АКАТИСТ Пресветој Богородици у част Њене иконе БОГОЉУБОВСКА
празнује се 18.јуна (01.јула)
(чита се за умножавање љубави према Богу)

Кондак 1.

Теби, изабраној Војвоткињи, Богољубивој Царици, од сваке творевине преузвишенијој, Дјеви и Мајци Христа Бога, ми, слуге Твоје, Богородице, похвале узносимо. А Ти, пак, као Богољубива и Свемилостива Мати, која си благоизволела да Свој пресветли лик нашем благоверном кнезу Андреју јавиш, од беда и жалости нас, и храм овај, сачувај, да Ти кличемо:

Радуј се, Богољубовска Царице Богородице, Надо наша и Прибежиште!

Икос 1.

Све небесне силе величају Тебе, од Ангела узвишенију, Царицу Богородицу. Ми, пак, грешни на земљи, дивећи се чудесном Божијем промишљању о Теби, усуђујемо се да Ти свом душом, срцем и устима говоримо:

Радуј се, Благодатна Дјево, Благословена међу женама!

Радуј се, Мати Свевишњега и обитавалиште Духа Светога!

Радуј се, Царице Небеса и земље, од свих небеских сила узвишенија!

Радуј се, од Ангела поштована и од Серафима опевана!

Радуј се, на Небесима благословена и на земљи слављена!

Радуј се, јер ваистину Присноблажена и Пренепорочна јеси!

Радуј се, Богољубовска Царице Богородице, Надо наша и Прибежиште!

Кондак 2.

Вндевши жалостан земаљски живот и немоћи и болестн наше, Премилосрдна Мајка Божија благоизволе да јави чудо, изабравши сасуд Својих благодати и милости према нама – благочестивог кнеза Андреја. Стога Ти, Владичице, и ми са неисказивом радошћу припадамо и из дубине душе Теби, нашој дивној Заступници благодаримо, појући Богу: Алилуја!

Икос 2.

Желећи да разуме милошћу Твојом, Пресвета Богородице, јављено чудо када коњи, који икону Твоју превозише, стадоше, и људи не могаше да их у ход натерају, благоверни кнез Андреј са сузама поче Тебе, Владичице, молити да му, Пречиста, Своју свету вољу покажеш. Ти, пак, благоизволе да у виђењу откријеш преблаги промисао Свој. Зато и ми, сећајући се овога чуда, приклонивши колена, овако кличемо:

Радуј се, Ти, Лоја си место обитељи Своје дивним чудодејствовањем прославила и у свему нам преобилну милост показала!

Радуј се, Ти, Која си земљу Владимирску озарила Својом светлошћу, чије зраке на све нас шириш!

Радуј се, Свеблага наша Наставнице, Која нас љубављу привлачиш!

Радуј се, Чуварко наша од болести и беда!

Радуј се, Царице наша Небеска и у Господа за спасење наше Заступнице!

Радуј се, Ти, Која си нас захвалности за сва доброчинства Твоја научила!

Радуј се, Богољубовска Царице Богородице, Надо наша и Прибежиште!

Кондак 3.

Сила Вишњега осењује све оне који са вером и страхом Теби, Пречиста Госпођо Богородице, притичу и у Твоју се милост уздају, будући да сваку добронамерну молитву топло примаш. Испунивши се трепетом пред Твојим промишљањем о њему, благоверни кнез Те, Владичице, мољаше да вољу Своју покажеш. Тако Ти и ми, Пречиста, прибегавамо и умилно кличемо: Свемилостива наша Покровитељко, научи и нас да Твоје свечасно и свехвално име прослављамо и достојно Богу кличемо: Алилуја!

Икос 3.

Имајући на путу као Богом вођену звезду часни лик Твој, Владичице, благоверни кнез се у својој ревносној молитви пред чудотворном иконом Твојом удостоји да на јави угледа Тебе, Небеску Царицу, која топло заступништво за место Свог јављања и за читав свет пред Богом показујеш. О, Божија Мати! Пречиста Богородице, са љубављу Теби припадамо и, очекујући богате Твоје милости, умилно кличемо:

Радуј се, Радости наша и јака Заштитнице!

Радуј се, Покрове наш и Утехо!

Радуј се, Чуварко и Уздање наше!

Радуј се, Прибежиште наше и дивно за нас Старање!

Радуј се, Похвало наша, Која нас чудима задивљујеш!

Радуј се, јер си наше Прибежиште и Залог вечног спасења!

Радуј се, Богољубовска Царице Богородице, Надо наша и Прибежиште!

Кондак 4.

Ум наш не може да докучи како достојно треба величати Тебе и Твоје дивно јављање, Богородице: као сунце које луче из себе шири, Ти си пред кнеза, који се молио, стала, рекавши овако: ”Не желим да лик мој у Ростов носиш, већ да га у Владимиру поставиш. На овом месту у име Рођења мога цркву подигни и манастир монасима сагради.” И, пруживши Своју божанствену руку ка Господњем лику, Ти се од духовних очију кнежевих сакри. И ми колена своја пред Тобом, Богољубива Мати, приклањамо и, разумевши Твоја чудесна јављања и заповести, из дубине душе Богу појемо: Алилуја!

Икос 4.

Чувши мољења Твоја, Богоизабрана Царице Небеска, Господ обећа да ће Ти као Преблагој Матери увек молитве испуњавати. А Ти, о, Владичице, тада Господу рече: ”Тебе, Владико Многомилостиви, Господе Исусе Христе, Сине и Боже мој, молим да божанствена благодат на људима Твојим пребива и да се светозарна луча славе Твоје свагда на место које изабрах спушта.” Истински исповедамо, о, Пречиста, да свима онима који Теби са вером прибегавају брзо помажеш и, са умилењем Ти појући, овако кличемо:

Радуј се, Молитељко наша пред Господом и Сином Твојим!

Радуј се, читавог рода људског Заступнице и народа православног Заштитнице!

Радуј се, Ти, Која нам Материнску љубав Своју свагда показујеш и сва нам блага дарујеш!

Радуј се, за радост нам, благодат и славу вечна Старатељко, дивна наша Утешитељко!

Радуј се, Ти, Која си о настанку манастира и спуштању благодати на њега унапред известила!

Радуј се, Ти, Која си указала да се у сећање на Твоје јављање храм у славу Рођења Твога сагради и Која си тамо Цркви Христовој дивни украс показала!

Радуј се, Богољубовска Царице Богородице, Надо наша и Прибежиште!

Кондак 5.

Као лучезарну звезду у пределима Владимирским јављену угледа кнез Андреј пресветлу икону Твоју, Владичице, и, разумевши је као знамење неизмерног Божијег старања о месту Твог јављања, даде јој име „Богољубовска“. О, Царице и Владичице! Обасјај и нас светлошћу Својом Небеском, чувајући нас под покровом Својим благим и услиши свеумилне молитве оних који Те прослављају и Богу кличу: Алилуја!

Икос 5.

Примивши са радосним трепетом чудесно виђење Богоматере и Њене свете речи, благоверни кнез гануто са сузама паде на земљу и са умилењем заблагодари Свевишњем што се удостоји да Тебе, Пресвету Богородицу, угледа. Потом похита да утемељи цркву у којој се сада богољубива обитељ, красећи се Твојим именом, пред Пречистим Твојим ликом за читав свет моли. Созерцавајући знамење благодати у таквом догађају, усуђујемо се да овако кличемо:

Радуј се, Милостива, јер си онима који спасење траже тихо пристаниште устројила!

Радуј се, Пресветла, јер онима који желе да у светости живе светлост дајеш и праве стазе ка Царству Небеском показујеш!

Радуј се, топла Заступнице оних који у манастирима Твојим живе, Која си им заувек Своју милост обећала!

Радуј се, јер им у трудовима монашким свагда помажеш и у трудољубивости их бодриш!

Радуј се, јер у келијама монашким на молитву уразумљујеш и на добродетељни живот ревносно побуђујеш!

Радуј се, дивна Чуварко светих обитељи, јер Твојом благодатном силом оне заживеше и благочестивост достигоше!

Радуј се, Богољубовска Царице Богородице, Надо наша и Прибежиште!

Кондак 6.

Сва земља Руска проповеда богате милости Твоје, Владичице, и дивно благодатно уразумљење кнеза Андреја. Њега подражавајући, благоверни кнез наложи да се наслика икона у оном обличју у којем се њему Пречиста јави. Добивши свету икону, он се, радосно са сузама благодарећи Богу, поклони, узвикујући: Алилуја!

Икос 6.

Неизрецива благодат засија од целебне иконе Твоје, Пресвета и Богољубива Мати. Чујемо и видимо величину чудеса која од ње бивају и са дивљењем на ову икону као на Пресвето лице Саме Пречисте Богородице гледамо. О, Госпођо, Царице и Владичице! Ти, Која руке у молитви пред Сином Својим за нас увек подижеш, не презри ни оне који Ти ове похвале кличу:

Радуј се, Ти, Која си нам за утеху лик Свој чудотворни даровала!

Радуј се, јер си њиме нову милост и нову благодат у Цркви објавила и тиме пут спасења показала!

Радуј се, Покровитељко наша, Која нас од невоља избављаш и у жалостима брзо олакшање шаљеш!

Радуј се, Ти, Која се на наше болести сажаљеваш и брзу нам помоћ дајеш!

Радуј се, Богољубовска Царице Богородице, Надо наша и Прибежиште!

Кондак 7.

Желећи да достојно поштује вољу Твоју, Владичице, благоверни кнез сабра архијереје, свештенике и мноштво народа да Ти похвалама сабора угоди. О, чудесне светковине! О, премудрости судова Твојих, Владичице! Преславно се Твоја чудотворна икона у дивни храм свечасног Рођења Твога преноси. Црква се Твоја, Госпођо Богородице, чудотворењем прославља и сви који пред њим стоје, испуњени радошћу и умилењем, приклонивши колена целивају Пречисти лик Твој и узвикују: ”О, Богољубива Мати, Својом свесилном десницом осени и нас који Богу кличемо: Алилуја!”

Икос 7.

Дивна су дела Твоја, Владичице! Сви људи, здрави и болесни, богати и сироти, сви прибегавамо Теби, Састрадалници Мајци нашој! Не одгурни нас од лица Свога, на свим путевима живота нашега милостива буди према нама, недостојним слугама Твојим и заштити и помилуј оне који Ти љубављу из све душе своје овако кличу:

Радуј се, Надање безнадежних и утехо тужних!

Радуј се, Старањс о жалоснима и помоћи унесрећенима!

Радуј се, гладних Хранитељко и сиротих Одевање!

Радуј се, Заштитнице убогих и Исцелење болесних!

Радуј се, Покровитељко стараца и Васпитачице младих!

Радуј се, Умирење посвађаних и Заштитнице увређених!

Радуј се, Богољубовска Царице Богородице, Надо наша и Прибежиште!

Кондак 8.

Сви свечано прослављамо дивно чудо преношења преславне иконе Твоје, Владичице, и сваке се године на овај светли празник благодарно присећамо свих неизбројивих чудотворних доброчинстава која си, Пречиста, од иконе Своје дивно излила. Божији угодниче Леонтије, са љубављу поштујући часни спомен твој, и тебе у помоћ призивамо да нас својим молитвама удостојиш да код Пречисте благодат нађемо и непрестано Богу кличемо: Алилуја!

Икос 8.

Није могуће избројати мноштво чудеса Твојих, када се цар Батиј, градове и села разарајући и храмове палећи, са многом војском и светој обитељи Твојој приближи. Он уђе у цркву и, нашавши чудотворну икону, смело положи руку на скупоцену ризу. Храм са свим богатством тада огњу предадоше и једино лик Твој, Владичице, читав и неповређен остаде. О, чуда превеликог! О, колико нам дивних знамења Своје благодати, Пречиста, показујеш! Ко да Ти не угађа? Ко да не опева славна чудеса Твоја? И ми грешни, са умилењем гледајући свету икону Твоју која се тако чудесно од погибељног пламена сачувала, са сузама овако кличемо:

Радуј се, Ти, Која си као купина огњем горела и неопалима остала!

Радуј се, јер се Теби даде благодат да силу огњену гасиш!

Радуј се, Ти, Која си нам за времена напасти и искушења свету икону Своју за утеху оставила!

Радуј се, јер Својом благошћу у нама ватру бешчашћа пламеном божанственог огња гасиш!

Радуј се, Ти, Која си чудесима икону Своју прославила!

Радуј се, јер молитвом и целивањем иконе Твоје сви ми благодатну утеху примамо!

Радуј се, Богољубовска Царице Богородице, Надо наша и Прибежиште!

Кондак 9.

Сво уздање у Твоју благост, Пресвета Владичице, полажемо! Милосрђу Твоме нема краја и ко ће величину Твоју исприповедати? Молитвено стојећи пред Престолом Свевишњег, колико си велико мноштво чудеса нама, Пречиста, показала! Како си дивно славни град Москву од грозног непријатеља Тамерлана спасила, јер њега чудесно обузе страх од Твог доласка у мајку свих руских градова, и како га принуди да са свом војском одступи. Никада нећемо заћутати о доброчинствима Твојим, Преславна наша Владичице, да не буде сакривена светлост чудеса Твојих. И сада, предстојећи пред Пречистим ликом Твојим и молећи се умилном душом и скрушеним срцем, Богу кличемо: Алилуја!

Икос 9.

Речити говорници не успевају да достојно Пречистој хвалу и благодарење испевају што царски град од татарских војски сачува. Када сва војска непријатељска из предела московских одступи, цар Јован са жалошћу и сузама лик Твој, Богољубива Владичице, у изабрану обитељ Твоју отпусти. Тамо га са умилењем и неизрецивом радошћу дочекаше људи и сви, од малих до великих, приклонише колена и Тебе, Пречиста, хваљаху. И ми, учествујући у овој радосној мисли, Небеској Царици кличемо:

Радуј се, премилосрдна Утешитељко наша, Која изволе да нам свету икону даш!

Радуј се, Ти, Која си нас од најезде непријатеља иноплемених спасила!

Радуј се, несаломиви Штите царева наших и благонадежно Утврђење отачаства!

Радуј се, јака Заштито војске, Која од непријатељских мачева чуваш!

Радуј се, Ти, Која све оне који се у Тебе надају Својом светом десницом од разарања, ропства и љуте смрти избављаш!

Радуј се, Богољубовска Царице Богородице, Надо наша и Прибежиште!

Кондак 10.

Желећи да спасе своју душу, благочестиви цар Теодор, љубављу божанственом распламсан, добро се подвизаваше, у посту и молитви пребиваше и, већма љубећи Богољубовску обитељ, често је посећиваше. Једном, пак, он пред чудотворном иконом Твојом, Богољубива Мати, са топлом молитвом од усрђа свога Теби са груди својих часни крст драгим камењем украшен на дар принесе. Гледајући на овај дивни украс иконе Твоје, о, Пречиста, ми се духовно радујемо због тога како Тебе, Царицу и Владичицу, сви верни славе и поштују и, молећи се Богу, кличемо: Алилуја!

Икос 10.

Стена си, Пресвета Богородице, Која нас од свих болести ограђује када са умилном молитвом Твоје Материнско милосрђе призивамо. Када Ти, Богољубива Мати, не би предстојала молећи се за нас, ко би нас од смртоносних рана и погубних повреда избављао? Са умилењем созерцавамо како се на путу Твог благодатног проласка сви болесни чудесно исцелише и телесне ране се у трен ока излечише. Стога Те и ми, припадајући целебној икони Твојој, Владичице, молимо: не остави нас ради милости Своје пребогате, од свих нас болести избави, а највише од смртоносних рана и невоља. О, Пресвета Богородице! Благо похитај да нас спасеш и помилуј оне који Ти из дубине душе са вером и љубављу кличу:

Радуј се, дивна Покровитељко земље наше православне, Која си нас много пута од беда и напасти избавила!

Радуј се, Ти, Која страдалнике благодатном утехом овенчаваш и ослабљенима брз опоравак дајеш!

Радуј се, Ти, Која си слепима вид, а хромима избављење од њихове слабости даровала!

Радуј се, Ти, Која оне који су различитим слабостима и болестима поражени чудесно исцељујеш!

Радуј се, Ти, Која ожалошћене родитеље који су без деце остали благодатном Својом помоћу тешиш!

Радуј се, страдања наших телесних Исцелитељко и у тугама душевним Утешитељко!

Радуј се, Богољубовска Царице Богородице, Надо наша и Прибежиште!

Кондак 11.

Сва земља руска Теби, Богољубива Мати, свеумилно приноси песме благодарења за чудесно избављење од смртоносних рана које су је тако погубно погађале. Светли дани дивних исцелења уцртани су у срцима верних и сваке године се узносе топле молитве у спомен на овај радосни празник, када се света икона Твоја, Владичице, са духовним појањем у славни град Владимир доноси. Украшавај се и ликуј, благословени граде! Славите, правоверни, гледајући на ношену икону Владичице, која неизбројива исцелења истиче свима који јој са вером и љубављу притичу! И ми пред Тобом, Пресвета Богородице, колена приклањамо, величамо Те и молимо: и од нас милостиво прими жртву хвале и прослављања, коју Ти приносе недостојне слуге Твоје, кличући Богу: Алилуја!

Икос 11.

Светозарну икону Твоју, Богољубива Мати, са страхопоштовањем у божанственим храмовима Твојим гледамо, радујући се. Ко Теби, Владичице, није прибегао? Ко се није поклонио, ко није љубио Твоје пречисте стопе? Ко Тебе, Заступницу нашу, није умољавао? О, Пресвета Дјево, веру и усрђе наше прими, пут наш ка стазама истине управи, Господа и Сина Твога умоли да нас, Његовим судовима вођене, спасе да непокајани за своје греховне падове не страдамо, и услиши оне који Тебе призивају:

Радуј се, Благодатна, свим врлинама преукрашена, Која нас без Своје благодати не остављаш!

Радуј се, Чуварко наша, Која у часу смрти таму вражију одгониш и по смрти нас упокојаваш!

Радуј се, Милостива, Која нам милост Своју јављаш у дан суда, када се дела наша, добра и зла, откривају!

Радуј се, Милосрдна, Која нам заступништво Своје шаљеш и тиме нас вечне радости удостојаваш!

Радуј се, Богољубовска Царице Богородице, Надо наша и Прибежиште!

Кондак 12.

Благодаћу Божијом осењеног светог Јована Претечу видимо како са ликовима Архангела поред Пречисте Матере Богољубовске стоји. Заједно и тебе, угодниче Божији, умилостивљујемо да нама немоћнима помогнеш да имамо веру непоколебиву, ум чист, снагу и вољу, да душе своје постом и молитвом освештамо и уста своја стално од греха чувамо, да се твојим молитвама и молитвама Владичице удостојимо да достојно Богу појемо: Алилуја!

Икос 12.

Опевајући неизбројива знамења и чудеса Твоја, Пресвета Богородице, умилно пречистом лику Твоме, Богољубива Мати, припадамо. Целивајући га са страхом и трепетом, ми Тебе као непресушни Источник благодати хвалимо и молимо: буди наша Заступница, подигни руке ка Сину Твоме, да милосрђе Његово вечно, у животу овом и будућем, неодступно буде са нама, који Тебе призивамо:

Радуј се, Присноблажена, јер земнородне уводиш у блаженство пребивања са Богом!

Радуј се, јер си и нас учесницима овог блаженства учинила!

Радуј се, Пренепорочна Дјево, Која си у потпуности чистоту, смирење и непорочност стекла!

Радуј се, Ти, Која нам ова блага дарујеш да Богу и Теби угодни будемо!

Радуј се, Свемилостива Царице, Која на нас грешне милост Своју у свако време живота нашег простиреш!

Радуј се, чедољубива Мати, Која нам Своју материнску заштиту у часу смрти дарујеш!

Радуј се, Богољубовска Царице Богородице, Надо наша и Прибежиште!

Кондак 13.

О, Царице Небеска, Богољубива Мати, свемоћна наша Заступнице! Услишивши ова мала смирена мољења наша, милостивим Својим оком на нас погледај. У дан кончине наше буди нам брза Заступница, а у часу смрти нам се Ти сама, Пречиста, јави, пружајући руку помоћи, одгонећи зле духове који желе да душу нашу при разлучењу од тела приграбе. И удостој нас да у будућем животу у радости и весељу Тебе, као преблагу Покровитељку нашу, узвеличамо и прославимо, да Тобом спасени у бесконачне векове Богу кличемо: Алилуја!

(Овај Кондак се чита трипут, а онда Икос 1. и Кондак 1.)

 

МОЛИТВА Пресветој Богородици у част Њене иконе БОГОЉУБОВСКЕ

О, Пречиста Госпођо Богородице, Богољубива Мати, Надо спасења нашега! Милостиво погледај оне који са вером и љубављу предстоје и клањају се пречистом лику Твоме: прими ово наше похвално појање и упути за нас грешне Своју топлу молитву Господу да нас, презревши сва наша сагрешења, спасе и помилује. О, предивна Владичице! Покажи на нама чудесне милости Своје. Умилно Те молимо да нас од свих жалости избавиш, на пут свих добродетељи и благочестија управиш, од искушења, невоља и болести спасеш, од свих свађа и клевета очистиш, од муње и грома, пламеног огња, глади, страха, потопа и смртоносних рана сачуваш. Подај нам Своју милостиву помоћ на путевима на мору и на копну, да љуто не погинемо. О, свемилостива Богољубива Мати, са тврдим уздањем Теби своју смирену молитву узносимо! Не одбаци наше сузе и уздахе и у све дане живота нашега нас не заборави, него свагда са нама пребивај и Својом заштитом и заступништвом код Господа нам радост, утеху, заштиту и помоћ подај, да вечно славимо и величамо Преблагословено и Свеопевано Име Твоје. Амин.

МОЛИТВА ДРУГА Пресветој Богородици у част Њене иконе БОГОЉУБОВСКЕ

О, чудесна и од све твари узвишенија Царице Богородице, Мати Небескога Цара, Христа Бопа нашег! Услиши нас грешне и недостојне слуге Своје које у овај час молећи се Теби са уздахом и сузама припадају и са умилењем говоре: изведи нас, Владичице, из провалије страсти, избави нас од сваке невоље и жалости, од сваке нас напасти, лажних оптужби и љутих клевета непријатељских огради. Јер Ти, о, Благодатна Мајко наша, можеш не само да Своје људе од сваког зла сачуваш, него да их и сваким доброчинством снабдеш и спасеш. Јер сем Тебе другу Заштитницу у невољама и удесима и топлију Заступницу за нас грешне код Сина Твога, Христа Бога нашег, немамо. Стога Њега, Владичице, умоли да спасени Тобом у будућем веку славимо Свесвето Име Сина Твога и Бога нашега, заједно са Оцем и Светим Духом, сада и у све векове. Амин.

Тропар икони, глас 1.

Богољубива царице, неудата дјево Богородице Марија! Моли за нас Онога који те воли и који се родио од тебе, Сина твога, Христа Бога нашега, да нам подари опроштај грехова, мир свету, изобиље плодова земљи, пастирима светињу и целом роду људском спасење. Градове наше и све крајеве српске од напада непријатеља одбрани и сачувај од међусобног рата. О, мати богољубива Дјево! О, царице свеопевана! Покриј нас ризом твојом од свакога зла, од видљивих и невидљивих ђавола нас заштити, и спаси душе наше.

”АКАТИСТИ ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ” (књига I ), Библиотека ”Образ светачки”,
издаје Православна мисионарска школа при храму Светог Александра Невског –Београд, л.Г.2001.