АКАТИСТ Пресветој Богородици у част Њене иконе ПОГЛЕДАЈ НА СМИРЕЊЕ
празнује се 16. (29.) септембра
(чита се за помоћ у свим тешким околностима у животу)

Кондак 1.

Теби, Војвоткињи Која се бори за нас, Владичици нашој Богородици, Која си људе богоспасаванога града Кијева преславним јављењем Своје иконе дивно посетила, благодарно појање ми узносимо. Ти, пак, као Сведобра Заступница рода хришћанскога, од сваке нас беде ослободи, и од свих нас непријатеља видивих и невидивих заштити, да Ти са вером кличемо:

Радуј се, Пренепорочна Богородице Дјево „Погледај на смирење“, Ти Која с висоте небеске на смирење раба Твојих погледаш!

Икос 1.

Анђела Царице и све твари Владичице, Пречиста Дјево Богородице, Ти си јављењем милостивим иконе Твоје свете, негда богоспасавани град Псков, а данас град Кијев, благодатно обасјала и потоке чуда од ње си преизлила вернима. Зато и ми, са усрдношћу и љубављу, припадајући к Твојој пречистој икони, умилна мољења узносимо Твоме милосрдном заступништву и с побожним трепетом Ти кличемо:

Радуј се, Царице наша Предобра, Надање наше, Богородице!

Радуј се, Прибежиште сиротих и странствујућих Предстојатељко!

Радуј се, Радости жалосних и неправдованих Покровитељко!

Радуј се, Ти Која видиш беде наше и жалости!

Радуј се, Ти Која нам немоћнима помажеш и која нас водиш заблуделе!

Радуј се, јер немамо друге помоћи сем Тебе, нити друге Предстојатељке!

Радуј се, јер немамо Добре Утешитељке сем Тебе, Богомајко!

Радуј се, Ти Која нас чуваш и штитиш у векове!

Радуј се, Пренепорочна Богородице Дјево „Погледај на смирење“, Ти Која с висоте небеске на смирење раба Твојих погледаш!

Кондак 2.

Видећи Твоје милосрђе неизмерно, Свенепорочна Владичице, и многа чудеса што си их Сама пројавила и што их свагда пројављујеш кроз Своје иконе свете, којим си свецели хришћански свет, као звездама богосветлим, украсила, величамо Тебе, Која си узвеличала род наш Својим благовољењем, и, с љубављу, припадамо к Твојој чудотворној икони, Сину Твоме и Христу Богу појући: Алилуја!

Икос 2.

Сви верни људи кијевски, видевши како се свети Лик Мајке Божије чудесно одслика на стаклу кивота, удивише се веома и с побожним трепетом гледаху целебну икону очима телесним, подстакнути да Часнијој од Херувима и Славнијој неупоредиво од Серафима овако ускликују:

Радуј се, јер се Лик Твој часни предивно, без садејства руку људских, на стаклу кивота одслика!

Радуј се, Ти Која си све верне јављењем овим веома обрадовала и у умилење довела!

Радуј се, Пречиста, Ти Која на смирене погледаш, и глас наш чујеш, и сва безакоња наша очишћујеш!

Радуј се, Дјево, Ти Која си живоносним Рођењем Својим змију усмртила!

Радуј се, Богородитељко, Која нам молитвама Својим помажеш да живот непролазни задобијемо!

Радуј се, Ти Која си Логоса Очевог родила, јер пламење страсти наших росом молитава Својих гасиш!

Радуј се, Добра Утешитељко, Ти Која мајчинским Својим молитвама буру срца наших утишаваш!

Радуј се, Ти Која исправљаш молитве раба Својих и која нам опроштај многих сагрешења наших дајеш!

Радуј се, Пренепорочна Богородице Дјево „Погледај на смирење“, Ти Која с висоте небеске на смирење раба Твојих погледаш!

Кондак 3.

Сила Свевишњега учини Те, Благодатна, непресушним источником утехе за невољнике. А Ти, пошто си и Сама невоље многе искусила, можеш да помажеш онима који се у искушењима налазе. Људима нашим, који веома страдаху од неверништва и заблуда, милостиво си благоизволела да пројавиш благодатну ризницу ову – чудотворну икону Твоју, у храму световаведењском, као знак милости Твоје према земљи нашој, а на заштиту од непријатеља видивих и невидивих. Том, пак, помоћу Божијом крепљени, Спаситељу Богу певамо: Алилуја!

Икос 3.

У давнини цар заповеди да се код Тихвинске иконе братија настани и славу да Теби Пречистој узноси и за читав свет да се моли. Тако и данас митрополит Владимир заповеди да се манастир сазда и да се братија, сабравши се пред новојављеном чудесном иконом Твојом, за све људе моле и да Ти певају:

Радуј се, Ти Која си земљу кијевску Својим јављењем освештала!

Радуј се, Ти Која поробљенима избављење и слободу дарујеш!

Радуј се, неуких Милостива Учитељко!

Радуј се, неразумних Премудра Уразумитељко!

Радуј се, гонитеља Свестрашна Застрашитељко!

Радуј се, гоњених Сведобра Заступнице!

Радуј се, Ти Која дух унинија и страха одгониш!

Радуј се, Пренепорочна Богородице Дјево „Погледај на смирење“, Ти Која с висоте небеске на смирење раба Твојих погледаш!

Кондак 4.

Као светлосјајну звезду и као знамење ново милости Своје пројавила си, Пренепорочна Дјево, верницима богоспасаванога града Кијева, часну икону Твоју „Погледај на смирење“ у години нових искушења, напада и злочињења од стране непријатеља вере и Отачаства нашег, да се утврди побожност и да се у људима учврсти вера православна. Ми, пак, у овом јављењу познавши знамење велике бриге Божије за град овај, са трепетом и побожношћу Ти, Царице Небеса и земље, говоримо: Ти си нам штит непобедиви и Ти си бедем необориви оних који Те хвале и који Богу песму певају: Алилуја!

Икос 4.

Чувши за дивно чудо јављења свете иконе Твоје у граду Кијеву, Преблагословена Царице Неба и земље, сви људи у храм Твој похиташе да гледају и да се овоме чуду диве, и да се, са побожним трепетом и радошћу, клањају чудотворној икони Твојој и да Ти хвалебно кличу:

Радуј се, Ти Која си нашла благодат у Бога и коју Бог узвелича изнад Анђела и свих Светих!

Радуј се, Мајко Божија, Која си родила Христа, Силног у боју, и Која нас избављаш од туге и љутих напада непријатељских!

Радуј се, Ти Која си неизрециво родила Животодавца Христа и Која оживљујеш нас што мртви смо душом!

Радуј се, Владичице, Ти Која срца нам оскврњена освештаваш, јер си Пресветога Логоса родила!

Радуј се, Милостива, која нам пружаш руку помоћи, да Те, спасени, непрестано блаженом називамо!

Радуј се, Дјево Богообрадована, Ти Која кропљењем милости Своје распаљене страсти срца наших гасиш!

Радуј се, Ти Која угашену светиљку срца наших ужижеш!

Радуј се, Ти Која Судију, Сина Свога, према нама умилостивљујеш!

Радуј се, Ти Која нас од нечистих страсти ослобађаш и славе вечне удостојаваш!

Радуј се, Пренепорочна Богородице Дјево „Погледај на смирење“, Ти Која с висоте небеске на смирење раба Твојих погледаш!

Кондак 5.

Када се јавило чудо од иконе Твоје, верни се обрадоваше, а неверни зачудише „Како то може бити?“, и проучаваху ово, да би, познавши силу Пречисте, недуго после тога, пред свима исповедили да одсликање на стаклу беше нерукотворено. А ми се, опет и опет, удивљујемо, јер на нашу молитву недостојну погледа Господ, Цар славе и услиши мољења свију који са вером призивају име Твоје свето и оних који Сину Твоме кличу: Алилуја!

Икос 5.

Засија нам благодат светлосјајна од чудотворне иконе Твоје, Богоизбрана Откровице: пред њом се, са сузама, клањамо, молећи се: одагнај облаке искушења и невоља које нас сколише, да Ти, са радошћу, кличемо:

Радуј се, Свеопевана, Двери Небеске, Ти Која нам двери спасења отвараш!

Радуј се, Чиста, Ти Која нам руку помоћи пружаш и из дубине болести узводиш!

Радуј се, Најсветија, Која си родила Светлост Невештаствену и Која нас од безброја страсти ослобађаш!

Радуј се, Радости Анђела, Доброто Праведника, Надо верних и Чуварко наша!

Радуј се, Мосте Који водиш у Живот Вечни оне што Те са вером и љубављу величају!

Радуј се, Ти Која уздижеш рог верних што Ти поју, Дјево, и што се клањају часноме Лику Твоме!

Радуј се, Ти Која нас учиш врлинама Небескога Царства и покоја Божанскога!

Радуј се, Ти Која нам руку помоћи пружаш и која нас к пристаништу спасоносноме усмераваш!

Радуј се, Пренепорочна Богородице Дјево „Погледај на смирење“, Ти Која с висоте небеске на смирење раба Твојих погледаш!

Кондак 6.

Као проповедник неизрецивих чудеса Твојих, Мајко Божија, јави се свети храм Твој у граду Кијеву, у коме се испуни дивно Божије старање о нама Тобом, Дјево Пречиста, кад си милостиво услишила скривену жељу срца наших да пречудесни Лик Твој, Царице Небеска, драгоценим венцем од камења драгог украсимо. А ми грешни и недостојни приљежно притичемо к преславној икони Твојој, покајно из дубине душе кличући: „Владичице, спаси нас који пропадамо због мноштва прегрешења наших, да Ти непрестано благодаримо и да Те величамо, нашу брзу и дивну Помоћницу, појући Богу: Алилуја!

Икос 6.

Као што у давнини, Јудејци у Скинију злато и сребро доношаху, тако и људи наши који се Тобом исцелише, благодарећи Ти, приношаху Ти злато и сребро, Пречиста Скинијо, и Лик Твој Свети украсише даровима добролепим, ризом драгоценом и венцем, а ми Ти припадамо и са сузама Ти вапијемо овако:

Радуј се, Богородице Дјево, Ти Која рађаш и чиста после Рођења остајеш!

Радуј се, Добра, Ти Која нам дух скрушености и смирење срца дарујеш, а уму нашем чистоту и живљењу исправљење!

Радуј се, Свенепорочна, Ти Која нам дарујеш опроштај сагрешења и суза источнике!

Радуј се, Ти Која ране душа наших силом молитава Својих исцељујеш!

Радуј се, Чашо Живота и бесмртности, Која нас к дверима живота вечнога приводиш!

Радуј се, Ти Која нас од невоља многих и жалости и будућег Страшног суда избављаш!

Радуј се, Живоносни Источниче нетрулежности и радости, јер ожеднеле душе наше напајаш!

Радуј се, Свемилостива, Ти Која кротким сијањем Својим мрак страсти и порока наших развејаваш!

Радуј се, Пренепорочна Богородице Дјево „Погледај на смирење“, Ти Која с висоте небеске на смирење раба Твојих погледаш!

Кондак 7.

Дуготрпељиви Господ, хотећи да пројави неиспитиви бездан штедроте Човекољубља Свога, изабра Тебе Једину, Себи за Мајку и учини Те непобедивом Заштитницом људи: да и онај који је, по праведном Судом Божијим, достојан осуде, Твојим свевласним покровом, ипак, сачуван буде да би се покајао, кличући: Алилуја!

Икос 7.

Као нова бања силоамска, која древну надвисује, јави се, Пречиста Владичице, храм Светога Твога Ваведења, у коме се сви верни чудотворној икони Твојој клањају и молебна појања непрестано пред иконом Твојом узносе, да источник благодатнога исцелења скривен не буде од свију оних којима је то потребно. Тога ради и ми не тајимо доброчинства ‘Гвоја, Свенепорочна, већ Ти благодарно вапијемо:

Радуј се, Агнице, Која си родила Агнеца, Онога Који нас Себе узе грехе света!

Радуј се, прекрасна душом, и прекрасна телом, и прекрасна умом, Дјево Пречиста, Која скврноту душа наших очишћујеш!

Радуј се, освештани Покрове свију, Која нам свагда са дланова Својих исцелење изливаш!

Радуј се, Винограде Божански, Ти Која си Грозд Најпрекраснији родила, и Ти Која душама нашим пиће преобилно дарујеш!

Радуј се, Свагдатекућа Реко исцелења и Море које све страсти наше потапаш!

Радуј се, Једина Нетрулежна, Која нас, покровом милости Своје, у земаљскоме живљењу нашем покриваш!

Радуј се, јер се мајчинским молитвама Твојим од болних искушења и сваке ране духовне и телесне избављамо!

Радуј се, Сведобра наша Наставнице, Која нас учиш да Ти за сва доброчинства Твоја благодаримо!

Радуј се, Пренепорочна Богородице Дјево „Погледај на смирење“, Ти Која с висоте небеске на смирење раба Твојих погледаш!

Кондак 8.

Свеколики живот наш на земљи препун је болести и туге због клевета, поруга, прекора и других многобројних невоља и напасти: онемоћава нам тело, а сустаје нам и дух. Теби, пак, прибегавамо, Благодатна, пред пречистом иконом Твојом: испуни радошћу и весељем ожалошћена срца наша, да свагда Богу кличемо: Алилуја!

Икос 8.

Чудесно виђење даде се некоме човеку, када, стојећи на молитви и молећи се за сродницу која се упокоји без покајања, ненадно угледа свети Лик Твој, Владичице, што се пројави на зиду, а потом, на истом том месту, и саму упокојену небеском радошћу обасјану. У виђењу овом познавши Те као Светлости Мајку, Која пребиваш на висотама и заступничка мољења за живе и мртве Сину Свом свагда приносиш, он се, у ожалошћеноме срцу своме, преисиуни духовне радости и весеља, и поче да кличе овако:

Радуј се, Ти Која од оних што Ти благодарне дарове приносе Лице Своје не одвраћаш и почившим сродницима њиховим загробну судбу олакшаваш!

Радуј се, Ти Која свима што се у Тебе надају за свога живота непостидну кончину дарујеш!

Радуј се, Ти Која се, и по смрти, за душу изашлу на Суд Господњи пред Сином Својим неодступно молиш!

Радуј се, Ти Која родитеље ожалошћене због губитка деце благодатном Својом помоћи тешиш!

Радуј се, неуморна Молитвенице наша, Која нам безболни излазак из ове долине плача и жалости ниспошиљеш!

Радуј се, јер се за оне што Те верно поштују у ужасном часу смрти молиш и Која их од ваздушних митарстава избављаш!

Радуј се, Милостива, Која нам у дан Суда, када ће се открити сва наша дела, и добра и зла, милост Своју јављаш!

Радуј се, Милосрдна, Ти Која покајање грешника не одбацујеш и која их из бездана пропасти спасаваш!

Радуј се, Пренепорочна Богородице Дјево „Погледај на смирење“, Ти Која с висоте небеске на смирење раба Твојих погледаш!

Кондак 9.

Сав сабор анђелски похвалне песме Ти приноси, истинита Мајко Божија и Заступпице свију који Ти притичу и који помоћ Твоју ишту, јер неодступним и крепким Својим заступништвом праведне веселиш, грешне заступаш, тужне утешујеш, сродницима нашим упокојеним загробну судбу олакшаваш, молећи се за све нас који, са вером, Твом Сину кличу: Алилуја!

Икос 9.

Беседници људски, који празномудрују никако познати не могу Божанску тајну Твоје свагдадјевствености, Богородице, нити могу објаснити силу чудотворну што се од иконе Твоје преизлива, на исцелење болесних и свима на сваку корист духовну и телесну. Ми, пак, побожно, Тебе као Мајку и Дјеву исповедајући, достојно похвале узносимо, Владичице, славноме празнику Твоје иконе, верно се клањајући Твом светом Лику и с љубављу Ти кличемо:

Радуј се, Богоневесто, Ти Која си родила Светлост Божанску и Превечну!

Радуј се, Мајко и Дјево Преблагословена!

Радуј се, мајки свагдашње Радовање!

Радуј се, Једина Непорочна и Једина Добра међу женама!

Радуј се, Славо Анђела, и Стубе Цркве, и Ризницо спасења!

Радуј се, Царице Небеска, Источниче нетрулежности и Двери покајања!

Радуј се, добросрдачна Мати свију жалосних и обремењених!

Радуј се, Владичице – Заступнице рода хришћанскога!

Радуј се, Пренепорочна Богородице Дјево „Погледај на смирење“, Ти Која с висоте небеске на смирење раба Твојих погледаш!

Кондак 10.

Паломе роду људском Спаситеља си родила, Свенепорочна Дјево, и Њега си, као Дете, на рукама Својим носила. Његов Божански Лик нам јављаш на часној икони Твојој и многе милости и штедроте Своје нам дарујеш. Стога, са вером и љубављу, поштујемо икону Твоју, Владичице, и молимо Ти се усрдно: буди нам покров и заштита у дан Суда Мајчинским заступништвом Својим, да нас помилује Судија праведни, Син Твој, и да нас удостоји да станемо са десне стране и да Му певамо са свима избранима: Алилуја!

Икос 10.

Као бедем и покров граду Пскову дала си икону Своју, Царице и Владичице, Која си град овај од разарања ратног много пута сачувала. А сада си и нас, грешна и недостојна чада Твоја, милостиво посетила чудесним јављењем пречисте Твоје иконе и милостиво, пред иконом Својом, примаш молитве наше, које ти од благодарна срца узносимо, певајући овако:

Радуј се, јер као што си у давнини славни град Кијев иконом Успења много пута спасила. тако нас и данас пречудесном иконом Својом од свију невоља штитиш!

Радуј се, Лавре Кијево-печерске славна Саздатељко и храмова њених Украситељко!

Радуј се, Чуварко Дивна и других обитељи светих, јер се благодатном силом Твојом оне саздавају и у побожности напредују!

Радуј се, Ти Која си место јављења иконе Своје дивним чудотворењем прославила и која нам свима обилну милост пројављујеш!

Радуј се, Богоневесто Пречиста, Која оне што лик Твој поштују светли од осуде и мука многоврсних избављаш!

Радуј се, Многомилостива Покровитељко наша, Која нам од пречудесне иконе Своје милост неоскудно истачеш!

Радуј се, Владичице, Ти Која мајчинским молитвама Својим душе наше од мрачнога сна подижеш да Те славослове!

Радуј се, Радости свету, јер Ти се радује анђелски сабор и људскн род!

Радуј се, Пренепорочна Богородице Дјево „Погледај на смирење“, Ти Која с висоте небеске на смирење раба Твојих погледаш!

Кондак 11.

Певање наше молебно, које Ти, с вером и љубављу, узносимо, услиши милостиво, Госпођо Владичице, и љубав нам Своју свештедру не ускрати, Свештедра Богородице: јер, осиромашивши у делима добрим, к ризници милости Твоје – чудесној икони Твојој – усрдно притичемо, Сведобра, и к икони Твојој припадајући. Теби се молимо: сачувај нас од пагубних учења и избави од лукавих прелести, спаси Отачаство наше од напада и злочињења непријатељских, и удостој нас да, у љубави и једномислености, са свим верним чадима Свете Цркве Христове, добропријатно певамо Саздатељу нашем песму: Алилуја!

Икос 11.

Светлим зрацима чуда незгасиво сија Твоја икона света, Свенепорочна Богородице Дјево, просвећујући нас који смо греховном тамом помрачени и приводећи нас к неућутноме славословљењу Пресветога Имена Твога. Због тога се радујемо и ми грешни, благовољење Твоје према нама имајући као залог, и Теби, брзој Помоћници нашој благодарно ми кличемо:

Радуј се, Царице и Владичице, Која нас светлошћу Својом небеском обасјаваш и под окриљем Својим непрестано чуваш!

Радуј се, Благословена и Препрослављена, Мајко Неискусомужна, Која душе наше, што су грехом умртвљене, оживљујеш!

Радуј се, Дјево Чиста и Непорочна, јер си родила Сина Који нас избавља од искушења!

Радуј се, Свеславна Владичице Богородице, Која нас од свакога зла и невоље избављаш и ноге наше на камен Божанскога спасења постављаш!

Радуј се, Чиста Агнице, Дјево, Мајко и Отроковице, Ти Која нас од страсти телесних очишћујеш!

Радуј се, Богообрадована, јер Те, избављајући се од мрежа лукавога, сви у песмама славимо!

Радуј се, Горо Велика коју Данило у виђењу унапред виде, Ти од Које се Пречасни Камен – Христос, у тело одену!

Радуј се, Дјево Чиста, Жезле из корена Јесејева, Који нам процвета свесилнога Господа!

Радуј се, Пренепорочна Богородице Дјево „Погледај на смирење“, Ти Која с висоте небеске на смирење раба Твојих погледаш!

Кондак 12.

Мајко Господа вишњих Сила, Која си Свето и Непорочно Обиталиште Божије Благодати, не узгнушај се раба грешних и недостојних, нас који у песмама величамо милост пројављену светом иконом Твојом. И душе нам помрачене обасјај невечерњим сијањем Својим и к Светлости Трисунчаног Божанства нас приведи. У Православљу нас укрепи, Сведобра, и удостој да до последњега даха Сведржитељу неућутну песму певамо: Алилуја!

Икос 12.

Песму хвале и благодарења Теби певајући, Богообрадована Дјево, из свег гласа беседимо о величанствености чудеса Твојих и богатству милости Твоје, што си их према нама и Отачаству нашем показала, и из дубине срца Ти, са смирењем, приносимо похвалне дарове ове:

Радуј се, Несакрушива Тврђаво и Бедеме Православља!

Радуј се, вождова и војски хришћанских Ненобедива Војвоткињо!

Радуј се, Истинито спасење и Предстојатељко света, Која си родила Саздатеља Којим се спасе свет од искушења и болести!

Радуј се, Ти Која си Мислена Двер Живота, јер нам отвараш двери покајања!

Радуј се, Једина Благословена, Која у часу смртном мрачне личине бесова лукавих далеко од нас одгониш!

Радуј се, Једина Милосрдна, Која нас, у страшни дан Суда, од вечних мука избављаш и која нас наследницима неизрециве славе Сина Твога показујеш!

Радуј се, Свенепорочна, Која непрестано човекољубље Своје пројављујеш и од саблазни и мрежа вражијих нас ослобађаш!

Радуј се, Пречиста, Ти Која на нама учини добро знамење: да виде они који нас мрзе и да се посраме, јер си услишила молитве наше и утешила нас!

Радуј се, Пренепорочна Богородице Дјево „Погледај на смирење“, Ти Која с висоте небеске на смирење раба Твојих погледаш!

Кондак 13.

О Свеопевана Мајко Господа нашега Исуса Хрисга, Ти си, Свесвета Дјево, Море неисцрпно дарова Божанских! Као светлодавну Светиљку, јелејем милости испуњену, сазрцавамо Те очима вере, и кротким сијањем Твојим обасјавани, и љубављу Твојом свагда згрејавани, Теби, Доброј Заступници нашој, са умилењем се молимо: прими добросрдачно молбено појање наше, пред чудесном иконом Твојом, које Ти с вером узносимо, и свесилним молитвама Својим измоли, Владичице, да се, ми грешни, избавимо од невоља привремених и мука вечних, да Тобом спасени прослављамо и у будућем животу свесвето Име Сина Твога и Бога нашега, верно Му кличући: Алилуја!

(Овај Кондак се чита трипут, а онда Икос 1. и Кондак 1.)

 

МОЛИТВА Пресветој Богородици у част Њене иконе ПОГЛЕДАЈ НА СМИРЕЊЕ

О Пресветла Госпођо, Дјево Богородице, узвишенија од Херувима и часнија од Серафима, Богоизбрана Отроковице!

Погледај с висоте небеске милостивим оком Својим на нас, недостојне рабе Твоје, који се, са умилењем и сузама, пред пречистом иконом Твојом молимо. Заступништва Свог нас не лиши, ни покрова државног у странствовању овом земаљском, многометежном и многоневољном!

Спаси нас који у пропасти и невољи јесмо, и подигни нас из дубина греховних, и просветли ум наш који је помрачен страстима, и ране душа и тела наших исцели!

О свештедра Мајко Човекољубивога Владике! Даруј нам пребогате милости Своје, укрепи вољу нашу која је немоћна за испуњавање заповести Христових, омекшај окамењена срца наша љубављу према Богу и ближњима, даруј нам скрушено срце и истинско покајање, да се, очистивши се од скврнота греховних, удостојимо мирне хришћанске кончине и да добар одговор дамо на Страшном и непристрасном Суду Господа нашега Исуса Христа, Коме са Беспочетним Оцем Његовим и Пресветим, и Добрим, и Животворним Духом, приличи свака слава, част и поклоњење, сада и свагда и у векове векова. Амин.

Тропар, глас 4.

Икона Твоја, необориви бедем је и источник чудеса, и као што си, у давнини, граду Твоме Пскову заступништво иконом Својом даровала, тако и данас, избави нас од невоља свију и жалости, и душе наше спаси, као љубвеобилна Мати.

Кондак, глас 3.

Пренепорочна Дјево, Ти Која примаш благодарне дарове од оних што поштују одсликање Лика Твога, и живима и мртвима помажеш, и град и земљу нашу спасаваш, и пред Сина Свога молитве приносиш, и све нас спасаваш.

Величање

Величамо Те, Пресвета Дјево, Богоизбрана Отроковице, и поштујемо чудесно сликање свете иконе Твоје!

АКАТИСТИ ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ, 5.издање, Библиотека Образ Светачки,
Православна Мисонарска Школа при храму Светог Александра Невског, Београд, 2011.л.Г.