АКАТИСТ ПОКАЈАЊА
(чита се пре него што, у искреном и дубоком покајању, приступимо исповести)

Кондак 1.

Теби Војводо, Који се бориш за нас и Господе, Радости деце Твоје, Теби ја грешни прилазим у покајању. Прими ме, Оче, прими покајника, не одбаци сузе моје и уздахе из срца и не презри мене који Те призивам: Милостиви Боже мој, помилуј ме палог! Алилуја!

Икос 1.

Нарушио сам заповести Бога мог и душу и тело сам упрљао делима страшним. Одакле да почнем оплакивање свог срамног живота? Какав почетак да поставим у животу мом? Приђи покајана, душо моја, са телом својим и исповеди се Створитељу свих са сузама. Милостиви Боже мој, погледај на мене Твојим Оком Милостивим и прими моје топло покајање. Мили Боже мој, сагрешио сам више од свих људи. Једино сам ја сагрешио пред Тобом, али Ти, као Бог, помилуј створење Твоје, Љубави једина, Боже мој; као блудница и ја проливам сузе, помилуј мене, грешно дете Твоје. Оче мој, затамнио сам у себи оно што је створено по слици и облику Твоме. Помрачио сам душу своју грешним задовољствома и ум свој сам учинио прахом. Мили Боже мој, помилуј ме палог!

Кондак 2.

Погледај душо моја – крај се приближио и Бог је пред вратима твојим. Пробуди се, размисли о делима својим, која си починила, покај се и пролиј сузе. Исповеди се, душо моја, слободно за дела, речи и мисли своје. И тада слободно полети у загрљај Христу Богу Своме. Алилуја!

Икос 2.

Схватио сам, Боже мој, да нема у животу ни греха, ни дела, ни зла у којем ја нисам сагрешио умом, речима и делима више од свих људи. Савест ме разобличава, савест ме осуђује за зла дела моја. Али, Исусе Христе, мили Боже мој, поштеди, избави и спаси мене – дете Твоје, које Ти говори: Боже мој, сагрешио сам предавши душу своју греховним навикама. Милостиви Боже, као Каин и ја сам Ти принео жртву нечисту: дела зла и живот непотребан. Оче мили, од младости сам заповести Твоје преступио. У греху и са тугом сам прошао кроз живот. Спаси ме милошћу Твојом. Милостиви Боже мој, као блудни син расуо сам и ја богатство своје, а трпећи сада глад душевну, говорим Ти: Дародаваоче, нахрани душу моју љубављу Твојом. Љубави истинита, сав сам рањен, као човек кога су напали разбојници, излечи ме. Љубави Вечна, прими уздисање душе моје, прими сузе очију мојих и очисти ме, јер се кајем. Мили Боже мој, помилуј ме палог!

Кондак 3.

Силом Твојом, Оче мој, истеран је био по заслузи Адам из Едема, јер није сачувао једину Твоју заповест. Седео је он окренут Рају, горко оплакујући голотињу своју и говорио: „Тешко мени – Рају, Рају мој прекрасни“. Зар ја да не пострадам, Господе мој и Боже, када сам одбацио Твоје Речи, које живот дају? Подари ми, Оче мој, време да горко оплакујем зла дела своја. Алилуја!

Икос 3.

Имајући у сећању мноштво страшних дела, која сам учинио, ја дрхтим. И шта да чиним када дође Господ праћен Анђелима, да суди свету? Тешко мени, тешко мени. Боже отаца наших, пре него што ми затвориш врата милосрђа Твога, Теби прилазим, Благи, и говорим: Милостиви, у гресима сам се родио и додао сам ранама својим и друге ране. Помилуј ме, Боже мој, Створитељу свега видљивога и невидљивога. Помилуј ме, Боже мој, по милости Твојој. Љубави вечна, немој ме одвојити од Тебе, Извора живота мога. Мили Боже мој, среброљубљем сам обузет – тиме сам се и осудио. Милостиви, делима сам постао убица душевне савести, наоружавши се против ње својим лукавством. Мили Боже мој, помилуј ме палог!

Кондак 4.

Бура грехова навали на мене и ко да ми пружи руку помоћи, ако не Ти, Исусе Христе Боже мој. Спаси ме као што си спасао Петра, који је тонуо у мору, да ме не би потопила бура грехова. Приведи ме Небеском пристаништу, да вечно будем сједињен са Тобом, Љубави моја. Алилуја!

Икос 4.

Господ је огњеном кишом спалио земљу содомску. Тешко мени! Душо моја, устани да не будеш у огњу пакленом. Бежи од пожара, бежи од горућег Содома, бежи од пламена Божијег, на гори високој спасавај се као Лот призивајући Бога: Оче, и када сагрешим знам да волиш човека, да кажњаваш милостиво и да је Твоје милосрђе топло, да помажеш као Отац, призивајући блудног сина. Боже мој, Краљу и Цару једини, хаљину нечисту сашио ми је грех да би се упрљале тако прве, Богомткане хаљине душе моје. Милостиви Боже, залепио сам се за земаљске ствари и под тешким теретом сав се повијам. Украсио сам идола тела мога одећом срамних мисли. Уништио сам страстима првостворену лепоту душе моје. Оче Једини, само сам ја сагрешио пред Тобом. Мили Боже мој, помилуј ме палог!

Кондак 5.

Свету Крв Твоју, Исусе Христе, Љубави Вечна, пролио си на Крсту да би мене спасио. Дух Свој си предао да ме приближиш Оцу Нашем. Едем затворен отворио се, сва товревина и сва створења славе Тебе Бога Свог. Алилуја!

Икос 5.

„Видите, видите да сам Ја Бог!“ – чуј, душо моја, Господа који овако призива. Удаљи се од ранијег греховног живота и пожури у наручје Оцу свом. Окрени се, покај се, откриј скривене грехове, приђи Богу Оцу свом као блудни син са сузама. Боже мој, рањен сам, ево стреле демонске пробише душу и тело и зато Ти прилазим са сузама. Милостиви, као цариник говорим ти: очисти ме, нико од Адама није сагрешио као ја. Мили Боже мој, скини тешки терет грехова мојих и опрости сагрешења моја. Оче, моја вољна и невољна сагрешења, јавна и тајна, знана и незнана, опрости ми и спаси ме. Боже мој, бура грехова мојих ме потапа и нема ми спасења. Пружи ми руку Твоју. Не затвори врата Милосрђа Твога у дан Суда, него их отвори мени, који се горко кајем. Мили Боже мој, помилуј ме палог!

Кондак 6.

Христово светило, свети Јован, свим људима је рекао: „Покајте се и очистићете се“ – и сва Јудеја и Самарија, када је чула глас његов, пожурила је да исповеди грехове своје. Пожури и ти, душо моја, Извору живота да не иструлиш у греху, пригрли покајање и запевај Христу Богу свом. Алилуја!

Икос 6.

Слушајте, Небеса и земљо, глас онога који се каје. Ко од људи тако сагреши као ја: ум рањен, тело болесно, дух изнемогао, страдања умножена. Лекару Једини и Прави, пре него што сасвим погинем, спаси мене који Те овако зовем: Милостиви Боже мој, Ти си Бог који испитује срца, спали трње мојих грехова и покажи ме чистог пред Тобом. Љубави Једина, Ти си Извор живота, подари души мојој живот пре него што дође крај живота. Сличан сам онима из времена Нојевог, који су починили грехове, зато, као и они, потопљен сам у воду потопа. Мили Боже мој, помилуј ме палог!

Кондак 7.

Желећи да се сви спасу и у познање истине дођу, Ти си, Сине Божији, дошао на земљу и постао човек, призивајући покајању разбојнике и блуднице и отворио си врата Царства Небеског свима, који се кају. Врата покајања отвори ми, Боже мој, Који си ми живот дао. Алилуја!

Икос 7.

Дивно покајање принели су Ниневљани када им је Јона пророк објавио њихову блиску смрт због грехова. Обукли су се у вреће и пепелом су главе своје посипали. Силно су плакали говорећи: „Да одврати Господ гнев Свој праведни“. Тако се расплачи и ти, душо моја, као Ниневљани и овако говори: Милостиви, не одбаци молитву оних који Те славе са вером и даруј опроштај. Милостиви, помилуј када дођеш са Анђелима да подариш свакоме наследство по делима његовим. Оче, не презри створење Своје ако сам и сагрешио више од свих људи. Ти си Господ васионе, а ја прах и у Твојој је власти отпустити грехе моје. Боже мој, ако сам и упрљао душу и тело, Ти ме, Спаситељу мој, очисти, умиј, учини бељим од снега. Мили Боже мој, помилуј ме палог!

Кондак 8.

Учинио сам себе странцем пред Тобом, Исусе, Боже мој. Помози ми да се отргнем од ранијег живота и васкрсни мене, који много година лежим у гробу непокајања. Исусе Боже мој, подари ми да и ја будем у Небеском Јерусалиму, славећи Те непрестано. Алилуја!

Икос 8.

Сав сам се израњавао помислима својим и испунио ранама као човек кога су ухватили разбојници. Исусе Христе, излиј на мене Љубав и Веру да Ти овако говорим: Милостиви, нека ми буде бања очишћења и пиће проливена Крв Твоја и вода истекла из ребара Твојих. Оживи ме собом, Мили Боже мој. Као фарисеј, ја се надимам и као он безумље пред Тобом чиним. Истреби из мене грех и срце смирено ми даруј. Оче, знам да сам сагрешио пред Тобом, кајем се – прими ме, подигни ме, да не постанем плен и храна демона – Сам се Ти смилуј нада мном. Љубави једина, нисам слушао глас Твој, нити сам се заповестима Твојим покорио и зато го стојим пред Тобом. Милостиви, ноћ греха мога беше са великом тамом и дубоким мраком, али Ти, Боже мој, ипак се не одричеш мене и називаш ме сином Својим. Боже мој, тешко мени, јер ум свој сам упрљао великим нечистотама, али молим Љубав Твоју, умиј ме сузама мојим и попут снега убели душу моју. Мили Боже мој, помилуј ме палог!

Кондак 9.

Из Старог Завета приносим ти све, душо моја. Подржавај дела оних који воле Бога и који су увек испуњавали заповести Његове. А избегни грехове лукавих, да те поштеди Христос у Дан Суда, како би запевала, душо моја, Богу своме са свим Светима. Алилуја!

Икос 9.

Огрубело је срце моје и немам ни суза ни плача. Милостиви, Благи, дотакни се мога срца Љубављу Својом и Духом Светим утврди ме. Пљусак суза пошаљи мени створењу Твоме, које Ти се моли. Милостиви, као жена која је боловала од течења крви, прилазим Ти, примичем се да додирнем хаљине Твоје да ми кажеш као и њој: ”Вера твоја спасе те”. Мили Оче, источи ми струјања животна из пречистих жила Твојих, напој ме као жену Самарјанку да не ожедним заувек. Милостиви, да буду сузе моје – мени самом као бања Силоамска, да умију зенице душе моје и умом сагледам Светлост Твоју вечну. Љубави Једина, приносим Ти сузе очију својих и дубоке уздахе. Срцем Ти говорим: ”Боже, сагрешио сам пред Тобом. Опрости ми”. Боже мој, таласи грехова мојих покрили су ме као гониоце египатске Црвено море, али ме Ти подигни из пакла и избави од трулежи живот мој. Мили Боже мој, помилуј ме палог!

Кондак 10.

Желећи да се спасе Божанског пламена, Лот је побегао из Содома, као што му је рекао Господ. Душо моја, ако се и ти желиш спасити, на праведника се угледај, бежи од пламена греха, бежи од пожара разгореног жељама безумним. Не буди стуб од соли, осврћући се уназад да те уплаши лик содомски. Алилуја!

Икос 10.

Царе Свети, време живота мога је мало и препуно болести и зала, али Ти ме прими у покајању и разуму ме призови да не будем уграбљен и предат туђинцима и смилуј се. Милостиви, Ти си пристаниште тихо, избави ме из дубине греховне како ме не би прогутао огањ очајања. Мили Боже мој, ја сам изгубљена пара, потражи и пронађи Свој лик. Оче мој, двоструко погрешивши, Давид је плакао горко, а ја сам више од њега зла починио и нисам Ти принео плодове покајања. Милостиви, Соломон премудри некада је заволео распусне жене и од Бога одступио, на њега сам се угледао у мислима срамним и делима. О, тешко мени. Затамнила се сва лепота у мени и од грехова свећа душе моје се угасила. Подари ми, као што Давид пева, радост велику. Мили Боже мој, помилуј ме палог!

Кондак 11.

Дивну песму написао Ти је Давид за дело зло и које је починио изнесе пред Истину, како би се и ти, душо моја, покајала и устала, оставила зла дела своја и као он узвикнула: „Боже Свети, опрости ми, Теби јединоме сагреших, очисти ме по милости Твојој. Алилуја!

Икос 11.

Господе, Ти који живот дајеш свему, пошаљи Светлост Твоју и просвети срце моје, душу моју од сваког греха очисти, да Теби Говорим овако: Милостиви, ишчезнули су дани моји као сан, зато и плачем, продужи ми живот да умијем своја сагрешења. Мили мој, као разбојник говорим: помози ми. Као Петар плачем горко, као цариник призивам: опрости ми Боже мој. Милостиви, као блудница проливам сузе, обасјај ме светлошћу Својом. Ти си Једини Лекар, Боже мој, излечи ране душе моје, положи на њу облогу и подари ми сузе. Исусе Христе, као жена која је боловала од течења крви, дотичем се и ја крајева хаљина Твојих и плачем као Марта и Марија над Лазарем. Милостиви, изливам сузе моје Теби, као суд мира на ноге Твоје и молим да ми дарујеш опроштај. Мили Боже мој, помилуј ме палог!

Кондак 12.

Љубав своју не одузми од мене, Исусе Христе, ако и сагреших више од свих људи. Ти си Бог Милосрдни, не желиш смрти грешника, опрашташ онима који се кају и призиваш оне који су залутали. Осветли ме Љубављу Својом и дух прави обнови у мени. Алилуја!

Икос 12.

Плачем Господе због својих почињених зала и Љубав Твоју молим: плодова достојних покајања не тражи од мене, јер је и снага моја мала. Срце ми даруј увек чисто и смиреност духовну да бих ти њих принео као пријатну жртву. Милостиви, види страх мој, види немоћ душе моје и опроштај ми даруј. Милостиви, Ти си Бог мој и у Тебе се једино надам. Боже Мој, не иди са мном на суд, не испитуј моја дела, погрешења моја остави и помози ми, Свесилни. Оче Мој, Теби прилазим, сагрешио сам Ти, очисти ме и узми од мене тешки терет греховни. Подари ми сузе чисте. Милостиви, рекао сам Ти грехове које сам учинио и ране душе и тела мога што су унутра убиствене мисли разбојничке мени задале. Мили Боже мој, мене обореног пред вратима Твојим као непотребног не изручи паклу, него пре смрти дај ми опроштај сагрешења. Мили Боже мој, помилуј ме палог!

Кондак 13.

О, Исусе Христе Боже мој, све тајне срца мога и све што сам починиом од младости своје до овога дана, исповедио сам Теби, Оцу своме. Види јецање моје, види тугу моју и одазови се сада на дозивање моје и помози ми. Подари ми чисто срце и ум мој просветли Боже мој. Алилуја!

(Овај Кондак се чита трипут, а онда Икос 1. и Кондак 1.)

Молитва

Господе Боже мој, ево стојим пред Тобом, као блудни син, исповедајући грехове своје Твојој Љубави. Сагрешио сам Ти, Боже мој, сагрешио сам веома. Од младости своје зле радње сам чинио и упрљао сам душу и тело неделима страшним. Сагрешио сам Ти као прадитељи наши Адам и Ева, не поштујући заповести Твоје. Сагрешио сам као Каин и као сви људи грешници Старог и Новог Завета. Ум сам упрљао нечистим помислима, срце сам испунио нечистотом и сваким осећањем греховним, вољу сам ослабио леношћу и склоношћу ка греху. Сав сам у ранама греховним, као човек који је запао разбојницима. Све ране душе моје гној точе. Ко ће ме излечити? Ко ће ме подићи из дубине грешног живота, ако не ти, Лекару мој Једини? Теби прилазим, Царе мој и Боже мој, молећи те са сузама. Излечи ме. Ум мој очисти од непотребних помисли, срце ослободи греховне нечистоте, да могу чистим умом и срцем да славим Тебе, Створитеља мога и Бога. Вољу моју оснажи за добра дела да бих, чинећи их, угодио Теби и да би она била достојна Светиње Твоје. Опрости ми сваки грех и све што сам учинио у знању и незнању. Ти си Сав Љубав, Боже мој, и имаш власт отпуштати грехове и Теби славу узносимо са Оцем и Светим Духом сада и у векове векова. Амин.

преузето са www.srpska-crkva-linz.org
едиција: МИСИОНАРИ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ – Православни Акатисти
издавач: Српска православна црквена општина – Линц