Иконе

- Икона је света слика која има првенствено богослужбену функцију. Она јесте производ уметности, али је пре свега њена улога да повеже онострано, са нашим светом. Неки називају иконе и фреске прозорима кроз које становници царства небеског  гледају наш свет, прозорима који нам помажу да се сретнемо са њима. Целивање освећених икона у црквама или у Хришћанским домовима не значи обожавање материјалних симбола, већ је упућено прволику који је на њима представљен, према коме су усмерене наше молитве. Иконе на тајанствени начин чине заиста присутним оне које представљају.

Поштовање икона у Православној цркви има основ у оваплоћењу Сина Божјег - рођењу у телу, животу међу људима у одређеном историјском тренутку, смрти и васкрсењу Господа Исуса Христа -  што је  омогућило и представљање његовог лика на светим сликама, лика Пресвете Богородице,  а затим и представљање оних који су својим животом урасли у Христа и постали судеоници будућег царства небеског.

Иконом се пре свега представља свет и човек у Цркви онаквим каквим ће се они јавити у последњем догађају остварења царства Божијег на земљи, не занемарујући при том ни њихову историјску реалност. Ликови на иконама носе карактеристичне личне црте, али су лишени случајности и привремености као у обичном сликарству, осветљени су натприродном светлошћу која не оставља сенке. Икона често спаја различите тренутке истог догађаја, као и ликове из различитих историјских периода, види их у њиховом надисторијском и послеисторијском стању, у вечности.

Да би била прихваћена у својој богослужбеној улози, икона се у цркви освећује, али и сам чин сликања иконе већ је литургијски чин. Зато се од иконописца очекује да буде уроњен у живот Цркве, да се молитвом припрема за сликање свете слике и да уопште живи Хришћанским животом. Он треба да буде што чистији посредник који омогућава да се свети ликови сами објаве заједници и с њом се сједињују.

У историји Православне цркве, за очување иконопоштовања вођене је велика борба, нарочито у 8. и 9. веку, и много је Хришћанских мученика у тој борби страдало. Коначну победу над иконоборцима, противницима светих икона, 842. године,  Црква слави у Недељу Православља, то јест Чисту недељу - Прву недељу Васкршњег поста.