходљиво на Своје смирене слуге, и чуј нас човекољубиво, и помилуј. Ево, наши се непријатељи скупише против нас, да нас униште, и да разоре светиње наше. И Ти, који нас све знаш, знаш да су неправедно устали на нас, и да се не можемо одупрети њиховом мноштву ако нам Ти не помогнеш. И овако грешни и недостојни, кајући се, са сузама Ти се молимо: помози нам Боже, Спаситељу наш, и избави нас ради славе имена Твог, да не би рекли непријатељи наши гле, оставио их је Бог, и нема Онога ко их избавља и спасава, већ да познају сви народи да си Ти Бог наш а ми деца Твоја, увек заштићавана Твојом влашћу. Покажи нам, Господе, Твоју милост, да би се примениле на нас речи које је Мојсије рекао Израиљу "Будите одважни, стојте и видећете спасење Господње, јер ће се Господ борити за вас". Дај нам добро знамење, да виде сви који мрзе православну веру нашу и нас, да се посраме и смире.О Господе Боже, Спаситељу, Снаго и Надо и Заступништво наше, не помени безакоња наша и неправду народа Твог и не окрени се од нас у гневу Своме, него милостиво и снисходљиво посети Своје смирене слуге. Дођи нам у помоћ, и разруши лукаве савете оних што нам зло мисле, суди онима који нас вређају и покори оне који се против нас боре; обрати њихову нечисту дрскост у страх и бекство. Опрости грехе онима којима си доделио да у борби положе животе своје за Веру и Отаџбину, и дај им нераспадљиве венце у дан праведног Суда Твог. Јер си Ти Заступник, Победа и Спасење свих оних који се надају у тебе, и Тебе славимо Оца, Сина и Светога Духа, сада и свагда и кроза све векове. Амин.
Конак Призренска Башта
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
витез
|
 |
« Одговор #1 послато: Јун 12, 2008, 08:04:45 » |
|
Молитва пред чудотворном иконом Мајке Божје Пећке Пресвета Богородице, светла Узданице, спаси нас. Векови одмичу и поколења одлазе, а Ти их све дочекујеш и испраћаш, светла Узданице, из Пећког светилишта твога. Све их дочекујеш с материнском бригом и испраћаш с материнским благословом, мајко наша свемилостива. Сираци пред ликом твојим уздисаше, цареви се молише, патријарси клечаше с поуздањем у тебе, светла Узданице, па ево и потомци њихови у твој златогрли лик гледају и од тебе помоћ очекују. Од неверна друга и демонских поруга избави нас. Од страха ноћи и од саблазни дана буди нам оклоп и одбрана. Кад на зло кренемо, запречи нам; кад на добро пођемо, пут нам отвори. Светла Узданице, одбиј нас од свакога зла и свако зло од нас; упути нас у сусрет сваком добру и свако добро нама, који те срцем волимо и од срца молимо. Стуб си и тврђа била вере православне, светлост свештеницима, крепост монасима, покров робовима, мајка сиротама, лек и мелем болеснима, страх безверцима и гром насилницима. Ниси постидела ничије уздање у тебе па немој ни наше, светла Узданице, мајко наша свемилостива. Сједини сва чеда Православља, просвети вером учене и неуке, молимо ти се; измири љубављу велике и мале, умери силне и омоћај немићне, молимо ти се. Погледај из светилишта твог Пећког по свој земљи нашој, и исправи што је неправо, осветли што је тамно, исцели што је болесно, светла Узданице наша. Да те величају сви векови и сва поколења, и прослављају сина твог јединородног, са Оцем и духом Светим. Амин. Конак Призренска Башта
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Серафим
|
 |
« Одговор #2 послато: Јун 12, 2008, 08:07:40 » |
|
МОЛИТВА Помози ми Господе, да разумем шта се ово око нас догађа, шапутала је молећи се.
Некада давно бејаше велика пешчара, потом је пошумљена, а име остаде. У тој лепој шуми била је школа. И сада је, али другачија. Уз ђаке су и маме, баке, бебе и деке.
То место деца зову "избеглиште" и "ишчезиште".
Талас рата, који је опустошио њихове куће, доплавио их је на последњу обалу, у избеглички камп.
Деца су сањала куће, тате, мирне дане и остављене лутке.
Старе нико није питао шта сањају.
А бака је сањала острво, са заливом и кућом на жалу. Мирисало је на борове, море и горке траве. Тамо су намернике дочекивали цврчци, што се дању играју певача, а ноћу су мала звонца.
У чемпресовој шуми је гробље, са леве стране од улаза, четврта по реду је њихова гробница. Одатле се виде бродови кад долазе у луку. Испод те плавети, ни смрт сама не изгледа сасвим стварно.
Веровала је, ту је њено место.
Или код родитеља који давно проминуше светом, а као земни спомен стоји гробница породице из чијег је окриља одавно отишла.
При крају је својих дана, а ни тамо за њу нема места.
На том, другом гробљу, нема старих крстова, јер они којима је Луна симбол, не дадоше старим покојницима да млађе дочекају како доликује.
Свако доба има своје снове, као што невеста сања женика, старица сања другачији сусрет, сада за навек.
Помози ми Господе да разумем шта се ово око нас догађа.
Подај Господи, свој деци да се врате свом дому.
Помилуј Господе све избегле и несрећне,
а ја те, грешна, молим за место поред мојих,
да ми нису сами на тихом, зеленом месту
последњег чекања.
Помилуј, смилуј се и опрости.
О Тројичину дану 1994.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
Заповест је Господња да не остајемо неми у временима када је вера у опасности. Када је у питању Вера, нико нема право да каже: ко сам ја? Немa право ни свештеник, ни владар, ни војник, ни земљоделац ни бескућник који једва долази до дневног следовања. Нико нема право да каже није то моја ствар, или то ме не занима. Камење ће завикати, а зар ти да останеш нем и незаинтересован? (Св. Теодор Студит)
|
|
|
|
Серафим
|
 |
« Одговор #3 послато: Јун 12, 2008, 08:08:02 » |
|
Господе име Ти је -Љубав: не одбаци ме заблуделога: Име Ти је - Сила: оснажи ме јер изнемогавам и падам. Име Ти је - Светлост: просветли душу моју,помрачену животним стрстима. Име Ти је - Мир: умири пометену душу моју. Име Ти је - Милост: не престани никад да ме милујеш.Амин!
свети Јован Кронштатски
|
|
|
|
|
Сачувана
|
Заповест је Господња да не остајемо неми у временима када је вера у опасности. Када је у питању Вера, нико нема право да каже: ко сам ја? Немa право ни свештеник, ни владар, ни војник, ни земљоделац ни бескућник који једва долази до дневног следовања. Нико нема право да каже није то моја ствар, или то ме не занима. Камење ће завикати, а зар ти да останеш нем и незаинтересован? (Св. Теодор Студит)
|
|
|
|
Серафим
|
 |
« Одговор #4 послато: Јун 12, 2008, 08:08:25 » |
|
Молите се без престанка
Свети Григорије Палама
Нека нико не мисли, браћо моја, драга моја браћо у Христу, да дужност мољења без престанка и увек припада само онима у чину свештеника и монасима, а не световњацима. Не, не; сви ми Хришћани имамо дужност да будемо увек у стању молитве. Само видите шта Свети Патријарх Константинопољски, Филотеј пише у Житију Светог Григорија Солунског: „Овај Јерарх је имао драгог пријатеља, по имену Јов, простог човека али богатог добрим делима. Једном приликом су разговарали и Епископ је рекао по питању молитве, да сви Хришћани морају да се боре у молитви и морају да се моле стално, као што Апостол Павле подстиче: „молите се без престанка“ (1.Сол. 5:18 ); и као што Пророк Давид говори о себи (упркос чињенице да је био цар и да је морао да брине о целокупном царству): „Свагда пред собом видим Господа“ (Пс. 16:8 ), т.ј. у очима свог ума, увек видим Господа преда мном у својој молитви. И Свети Григорије Богослов учи све Хришћане и говори им, да би требали да се сећају Имена Божијег чешће него што дишу. Говорећи ово и још много тога свом пријатељу Јову, Јерарх је додао да не само што би, слушајући заповести Светитеља, требали да се молимо увек, већ би и требали да учимо другe да чине исто; сви, без разлике – монаси и световњаци, учени и неуки, мушкарци и жене, и деца – требали би да теже да се моле без престанка. Слушајући ово, старац Јов је мислио да је ово нешто ново и почео да се расправља, говорећи Јерарху да је стална молитва дело, само подвижника и монаха, који живе ван света и његових брига, а не световњака, који имају толико много брига и послова. Јерарх је изнео много доказа у подршку ове истине и нове, необориве доказе, али чак и они, нису убедили старца Јова. Тада је Свети Григорије, избегавајући празнословље и неслогу ућутао и сваки је отишао и сопствену келију. Након тога, када се Јов молио у самоћи, пред њим се појавио Ангел, послан од Бога, Који жели да се сви људи спасу и дођу у познање истине (1.Тим.2:4) и прекорео га за расправу са Светим Григоријем и за супротстављање таквој очигледној ствари, од које зависи спасење Хришћана. Он је објавио од Самог Бога, да у будуће треба да пази и да се чува да било коме говори било шта, што је насупрот овом душеспасавајућем питању и да се не опире вољи Божијој, да чак и у сопственом уму нема мисли које су насупрот овом, не дозвољавајући себи да мисли на било који начин насупрот ономе што је рекао Свети Григорије Палама. Тада је једноставни Старац Јов пожурио ка Светом Григорију и падајући пред његове ноге, молио за опроштај за његово супротстављање и открио му оно што му је Ангел Господњи рекао. Видите сада, браћо моја, како сви Хришћани, од најмањег до највећег, морају увек да се моле у својим срцима: „Господе, Исусе Христе, помилуј ме!“ на такав начин, да ум и срце увек буду у навици изговарања ових светих речи. Будите уверени како је то угодно Богу и колико много добра проистиче из тога, када је у Својој безграничној љубави према човечанству, послао Свог Ангела са Небеса да открије ово нама, да нико не би имао сумње о овоме. Али шта говоре световњаци? „Ми смо преоптерећени стварима које чинимо и световним бригама и како можемо да се молимо без престанка?“ Одговорио бих им да нам Бог није заповедио да линимо било шта немогуће, већ само оно што смо у стању. И стога, ово се може вршити од стране сваког, који жарко тражи спасење своје душе. када би ово било немогуће, тада би било немогуће за било кога ко живи усвету и не би било много оних, који се, у сред света, имали непрестану молитву као што су требали. Међу мноштвом таквих људи, можемо навести пример оца Светог Григорија Солунског, чудесног Константина, који је, упркос свом учествовању у живосту двора, будући позван да буде тутор и васпитач Императора Андроникуса и дневно заузет са државним пословима као и пословима код куће – имао је велико имање са мноштвом слугу, женоми децом – упркос свему овоме, био је тако неодвојив од Бога и тако удубљен у непрестану умну молитву – да је често заборављао оно шта су Император и његови претпостављени расправљали са њим у питању послова, тако да је често питао, па чак и понављао једно и исто питање. Други помоћници Цара, не схватајући разлог овога, били су узнемирени и укоревали су га за толику заборавност и досађивање цару својим понављаним питањима. Али Цар, знајући разлог који је иза свега тога, бранио га је и говорио: „Константин има своје мисли, које му понекад не дозвољавају да буде у потпуности присутан у ономе што говориомо“. Постоји безброј примера других који су , живећи у свету, били у потпуности предани непрестаној молитви, ако што може бити посведочено историјским списима. И тако, драга моја браћо у Христу, преклињем вас – заједно са Светим Јованом Златоустим – ради вашег сопственог спасења, немојте занемаривати молитву. Опонашајте пример оних, о којима сам вам говорио и следите за њима, колико год је могуће. У почетку може изгледати тешко, али будите уверени, као да је од Свемогућег Бога, да ће вам, само Име Господа нашег Исуса Христа, непрестано призивано, помоћи да превазиђете све тешкоће – и временом ћете бити навикнути на то и осетићете како је слатко Име Господње. Тада ћете искуством знати та ова активност није немогућа нити тешка, већ и могућа и лака. Из тог разлога нас је Свети Павле, знајући много боље од нас, каква велика корист долази од ове молитве, подстицао да се молимо без престанка. Он не би ово захтевао од нас, да је било веома тешко и потпуно немогуће, знајући унапред да, у таквом случају, не би били у стању да испунимо овај задатак и да би неизбежно били непослушни његовој заповести и тако постали преступници, чинећи себе на тај начин достојним осуде и казне. Али то није могла бити намера Апостола. Са циљем да се молимо на овај начин, морамо носити у уму метод молитве; како је могуће молити се без престанка, т.ј. молити се умом. Ми то увек можемо чинити, само ако желимо. Док смо заузети ручним радом, док ходамо, док једемо или пијемо – увек се можемо молити умом, произносећи умну молитву угодну Богу, истинску молитву. Нека наше тело ради, а нека се наша душа моли. Нека спољашњи човек извршава све спољашње делатности; али нека се унутрашњи човек потпуно преда служењу Богу и никада не престане ову духовно дело умне молитве као што нам је Исус Богочовек заповедио у Јеванђељу: „А ти када се молиш уђи у клет своју, и затворивши врата своја, помоли се Оцу свом, Који је у тајности“ (Матеј 6:6) Клет душе је тело; врата су наших пет чула. Душа улази у своју клет. Када ум не лута свуда у потери за стварима света, већ када налази своје место у срцу. Наша чула треба да се затворе и да остану тако, када им не дозволимо да нагињу ка спољашњим чулним стварима, и на овај начин, ум остане слободан од свих светских ствари и помоћу скривене умне молитве сједини себе са Богом Оцем. „И Отац твој који види тајно, платиће теби јавно“, додаје Господ. Бог, Који зна све скривено, види умну молитву и награђује је очигледним и великим даровима. Јер то је истинска и савршена молитва која испуњава душу божанском благодаћу и духовним даровима – слично миру које, што га више сабијеш у суд, чини суд мириснијим. Тако је и са молитвом: што је тешње закључаш у срце, она ће више изобиловати благодаћу Божијом. Блажени су они који су постали навикнути на ово небеско дело, јер ће њиме победити сва искушења злих духова, као што је Давид победио гордог голијата. На овај начин молитва гаси непристојне жеље тела, као што су Три Младића угасили пламен пећи вавилонске. Помоћу умне молитве страсти бивају укроћене, као што је Пророк Данило укротио двиље звери. Молитва спушта росу Духа Светог у срце, као што су Илијине молитве спустиле кишу на планину. Ова умна молитва достиже до самог престола Божијег, где се чува у златним судовима и попут кадионице одаје слатки мирис пред Господом, као што је Свети Јован Богослов видео у свом откровењу; „Двадесет и четири старешине падоше пред Јагњетом, имајући сваки гусле, и златне чаше пуне тамјана, које су молитве Светих.“ (Откр. 5:8 ) Умна молитва је светлост која осветљава човекову душу и загрева срце огњем љубави према Богу. Она је ланац који сједињује Бога са човеком и човека са Богом. О, не постоји ништа што се може поредити са благодаћу умне молитве! Она чини човека сталним сабеседником са Богом. О заиста чудесно и најчуденсије дело! У телу сте са људима, али умом разговарате са Богом. Ангели немају чулне гласове, али умом произносе сталну хвалу Богу. Ово је цело њихово занимање; целокупан њихов живот је посвећен овоме. И ти такође, брате, када ућеш у клет своју и затвориш врата, т.ј. када ум не лута више, већ улази у унутрашње кутке душе, и твоја чула бивају закључана, тада си сличан Светим Ангелима, и твој Отац, водећи твоју тајну молитву, коју Му произносиш из ризнице свог срца, дароваће на тебе, отворене духовне дарове. А шта желиш више од овога, када си, као што сам рекао, умом стално у присуству Божијем и разговараш са Њим непрестано – ти разговараш са Богом, без Кога ниједан човек не може бити благословен ни овде или у другом животу.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Десни
|
 |
« Одговор #5 послато: Јун 12, 2008, 08:09:13 » |
|
МОЛИТВЕ ЈУТАРЊЕ
Уставши од постеље и спремивши се, стани пред икону, и сабравши ум, реци са побожношћу и страхом Божјим, крстећи се:
У име Оца и Сина и Светога Духа, Амин.
Затим, постој мало ћутећи, док се не умире сва твоја осећања, и тада начини три мала поклона, уз речи:
Господе Исусе Христе, Сине Божји, ради молитава Твоје Матере, и свих светих, помилуј ме. Амин.
Онда реци:
Слава Теби Боже наш, слава Теби. Царе небески, Утешитељу, Душе истине, који си свуда и све испуњаваш, ризницо добара и даваоче живота, дођи и усели се у нас, и очисти нас од сваке нечистоте и спаси, Благи, душе наше.
Свети Боже, свети Крепки, свети Бесмртни, помилуј нас (три пута)
Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.
Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владару, опрости безакоња наша; Свети посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.
Господе, помилуј! (трипут)
Молитва Господња
Оче наш, који си на небесима,
да се свети име Твоје,
да дође царство Твоје,
да буде воља Твоја и на земљи као на небу;
хлеб наш насушни дај нам данас;
и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим;
и не уведи нас у искушење,
но избави нас од злога.
Затим ове тројичине тропаре
Уставши од сна, падамо пред Тобом, Благи, и узносимо Ти анђелску песму, Моћни: свет си, свет, свет, Боже, помилуј нас Богородицом.
Слава оцу и Сину и Светоме Духу: Из постеље и сна подигао си ме, Господе; ум мој просвети и срце, и усне моје отвори да Те славим, Света Тројице: свет си, свет, свет, Боже помилуј нас Богородицом.
И сад и увек у векове векова. Амин. Судија ће доћи изненада, и откриће се свачија дела, но са страхом вичемо у поноћи: свет си, свет, свет, Боже помилуј нас Богородицом.
Господе помилуј! (дванаест пута)
Онда:
Ходите, поклонимо се цару нашем Богу!
Ходите, поклонимо се и припаднимо Христу, цару нашем Богу!
Ходите, поклонимо се и припаднимо самом Христу, цару и Богу нашем!
Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.
50. Псалм
Помилуј ме, Боже, по великој милости својој, и по обиљу милосрђа свога очисти безакоње моје. Опери ме сасвим од безакоња мога, и од греха мога очисти ме, јер ја знам безакоње своје и грех мој стално преда мном.Теби јединоме сагреших, и зло пред Тобом учиних, да се оправда у речима својим и да победи кад ти суде. Гле, у безакоњима се зачех, и у гресима роди ме мати моја. Јер гле, истину љубиш, и јављаш ми незнано и тајно свемудрости своје. Покропи ме исопом, и очистићу се; опери ме, и бићу бељи од снега. Дај ми да чујем радост и весеље, да се прену кости потрвене. Одврати лице своје од грехова мојих, и сва безакоња моја очисти. Срце ми чисто саздај, Боже, и дух прав обнови у мени. Не одбаци ме од лица Твога, и Духа Твога Светога не одузми од мене. Дај ми радост спасења Твога, и духом владачким учврсти ме. Научићу безаконике путевима Твојим, и непобожним ће се обратити Теби. Избави ме од крви, Боже, Боже спасења мога; Обрадоваће се језик мој правди Твојој. Господе, отвори усне моје, и уста ће моја казивати славу Твоју. Јер да си хтео жртве, принео бих; за жртве паљенице не мариш. Жртва Богу је дух скрушен; срце скрушено и смерно Бог неће презрети. По благости својој, Господе, чини добро Сиону, нека се подигну Зидови јерусалимски. Онда ће Ти бити миле жртве правде, приноси и жртве паљенице; тада ће метати на жртвеник Твој теоце.
Символ вере
Верујем у једног Бога, Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.
И у једног Господа Исуса Христа, Сина Божјег, Јединородног, од Оца рођеног пре свих векова; Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог, рођеног, не створеног, једносушног са Оцем, кроз кога је све постало;
Који је ради нас људи и нашега спасења сишао с небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве и постао човек;
И Који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и погребен;
И Који је васкрсао у трећи дан по Писму;
И Који се узнео на небеса и седи с десне стране Оца;
И Који ће опет доћи са славом, да суди живима и мртвима, његовом Царству неће бити краја.
И у Духа Светог, Господа, животворног, Који од Оца исходи, Који се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави, Који је говорио кроз пророке.
У једну, свету, саборну и апостолску Цркву.
Исповедам једно крштење за опроштење грехова.
Чекам васкрсење мртвих.
И живот будућег века. Амин.
Молитва прва, Светог Макарија Великог
Боже, очисти ме грешнога, јер никакво добро не учиних пред Тобом, него ме избави од зла, и нека буде у мени воља Твоја, да неосуђено отворим своја недостојна уста и прославим Твоје свето име, Оца и Сина и светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.
Молитва друга, истога светог
Уставши од сна, Теби прибегавам Владару човекољубиви, и милосрђем Твојим полазим на дела Твоја. Молим Ти се, помози ми у свако доба у свакој ствари, и чувај ме од свега рђавог у свету, и од ђаволске брзоплетости, и спаси ме, и уведи у Твоје вечно царство. Јер Ти си мој створитељ и сваког добра промислитељ и подаритељ, и у Тебе је све уздање моје, и Теби славу узносим сада и увек и увекове векова, Амин.
Молитва трећа, истог светог
Господе, који си својом великом добротом и својим великим милосрђем дао мени, слузи Твоме, да прошло време ове ноћи пређем без опаасности од ма каквог зла противниковог, Ти сам Владару, Творче свега, удостој ме да Твојом истинском светлошћу и просвећеним срцем творим вољу Твоју, сада и увек и у векове векова. Амин.
Богородице Дјево
Богородице дјево, радуј се благодатна Маријо, Господ је с тобом; благословена си Ти међу женама и благословен је Плод утробе Твоје, јер си родила Спаситеља душа наших.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Десни
|
 |
« Одговор #6 послато: Јун 12, 2008, 08:10:27 » |
|
МОЛИТВЕ ПРЕ СПАВАЊА
Прекрстивши се пред иконом, уз речи:У име Оца и Сина и Светога Духа, Амин, реци: Молитвама Светих Отаца наших, Господе Исусе Христе Боже наш, помилуј нас. Амин.
Онда: Свети Боже, свети Крепки, свети Бесмртни помилуј нас (ово реци трипут).
Слава Оцу и Сину и светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.
Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владару, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.
Господе, помилуј! (трипут)
Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и увекове векова. Амин.
Молитва Господња
Оче наш, који си на небесима,
да се свети име Твоје,
да дође царство Твоје,
да буде воља Твоја и на земљи као на небу;
хлеб наш насушни дај нам данас;
и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим;
и не уведи нас у искушење,
но избави нас од злога.
Онда ове тропаре:
Помилуј нас, Господе, помилуј нас, јер ми грешници немајући никаквог оправдања, Теби као Владару приносимо ову молитву: помилуј нас.
Слава Оцу и Сину и Светоме Духу;
Гопсподе, помилуј нас, јер се у Тебе уздасмо; не гневи се јако на нас, нити помињи безакоња наша, него и сада као милостив погледај и избави нас од непријатеља наших; јер си Ти Бог наш, и ми смо људи Твоји, сви смо дело руку Твојих, и име Твоје призивамо.
И сада и увек и у векове векова. Амин
Отвори нам двери милосрђа, благословена Богородице, да не погинемо ми, који се у Тебе надамо, него да се Тобом избавимо од беда: јер си Ти спасење рода хришћанскога.
Господе помилујj! (дванаест пута)
Молитва прва,
светог Макарија Великог Богу Оцу
Боже вечни и Царе сваког створења, који си ме удостојио да доживим до овога часа, опрости ми грехе, које учиних, овога дана делом, речју и мишљу. И очисти, Господе, смирену душу моју од сваке прљавштине тела и духа. И дај ми, Господе, да ми сан ове ноћи прође у миру, да бих уставши са скромне постеље, угађао пресветом имену Твом у све дане живота свога, и победио телесне и бестелесне непријатеље који војују на мене. И избави ме, Господе, од сујетних помисли и рђавих жеља које ме прљају. Јер је твоје царство, и сила, и слава, Оца и Сина иСветога Духа, сада и увек и у векова векова. Амин.
Молитва друга
Господе Боже наш, што сагреших овог дана речју, делом и мишљу, опрости ми као благ и човекољубив. Подари ми миран и тих сан; пошљи ми свога Анђела чувара који ме заклања и чува од свакога зла. Јер си Ти чувар душа и тела наших, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.
Молитва трећа
Светом Анђелу чувару
Анђеле Христов, чувару мој свети, и покровитељу душе и тела мога, опрости ми све што згреших у данашњи дан, и избави ме од свакога лукавства непријатељског и противника, да не бих никаквим грехом разгневио Бога мог; но моли се за мене грешног и недостојног слугу, да ми покажеш достојна доброте и милости Свесвете тројице, и Матере Господа мога Исуса Христа, и свих светих! Амин.
Молитва светог Јоаникија
Надање је моје Отац, прибежиште моје Син, заштита моја Дух Свети, Тројице Света слава Ти.
Затим:
Достојно је, ваистину, блаженом звати Тебе, Богородицу, увек блажену и пренепорочну и Матер Бога нашега. Часнију од херувима и славнију неупоредиво од серафима, тебе што Бога-Реч непорочно роди, ваистину Богородицу величамо.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Десни
|
 |
« Одговор #7 послато: Јун 12, 2008, 08:13:12 » |
|
МОЛИТВЕ ПРЕД СВЕТО ПРИЧЕШЋЕ
Уочи дана Светог причешћа, после молитава пред спавање, прочитај и ове молитве:
Молитва прва
светог Јована Дамаскина
Владару, господе Исусе Христе Боже наш, који једини имаш власт да људима отпушташ грехе, као благ и љовекољубив, превиди све моје свесне и несвесне грехе, и удостој ме да се неосуђено причестим, божанским и преславним, и пречистим, и животворним Тајнама Твојим, не на казну, ни на муку, ни на умножење грехова, него на очишћење, и освећење, и обручење будућег живота и царства, на заштиту и помоћ, и на разбијање противника, на истребљење многих мојих сагрешења. Јер си Ти Бог милости, и милосрђа, и човекољубља, и Теби славу узносимо, са Оцем и Светим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.
Молитва друга
светог Јована Златоуста
Боже, отпусти, остави, опрости ми сагрешења моја, која Ти сагреших, било речју, или делом, или помишљу, хотимично или нехотимично, свесно или несвесно; све ми опрости као благ и човекољубив. И молитвама Твоје пречисте Матере, Твојих служитеља и светих сила, и свих светих који су Ти од памтивека угодили, благоволи да неосуђено примим свето и пречисто Твоје тело и часну крв, на исцељење душе и тела, и на очишћење мојих рђавих помисли. Јер је Твоје царство, и сила и слава, са Оцем и Светим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.
Молитва трећа светог Јована Златоуста
Господе Исусе Христе, Боже мој, отпусти, остави, очисти, и опрости ми грешном и непотребном и недостојном слузи Твом погрешке, и сагрешења, и преступе моје, које Ти од младости моје па све до овог дана и часа сагреших, било свесно или несвесно, било речима или делима, било помислима и мислима и настојањима, и свима својим чувствима. И молитвама пречисте и приснодјеве Марије мајке Твоје, која Те је чудесно родила, једине непостидне наде и заштите и спасења мога, удостој ме да се неосуђено причестим пречистим, бесмртним, животворним и страшним Тајнама Твојим, на отпуштење грехова, и на живот вечни; на освећење и просвећење, јачину, исцељене и здравље душе и тела, и на уништење и потпуно погубљење мојих злих мисли и помисли, и похвата, и ноћних сањарења, мрачних и злих духова. Јер је Твоје царство, и сила, и слава, и част, и поклоњење, са Оцем и Светим Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.
Сутрадан, после јутарњих молитава, прочитај ову молитву:
Молитва
светог Јована Златоуста
Верујем, Господе, и исповедам да си Ти заиста Христос, Син Бога живога, који си дошао у свет да спасеш грешнике, од којих сам први ја. Још верујем да је ово само пречисто Тело Твоје, и да је ово сама пречиста Крв Твоја. Стога Ти се молим: помилуј ме, и опрости ми сагрешења моја, хотимична и нехотимична, речју, делом, свесно и несвесно, и удостој ме да се без осуде причестим Тајнама Твојим на отпуштење грехова и на живот вечни. Прими ме данас, Сине Божји, за причесника Тајне Вечере Твоје, јер нећу казати Тајну непријатељима Твојим; нити ћу Ти дати целив као Јуда, већ као разбојник исповедам Те: Помени ме, Господе, у царству Твоме.
Нека ми причешће светим тајнама Твојим, Господе, не буде на суд или осуду већ за исцељење душе и тела. Амин.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|