АКАТИСТ ВАВЕДЕЊУ Пресвете Богородице у храм
празнује се 04.децембра (21.новембра)
(чита се за загревање љубави према Христу)

АКАТИСТ ВАВЕДЕЊУ Пресвете Богородице у храм

Кондак 1.

Изабрана од Превечног Цара, Богоотроковице Марија, Царице ангела и људи, Која си некад дошла у храм Господњи, у Светињу над светињама, да би Своју девственост обручила Цару Небеском и била одгајена у обитавалишту Божијем, усрдно Ти приносимо достојно поклоњење а Ти као свемоћна Заступница наша, од сваке нас несреће и жалости избави, да бисмо Ти с љубављу и умилењем клицали:

Радуј се, богоизабрана Отроковице, јер си нам Својим уласком у храм рајске двери отворила!

Икос 1.

Архангели и ангели са небеских висина притекоше да виде, о Богомајко, Твоје преславно Ваведење у храм Господњи, и заједно са земним збором чистих дјева и невидљиви збор бесплотних умова с весељем наступаше, Тебе, Пречиста Дјево, пратећи; као за Бога сасуд изабрани заповешћу Божијом Те окружише, и као Господарицу своју служише, јер иако не видеше Твоју тајну силу, видеше Те неизрециво испуњену небеском чистотом. Сви присутни у Тебе гледаху; зачудише се и са великих страхом овако Те прославише:

Радуј се, преобрадована Дјево, која ћеш Мати Цара постати!

Радуј се, препоштована Царице, која си отишла да живиш у храму Господњем!

Радуј се, изабрана и преузвеличана кћери Бога Оца!

Радуј се, Матери Бога Сина од века предсказана!

Радуј се, безбрачна Невесто Бога Духа Свесветог!

Радуј се, најжељенија Владичице сваке твари, видљиве и невидљиве!

Радуј се, богоизабрана Отроковице, јер си нам Својим уласком у храм рајске двери отворила!

Кондак 2.

Бидевши да се испунуше три године од Твојег рођења, праведни родитељи Твоји, Пресвета Дјево, пожелеше да и на делу испуне своје обећање, јер најпре изговорише речи да ће Те на дар Богу принети. Тога ради позваше у Назарет све рођаке своје царског и архијерејског рода и многе свештенике, а позваше и збор чистих дјева, да Те прате с упаљеним свећама, као што и предсказа Писмо: Приведоше се Цару девојке за њом, друге Њене привешће се Теби; привешће се у весељу и радовању, увешће се у храм Царев. Тако се сабраше сви, и помоливши се за Тебе Богу, ускликнуше Му: Алилуја!

Икос 2.

Ум небески пројавила си, Богоотроковице, и благоволела да у храму, пред Цара Небеског, не станеш у сиротињском руху, због чега си била одевена у многу славу и красоту, да би се на Теби испунило пророчанство Твог праоца Давида: Предста Царица с десне стране Теби, у одећи позлаћеној огрнута, преукрашена. Пошто си као Невеста Божија била преукрашена и сва за свечасно ваведење Твоје достојно припремљена, поведоше Те као трогодишњу агницу у Јерусалим, и ускликнуше Ти овако:

Радуј се, у златну одежду девствености и чистоте одевена!

Радуј се, преукрашена сваким добром небеске красоте!

Радуј се, Кћери Царева, јер си сву славу девствености у Себи имала!

Радуј се, Невесто Божија, која си пошла да станеш са десне стране Небеског Женика!

Радуј се, живи Кивоте Божији, јер си међу девојкама с бубњевима пут Свој устројила!

Радуј се, пречисти Храме Спаситељев, јер си ка храму Закона кораке Своје управила!

Радуј се, богоизабрана Отроковице, јер си нам Својим уласком у храм рајске двери отворила!

Кондак 3.

Сила Вишњега осенила Те и Дух Свети спустио се на Тебе и био Предводник Твој, кад си након тродневног путовања стигла у град Јерусалим и као Кивот Божији одведена ка храму Господњем, да се збуду речи псалама, које кажу: Виђена бише кретања Твоја, Боже, кретања Бога мојега, Који је у Светињи. Због превелике небеске чистоте Своје удостојила си се храм Божији да будеш, где је Дух Свети благоволео да живи и да Те учини обитавалиштем Својим и местом небеским, да би се опет на Теби испуниле и друге речи Писма, које кажу: Освештао си место Своје, Вишњи, свет је храм Твој, Господе, диван у правди, и тога ради због Тебе сви ускликујемо: Алилуја.

Икос 3.

Кад си имала три године, Пресвета Дјево, приведена си храму. Свети родитељи Твоји, узевши за руке, једно са једне, а друго са друге стране, богодаровану своју Кћер, кротко и часно водише Те ка храму, говорећи: “Иступите девојке са свећама, и идите испред Богоотроковице!” Васцело мноштво рођака, знаних суседа и свештеника радосно за Тобом последоваше, свеће у рукама држаше и окружаваше Те као што звезде окружују блиставу луну. Сабрао се и цео Јерусалим, с дивљењем гледајући ово ново привођење, трогодишњу отроковицу у толику славу одевену и ношењем толиких свећа почашћену, због чега Ти овако ускликнуше:

Радуј се, трогодишњакињо телом, али од неба небеса пространија!

Радуј се, многолетна духом, која си вишње силе надвисила!

Радуј се, непорочна Агнице, која си девственост Своју на чисту жртву Богу принела!

Радуј се, неоскрнављена Голубице, која си Својом чистотом ангеле задивила!

Радуј се, јер Те збор девственица Господу привео!

Радуј се, јер си уз упаљене светиљке до храма доведена!

Радуј се, богоизабрана Отроковице, јер си нам Својим уласком у храм рајске двери отворила!

Кондак 4.

Видевши, Пречиста, да храму Господњем уз велику славу приступаш и да се ка затвореним вратима источним приближаваш, првосвештеник Захарија пометен би и буру унутрашњих сумњичавих помисли имаше. Када се пак сети древног пророштва Језекиљевог, које каже: Ова врата нека буду затворена и нека се не отварају, и нико да не улази на њих, јер је Господ Бог Израиљев ушао на њих, испуни се Духом Светим и доби вишње откровење да приведеној Богоотроковици отвори закључана врата, и ускликну Богу: Алилуја!

Икос 4.

“Послушај Кћери, и види, и приклони ухо Своје, заборави ближње Своје и дом оца Својега, и Цар ће пожелети доброту Твоју.” Тако Ти, Пречиста Дјево, говораху родитељи Твоји, када си приведена храму Господњем. Видевши долазак Твој, свештеници који службу служише изађоше у сусрет Твом славном Ваведењу, и с појањем Те примише, као Ону која ће постати Мати Великог Архијереја што је са Небеса дошао, говорећи:

Радуј се, предизображење благовољења Божијег, које су пророци предсказали!

Радуј се, проповеди људског спасења, која си нам сада јављена!

Радуј се, јер Те ангели небески са славом прате!

Радуј се, јер су те јереји Божији с радошћу сусрели!

Радуј се, јер си дом оца Свога и ближње Своје напустила!

Радуј се, јер си дом Божији доласком Својим освештала!

Радуј се, богоизабрана Отроковице, јер си нам Својим уласком у храм рајске двери отворила!

Кондак 5.

Будући Храм који је Бога примио, Богородице Дјево, до храма законитог пратила Те велика слава, да би се испунило предсказање пророка Агеја: Испунићу овај храм великом славом, јер ће велика бити слава овога храма последњег, већа него (слава) оног првог. Твоја мати приведе Те црквеним дверима, говорећи: “Пођи, Кћери, Ономе, Који ми је Тебе подарио! Пођи, освештани Кивоте, ка Владики Доброчинитељу! Пођи, Двери Живота, код милосрдног Дароватеља! Пођи, Кивоте Слова (Логоса), ка храму Господњем! Уђи у Цркву Господњу, радости и весеље света, да бих због Тебе ускликнула Богу: Алилуја!”

Икос 5.

Када је Твоја мати, Богородице Дјево, видела да су из храма изашли јереји Божији и да Ти велики архијереј Захарија излази у сусрет, рекла му је: “Прими, Захарије, Сеницу неоскрнављену! Прими, свештениче, Непорочни ковчег! Прими, пророче, Кадионицу невештаственог угља! Прими, праведниче, Тамјан духовни! Прими, о, пророче, од Бога даровану моју Кћер, и уведи је у храм Створитеља твога, и кад Је уведеш, настани Је у горњу светињу, у приуготовљено обитавалиште Божије, и ништа не испитуј, јер ће нам са Њом доћи избављење”, и са Њом ћемо и ми Богу ускликнути овако:

Радуј се, јер си небеске зборове својим уласком развеселила!

Радуј се, јер си Својим јављањем јереје Божије обрадовала!

Радуј се, Обитавалиште небеско, јер си храм закона више од оног првог благодаћу освештала!

Радуј се, земаљско Небо, јер си Саму Себе чистотом за обитавалиште Христово припремила!

Радуј се, Невесто Божија, јер је велико и дивно претхођење Твоје!

Радуј се, Дјево Чиста, јер је страшно и преславно Твоје обитавање у храму!

Радуј се, богоизабрана Отроковице, јер си нам Својим уласком у храм рајске двери отворила!

Кондак 6.

Проповедник Твог уласка у храм, праведни Захарија, задиви се веома, видевши Твоје чудесно усхођење по степеништу црквеном од петнаест степеника. Кад су Те родитељи Твоји поставили на први степеник, Сама од Себе похитала си ка другим степеницима, ни од кога подржавана, и на највиши степеник стигавши, застала си укрепљена невидљивом силом Божијом. Кад је ово видео, свети Захарије би обузет Духом Божијим и рече матери Твојој: “Благословен је плод утробе Твоје, жено, и преславно привођење твоје; Матер Живота истиниту уводиш, и како ће је храм примити?” Стога заблагодари Богу, запојавши Му: Алилуја!

Икос 6.

Велика радост заблиста свима који су пред законитим храмом стајали, када Те велики јереј Захарија, преиспуњен Духом Светим, прими пред вратима храмовним и, држећи Те на својим рукама, уведе у Светињу, говорећи о Теби овако: “О, неоскрнављена Отроковице! О Дјево чиста! О, Дјево прекрасна! О, женама украсе! О, кћерима украшавање! Ти, Благословена међу женама, Ти, препрослављена чистотом, Ти, запечаћена девственошћу, Ти си Адамове клетве разрешење! Приђи, испуњење мојега пророштва! Приђи, испуњење обећања Господњих! Приђи, печате тога завета! Приђи, доказе те одлуке! Приђи, испуњење тог тајинства! Приђи, свих пророка огледало! Приђи, обновљење оветшалих! Приђи, светлости оних што у тами леже! Приђи, најновији и најбожанственији дару! Уђи у радост, у Цркву Господара Твога, која је сада доле и људима приступачна а не више многома далека и недостижна!” С њим ћемо Ти и ми ускликнути овако:

Радуј се, жива Лествице, Која си ка храму Господњем по степенастој лествици притекла!

Радуј се, Двери, непроходна за људске помисли, Која си кроз двери храмовне ушла!

Радуј се, јер си се по степеницама врлине до висине небеског олтара узвисила!

Радуј се, јер си на крилима чистоте и девтвености узлетела до града Великог Цара!

Радуј се, јер си се до Дома Божијег на врху горе узнела!

Радуј се, јер си кроз закључана врата прошла!

Радуј се, богоизабрана Отроковице, јер си нам Својим уласком у храм рајске двери отворила!

Кондак 7.

Желећи да спасе људски род, Човекољубац Господ изабра Те за Своју Матер и уведе у Свој свети храм, да тамо у самоћи и дубокој тишини, далеко од саблазни овога света, у светињи Господњој, будеш одгајена за обитавалиште Божије. Ти си, пак, ликујући и веселећи се, приступила дому Господњем и, иако мала узрастом и имајући тек три године, већ си била савршена благодаћу, као од Бога предодређена и предизабрана и пре стварања света, и тамо си Му ускликнула: Алилуја!

Икос 7.

Ново, дивно и чудесно сатвори Господ за Тебе, Богоблагодатна, кад Те велики јереј Захарија, будући у иступљењу, према тајинственој заповести Божијој, и мимо закона уведе иза друге завесе, у унутрашњу скинију, названу Светиња над светињама, где не само женама, него ни свештеницима није било допуштено да улазе, осим првосвештенику, па и то једанпут годишње. Теби је пак, као одухотвореном Кивоту Божијем, доликовало да и пре зачећа, будући више од сваког јестества преиспуњена чистотом, станеш на место Кивота Божијег, што га је Јеремија сакрио, и да се храм Господњи опет испуни славом. Гледајући овај Твој пречудесни улазак, овако Ти кличемо:

Радуј се, јер си у Светињу над светињама, као на небо земаљско, узашла!

Радуј се, већа од Светиње над светињама, јер си пред престо Божији стала!

Радуј се, јер си ангеле задивила кад си у Светињу над светињама ушла!

Радуј се, Ти која си људе развеселила, јер си храм Господњи славом испунила!

Радуј се, Ложнице прекрасна, јер је Превечни у Теби обитавалиште Пресвете Тројице приуготовио!

Радуј се, најсветији Престоле, јер се Пребожанствени припремао да на њега телесно заседне!

Радуј се, богоизабрана Отроковице, јер си нам Својим уласком у храм рајске двери отворила!

Кондак 8.

Чудесно је Твоје зачеће и рођење, невиђен начин одрастања Твога, чудесно је и преславно, Богоневесто, Твоје ваведење унутар светилишта, и стално обитавање у молитви, као и све што је Твоје: од јутра па до трећег часа, све време си стајала на молитви унутар светилишта, а затим се с осталим дјевама у предворју прихватала рукоделања. Од деветог часа, у храму си опет, у Светињи над светињама, стајала пред Богом на молитви, у богомислију и у изучавању божанствених Писама, док се ангео Божији не би појавио да Те нахрани небеском храном. Дивећи се Твом равноангелском живљењу, ускликујемо Богу, Који је тако промишљао о Теби: Алилуја!

Икос 8.

Тебе, Пресвета Дјево, Која си обитавала унутар храма, васцелу освешта Свети Дух. Тога ради, да Те не би дотакло ништа од земне нечистоте, била си храњена небеском и непропадљивом храном, док си земну храну, коју су Ти давали, делила сиромашнима и путницима. Свакога дана примајући хлеб од ангела небеског, напредовала си у мудрости и благодати, радујући се телом и духом што ћеш несместивог Логоса Божијег у тело непорочно сместити. Арханђео Гаврило, неуморни чувар Твоје девствене чистоте, који Ти се заједно с осталим ангелима често јављао, крепио Те у духовним подвизима, у молитви и посту, у кроткости и смирењу, и благо беседио с Тобом, разоткривајући Ти превечну одлуку Вишњега о Теби, како би била спремна да прихватиш Бога и овако Ти кличући:

Радуј се, предивно испуњење неизрецивих тајни Божијих!

Радуј се, свечудесно извршење превечне одлуке Вишњега!

Радуј се, јер Те ангео небеским хлебом неописиво хранио!

Радуј се, јер си неизрецивом благодаћу Божијом с небеса укрепљена!

Радуј се, Ти Коју у Светињи над светињама сусрећу многооки херувими!

Радуј се, Ти с Којом непрестано беседе шестокрили серафими!

Радуј се, богоизабрана Отроковице, јер си нам Својим уласком у храм рајске двери отворила!

Кондак 9.

Свака ангелска природа задиви се превеликој красоти девства Твога, Свесвета Дјево. Ти си пак, са ангелима живећи у Светињи над светињама, и Сама пожелела да вечно живиш у ангелској чистоти и неоскрнављеној девствености. Тога ради си прва у свету дала завет девствености и обећала да ћеш увек служити Богу у девственој чистоти, поставши Његова невеста, да би Духом Светим била приуготовљена као чисто и непропадљиво обитавалиште Логосу Божијем, појући Му даноноћно: Алилуја.

Икос 9.

Ни сви речити говорници не могу опевати нити исказати тајну живљења Твога, Богородице, у чистоти девствености у храму. Како си одрастала, све више си се крепила духом и подвизавала: трудољубиво си умножавала молитву, напредујући из силе у силу, док те не осени сила Вишњега. У Теби су нарастали дарови Духа Светога, и када си одрасла, више си се подвизавала у молитви него у рукоделању, и читаве си ноћи, иза друге завесе, с ангелом проводила у молитви. Тога ради с дивљењем Ти овако кличемо:

Радуј се, Дјево, светија од Светиње над светињама, јер си девственост Своју као чисту жртву Богу принела!

Радуј се, најчистија палато Духа Светога, која си за обитавалиште Христово Себе одгајила!

Радуј се, Двери небеске, јер си у храму као на небесима живела!

Радуј се, Горо, Духом укрепљена, Која си у светилишту свим врлинама процветала!

Радуј се, Ти, Коју ангели невидљиво прате!

Радуј се, Ти, Коју сви верни стално с благодарношћу славослове!

Радуј се, богоизабрана Отроковице, јер си нам Својим уласком у храм рајске двери отворила!

Кондак 10.

Ради Твог преславног Ваведења у храм, Богородице, по свим крајевима земаљским заблиста радосно пролеће нашег спасења. Закон прође и осиромаши као сенка, и кад си Ти, Дјево чиста, ступила у храм, свима су заблистале луче благодати, просветљујући душе и мисли оних, што су у тами седели. Тога ради нека се радују небо и земља, и гледајући како долази Духовно небо, нека и ангелски чинови и људско мноштво ускликне: Алилуја!

Икос 10.

Тврђава си дјевама које се у чистоти девствености у обитељима подвизавају, и будући да си у храму Богу дала обећање девствености, Ти си га прекрасно очувала. У дванаестогодишњем узрасту, када остале дјеве што живе при храму, према обичају закона ступају у супружништво, Ти си открила тајну Свог обећања и тога ради си на очување девствености била предата старцу Јосифу, на којег је указао Бог узлетањем голубице са његовог жезла. Обукавши се у васцелу чистоту девствености, Ти, као Невеста Божија, свима који у чистоти извршавају служење своје, дајеш дарове Твог кротког и молчаљивог духа, Твоје тиховање, смирење и неисказану чистоту, да би Ти сви, Тобом спасени, благодарно ускликнули:

Радуј се, јер нам Ти, Која си бдела на молитвама у храму Господњем, не допушташ да се успавамо у греху!

Радуј се Ти, Која си у Светињи над светињама у безмолвију живела, и удостој нас да у животном спокојству проживимо!

Радуј се, јер си у Светињи стално са ангелима беседила, и научи нас да пазимо на речи бесплотних!

Радуј се, сажитељко чистих дјева које су при храму обитавале, и помози нам да живот свој у девствености и чистоти окончамо!

Радуј се, живи Храме Бога живога, и учини нас храмовима Духа Светога!

Радуј се, драгоцена Ложнице сваког доброг дела, и укрепи нас у свим даровима Духа Светога!

Радуј се, богоизабрана Отроковице, јер си нам Својим уласком у храм рајске двери отворила!

Кондак 11.

Свеумилна појања неземаљске музике приносише Ти свети ангели, Пресвета Дјево, служећи Твом девственичком ваведењу, веселећи се и појући небеским гласом Теби, Која си на службу Божију улазила, а с њима на земљи песме човечије девственици поју Господу, псалмима опевајући и прослављајући Тебе, Матер Његову. Удостој и нас да чистим умом и неоскрнављеним устима запојемо Твом часном Ваведењу: Алилуја!

Икос 11.

Као свећа што носи светлост, заблистала си нам, Пресвета Богородице, дошавши у храм Господњи, блистајући тамо највећом радошћу и пламтећи на молитви у Светињи над светињама, одакле си васцелом свету, који у греху живи, заблистала небеском чистотом, да бисмо Те и ми, заједно са оним дјевама, што су свеће носиле и блиставо Те са славом девствености ка храму Господњем приводиле, радосно угледали како сијаш у светлости душевне и телесне чистоте, и ускликнули Ти овакве похвале:

Радуј се, Свећо неугасива, у светилишту зажежена, Коју су дјеве са упаљеним свећама пратиле!

Радуј се, Зоро незалазна, Која си цео свет озарила и Коју су ангели у светом храму сусрели!

Радуј се, Светиљко небеске славе, Светлости истинита, Која си у храму свима заблистала!

Радуј се, Ложнице божанске благодати, Хлебе словесни Који си из руке ангелске храну добио!

Радуј се, Мати Светлости Која ће доћи, јер си Својом светлошћу свакога просветлила!

Радуј се, Мати блистања Тихе Светлости, Која си топлином Својих молитава све утешила!

Радуј се, богоизабрана Отроковице, јер си нам Својим уласком у храм рајске двери отворила!

Кондак 12.

Богородице Дјево, нова благодати Божија и истински живи Кивоте, у којег су уместо видљиве манне и вештаствених таблица положени неисцрпни дарови Божији, достојно си била уведена у Светињу над светињама, јер је требало да телесно примиш Беспочетног Логоса Божијег, где Те служише силе небеске, страшни Херувими и распламсани љубављу Серафими осенише Те крилима својим, а Престоли, Господства, Начела, Силе и Власти с Архангелима и Ангелима поклонише се пред Тобом кличући: Алилуја!

Икос 12.

Појући Твом пречасном Ваведењу у храм Господњи, хвалимо Твоје свечудесно и са ангелима обитавање у Светињи над светињама где су те они небеским хлебом хранили, клањамо се Твојој равноангелској девственој чистоти, Богородице, и верујемо да си из земаљског дома дошла у дом Божији као жртва чиста, као дар за заручење Твоје девствености са Небеским Жеником, да би се у обитавалишту Божијем достојно припремила за непорочно и чисто Рождество Христово. Ми који томе верујемо овако Ти кличемо:

Радуј се, јер си храм Божији стопама Твојих пречистих ногу освештала!

Радуј се, јер си обитавалиште Божије од оскрнављења грешних очистила!

Радуј се, јер су Ти се у светом храму, као на небесима, вишње силе поклониле!

Радуј се, јер си у Светињи над светињама, као на небесима, пред престо Божији стала!

Радуј се, Прекрасна Дјево, јер си Твојим одласком из очинског дома у храм мир васцелом свету донела!

Радуј се, нова Голубице, јер си уласком у храм праведнима у преисподњој прва наду подарила!

Радуј се, богоизабрана Отроковице, јер си нам Својим уласком у храм рајске двери отворила!

Кондак 13.

О, свеопевана Богоотроковице, Која си дошла у храм Божији да би у Светињи над светињама, у обитавалишту Божијем била одгајена, прими наше садашње приношење Твом свечасном Ваведењу, и избави нас од сваке невоље, од напасти и непријатељских искушења, очисти нас од сваке нечистоте тела и духа и до окончања нашега сачувај нас у целомудрију и чистоти, да бисмо се, Тобом освештани, удостојили ваведења у рајске обитељи, заједно са мудрим дјевама, и да са њима због Тебе ускликнемо Богу: Алилуја!

(Овај Кондак се чита трипут, а онда Икос 1. и Кондак 1.)

Икос 1.

Архангели и ангели са небеских висина притекоше да виде, о Богомајко, Твоје преславно Ваведење у храм Господњи, и заједно са земним збором чистих дјева и невидљиви збор бесплотних умова с весељем наступаше, Тебе, Пречиста Дјево, пратећи; као за Бога сасуд изабрани заповешћу Божијом Те окружише, и као Господарицу своју служише, јер иако не видеше Твоју тајну силу, видеше Те неизрециво испуњену небеском чистотом. Сви присутни у Тебе гледаху; зачудише се и са великих страхом овако Те прославише:

Радуј се, преобрадована Дјево, која ћеш Мати Цара постати!

Радуј се, препоштована Царице, која си отишла да живиш у храму Господњем!

Радуј се, изабрана и преузвеличана кћери Бога Оца!

Радуј се, Матери Бога Сина од века предсказана!

Радуј се, безбрачна Невесто Бога Духа Свесветог!

Радуј се, најжељенија Владичице сваке твари, видљиве и невидљиве!

Радуј се, богоизабрана Отроковице, јер си нам Својим уласком у храм рајске двери отворила!

Кондак 1.

Изабрана од Превечног Цара, Богоотроковице Марија, Царице ангела и људи, Која си некад дошла у храм Господњи, у Светињу над светињама, да би Своју девственост обручила Цару Небеском и била одгајена у обитавалишту Божијем, усрдно Ти приносимо достојно поклоњење а Ти као свемоћна Заступница наша, од сваке нас несреће и жалости избави, да бисмо Ти с љубављу и умилењем клицали:

Радуј се, богоизабрана Отроковице, јер си нам Својим уласком у храм рајске двери отворила!

 

Молитва прва ВАВЕДЊУ Пресвете Богородице у храм

О, Пресвета Дјево, Царице небеса и земље, пре свих векова изабрана Невесто Божија, Која си у последња времена дошла у храм законски, ради обручења са Небеским Жеником! Ти си напустила народ Свој и дом оца Својега, да би Себе принела Богу као жртву чисту и непорочну, и прва дала обећање свагдашње девствености. Подари и нама да се у све дане живота свога сачувамо у девствености, целомудрију и страху Божијем, да будемо храмови Духа Светога, и изнад свега, помози свима који у обитељима живе и који су се обручили на служење Богу да Те подражавају, да своје животе проводе у чистоти девствености, од младости носећи благи и лаки јарам Христов и чувајући своје свето обећање. Ти, Пречиста, Која си све дане Своје младости провела у храму Господњем, далеко од саблазни овога света, у непрестаном молитвеном бдењу и у сваком уздржању, душевном и телесном, помози и нама да одбијемо сва искушења непријатељска која долазе од тела, света и ђавола, долазећи на нас од младости наше, и да их победимо молитвом и постом. Ти, Која си у храму Господњем с ангелима обитавала, украсила си се свим врлинама, а посебно смирењем, чистотом и љубављу и достојно си се одгајила, како би била спремна да телесно у Себе примиш несместивог Логоса Божијег. Удостој и нас, захваћене гордошћу, неуздржањем и лењошћу, да се обучемо у свако савршенство духовно, да сваки од нас уз Твоју помоћ припреми брачну одежду своје душе и јелеј добрих дела, како не бисмо наги и неспремни пошли у сусрет нашем Бесмртном Женику и Твом Сину, Христу Спаситељу и Богу нашем, него да нас са мудрим дјевама прими у рајске обитељи, и да нас тамо удостоји да са свима светима увек славимо и прослављамо свесвето Име Оца и Сина и Светога Духа и Твоје милосрдно заступање, сада, и свагда, и у векове векова. Амин.

Молитва друга ВАВЕДЊУ Пресвете Богородице у храм

Коме ћу завапити, и коме ћу у својој невољи притећи, ако не Теби, Царице Небеса? Ко ће чути мој плач, и уздахе моје примити, ако не Ти, Пренепорочна, Надо хришћана и Уточиште нас, грешника? Ко ће нас, осим Тебе, у несрећама нашим заштитити? Услиши јецаје моје и приклони ухо Своје ка мени, Владичице и Мајко Бога мојега! Не презри онога што тражи Твоју помоћ, и не одбаци мене грешног, Царице Небеска! Научи ме да извршавам вољу Сина Твојега и подари ми жељу да свагда следим Његове заповести. Не одступај од мене због мог роптања у болести, раду и недаћама, него остани Мати и Покровитељка мени, малодушном, Царице моја Преблага и Усрдна Заступнице! Својим заступањем покриј моја прегрешења, заштити ме од видљивих и невидљивих непријатеља, умекшај срца оних, што ми смишљају зло и загреј их љубављу Христовом. Мени пак немоћном подари Твоју свемоћну помоћ да победим своје грешне навике како бих, очишћен покајањем и следећи врлински живот, у заједништву са светом Црквом провео све остале дане мог земног туђиновања. Стани испред мене, Надо свих хришћана, у часу окончања мога и укрепи моју веру у тешком и самртном часу. Приликом мог одласка узнеси за мене, многогрешног у овом животу, Твоје свемоћне молитве, да би ме Господ оправдао и учинио причасником Својих бесконачних радости. Амин.

Тропар, глас 4.

Данас се у храму Божјем светло јавља Дјева и свима предсказује Господа Христа, праслику Божије милости и проповед људског спасења. Зато јој и ми громогласно ускликнимо: Радуј се, испуњење Божијег промисла!

Кондак, глас 4.

Најчистији храм Спаситељев, најскупљи дворац и Дјева, свештена ризница Божије славе, данас се уводи у дом Господњи, уводећи заједно благодат која је у божанском Духу. Њу песмама славе Божји Анђели, јер је она стан небески.

с благословом његовог Преосвештенства Епископа шабачковаљевског Господина Лаврентија,
издаје манастир Троноша – Лозница, л.Г.2004.