АКАТИСТ преподобној мајци нашој ПЕТКИ ПАРАСКЕВИ
празнује се 27.(14.) октобра

Света Петка

Ако је свештеник, говори:

Благословен Бог наш сада и увек и у векове векова.

Ако није свештеник, почиње овако:

Господе Исусе Христе, Сине Божји, ради молитава Твоје пречисте Мајке и свих Светих, помилуј нас. Амин.

Затим:

Царе небесни, Утешитељу, Душе Истине, који си свуда присутан и све испуњаваш, Ризнице добара и Даваоче живота, дођи и усели се у нас, и очисти нас од сваке нечистоте и спаси, Благи, душе наше.

Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни, помилуј нас. (трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.

Господе помилуј! (трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Оче наш који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога.

И тропари:

Помилуј нас, Господе, помилуј нас, јер ми грешници, немајући никаквог оправдања, приносимо Теби као Владици ову молитву: Помилуј нас.

Слава Оцу и Сину Светоме Духу.

Господе, помилуј нас, јер се у Тебе уздасмо; не гневи се јако на нас, нити помињи безакоња наша, но и сада као милостив погледај и избави нас од непријатеља наших, јер си Ти Бог наш, и ми смо народ Твој, сви смо дело руку Твојих, и име Твоје призивамо.

И сада и увек, и у векове векова. Амин.

Богородичан:

Отвори нам двери милосрђа, благословена Богородице, да не пропаднемо ми који се у Тебе надамо, но да се Тобом избавимо од беда, јер си Ти спасење рода хришћанскога.

Затим:

Верујем у једнога Бога Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.

И у једног Господа Исуса Христа, Сина Божјег, Јединородног, од Оца рођеног пре свих векова;

Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог;

рођеног а не створеног, једносушног Оцу, кроз Кога је све постало;

Који је ради нас људи и ради нашег спасења сишао с небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве, и постао човек;

И који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и био погребен;

И Који је васкрсао у трећи дан по Писму;

И Који се вазнео на небеса и седи са десне стране Оца;

И Који ће опет доћи са славом, да суди живима и мртвима, Његовом царству неће бити краја.

И у Духа Светога, Господа Животворног, Који од Оца исходи, Који се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави, Који је говорио кроз Пророке.

У једну Свету, саборну и апостолску Цркву.

Исповедам једно крштење за опроштење грехова.

Чекам васкрсење мртвих.

И живот будућег века.

Амин.

Господе помилуј! (12 пута)

Затим Псалам 142.

Господе, услиши молитву моју, чуј мољење моје у истини Твојој, услиши ме у правди Твојој. И не иди на суд са слугом Твојим, јер се неће оправдати пред Тобом нико жив. Јер непријатељ погна душу моју, унизио је до земље живот мој; посади ме у тамна места, као мртве од века; и утрну у мени дух мој, смете се у мени срце моје. Помињем дане старе, размишљам о свим делима Твојим, у творевинама руку Твојих поучавах се. Подигох Теби руке моје, душа Ти је моја као земља безводна. Брзо ме услиши, Господе, ишчезе дух мој. Не одврати лице Твоје од мене, јер ћу бити сличан онима који силазе у гроб. Чувши ме, учини ми ујутро милост Твоју, јер се у Тебе поуздах. Кажи ми, Господе, пут којим да пођем, јер Теби уздигох душу моју. Избави ме од непријатеља мојих, Господе, јер Теби прибегох. Научи ме творити вољу Твоју, јер си Ти Бог мој. Дух Твој благи нека ме води на земљу праву. Имена Твога ради, Господе, оживи ме, правдом Твојом изведи из невоље душу моју. И милошћу Твојом уништићеш непријатеље моје, и погубићеш све који досађују души мојој, јер сам ја слуга Твој.

Слава Оцу и Сину Светоме Духу. И сада и увек, и у векове векова. Амин.

Алилуја, алилуја алилуја, слава Теби, Боже! (трипут)

Тропар глас 4.

Тобом се, Мајко, поуздано спасао који је по лику, јер си, узевши крст, следовала за Христом, и делом учила пренебрегавати тело, јер је пролазно, а старати се о души, ствари бесмртној. Стога се и с Анђелима заједно радује, Преподобна мајко наша Параскево, дух твој.

Господе помилуј! (трипут)

Затим Псалам 50.

Помилуј ме, Боже, по великој милости Својој, и по обиљу милосрђа Свога очисти безакоње моје. Опери ме добро од безакоња мога, и од греха мога очисти ме. Јер безакоње моје ја знам, и грех је мој стално преда мном. Теби јединоме сагреших, и зло пред Тобом учиних. Да се оправдаш у речима Својим, и победиш када Ти суде. Гле, у безакоњима се зачех, и у гресима роди ме мати моја. Гле, истину љубиш, и јављаш ми непознатости и тајне мудрости Твоје. Покропи ме исопом, и очистићу се; опери ме, и бићу бељи од снега. Дај ми да слушам радост и весеље, да се обрадују кости потрвене. Одврати лице Твоје од грехова мојих, и сва безакоња моја очисти. Срце чисто саздај у мени, Боже, и Дух прав обнови у утроби мојој. Не одбаци ме од лица Твога, и Духа Твога Светога не одузми од мене. Дај ми радост спасења Твога, и Духом владалачким утврди ме. Научићу безаконике путевима Твојим, и безбожници ће се обратити к Теби. Избави ме од крви, Боже, Боже спасења мога, обрадоваће се језик мој правди Твојој. Господе, отвори усне моје, и уста моја казиваће хвалу Твоју. Јер да си хтео жртве, ја бих Ти принео; за жртве свепаљенице не мариш. Жртва је Богу дух скрушен; срце скрушено и унижено Бог неће одбацити. По благовољењу Своме, Господе, чини добро Сиону, и нека се подигну зидови Јерусалимски. Тада ћеш благоволити жртву правде, приносе и жртве свеспаљенице, тада ће принети на жртвеник Твој теоце.

Затим кондаци и икоси:

Кондак 1.

Преподобној нашој мајци, многомилостивој Параскеви, ми недостојни грешници приносимо дар понизности за њена посредовања, јер смо се удостојили примити велике дарове од источника Спаситеља нашег, који свагда извира доброте, и певати јој:

Радуј се, света Параскево, многополезна (многокорисна)!

Икос 1.

Анђели с неба, примивши са хвалама, из земаљских клети, твој девствени дух, од радости су те овенчали за твоје достојности; јер носећи женско тело и нејаку природу, умела си да с благомудрошћу победиш све силе непријатеља; зато ти певамо:

Радуј се, мудра девственице!

Радуј се, голубице словесна!

Радуј се, анђеоска душо у девственом телу!

Радуј се, достојна посреднице ка Господу!

Радуј се, утехо људи!

Радуј се, ублажавање патњи!

Радуј се, наша силовита надо!

Радуј се,укрепљење верникa!

Радуј се, мирно и неузбуркано пристаниште!

Радуј се, примере добре побожности!

Радуј се, озарење неумешних!

Радуј се, света Параскево, многополезна (многокорисна)!

Кондак 2.

Тако Цар свију награђује победе. Тако невидљива рука промисла укрепљује људски род, који с вером пригрљује што је промисао одредила за спасење. Зато се удаљимо од безакоњa; докле ћемо пребивати у гресима? Господе, укрепи наша срца, да бисмо Ти у добрим делима певали анђеоску песму: Алилуја!

Икос 2.

Пречасна девственице, к теби смо стремили, к теби која си много пута у земаљским искушењима прибегавала помоћи Светитељa и Анђелa; буди сада и за нас брза помоћница, јер си се удостојила да уђеш у Жеников дом са светлозарним кандилом, као што нас је Спаситељ поучавао, и прими ову песму:

Радуј се, непроцењиви бисере наше ризнице!

Радуј се, неувели цвете Цркве Христове!

Радуј се, непоколебиви темељу Хришћанства!

Радуј се, молитвенице ка Богомајци!

Радуј се, ти која девственице украшаваш врлинама!

Радуј се, услишитељко побожних свештеникa!

Радуј се, брза помоћнице странаца!

Радуј се, топла утешитељко прогањаних!

Радуј се, милостива поучитељко удовица;

Радуј се, победнице над непријатељима!

Радуј се, избавитељко свих који те призивају у помоћ!

Радуј се, велика полезнице душа!

Радуј се, исцелитељко телесних рана!

Радуј се, света Параскево, многополезна (многокорисна)!

Кондак 3.

У тебе се свагда уздајући, ова се земља, твојим молитвама, избавила многих болести и опасности, ублажавајући праведни Божји гнев према нама и преображавајући га у добро и самилосно умилостивљење; но и сада, ужасавајући се великих несрећа, к теби са сузама стремимо, да нам помогнеш, како бисмо се избавили од опасности и Богу певали: Алилуја!

Икос 3.

Епиват, видећи како међу његовима израста похвала његове земље, с радошћу те је дочекао, преподобна, исповедајући те с великом побожношћу; а ми, који смо се потом удостојили да добијемо твоје мошти, како ћемо моћи довољно исказати чудеса која си учинила, ако не будемо певали овако:

Радуј се, светлозарнице Молдавије!

Радуј се, потпоро Епивата!

Радуј се, поучитељко својих родитеља!

Радуј се, ти која ниси сабирала земаљске блага!

Радуј се, сабиратељко небеских дарова!

Радуј се, ти која ниси примала скупу одећу!

Радуј се, ти која чествујеш одећу смирења!

Радуј се, исправитељко гордости!

Радуј се, ти која чествујеш девственост!

Радуј се, потпоро старих!

Радуј се, осудо непријатељa!

Радуј се, самилоснице убогима!

Радуј се, света Параскево, многополезна (многокорисна)!

Кондак 4.

Пречиста Дјево Маријо, Богомајко, прими и наше дужничке молитве, од нас недостојних, које ти путем наше свете посреднице приносимо на опроштење грехова, и подај нам мир и велику милост Твога Сина, Којем непрестано певамо: Алилуја!

Икос 4.

Оној која је по достојности и с вером следбеница Божје речи, и која је за блачашће примила дар исцељења и небеску плату, кроз глас Спаситеља, Који казује: Слуго добри и верни, уђи у радост Господа твога, приносимо ову песму:

Радуј се, незалутало семе!

Радуј се, неуморно тело!

Радуј се, храно духовна!

Радуј се, опробано злато!

Радуј се, огње који сажижеш плеву!

Радуј се, земљо која пружаш изобиље!

Радуј се, роде покајања!

Радуј се, стишавање злих помисли!

Радуј се, доноситељко мане!

Радуј се, даватељко утеха!

Радуј се, посреднице свих хришћана ка Господу!

Радуј се, света Параскево, многополезна (многокорисна)!

Кондак 5.

Уморни од морења световних мисли, пренули смо се сада ми, подли, ронећи сузе, јер немамо камо да усмеримо наде по својим делима да бисмо се смирили; не чинећи ништа достојнно спасења и бојећи се сасецања као неплодна смоква, падамо пред тобом, света Параскево, плачући, и вапијемо: помилуј нас, да бисмо заједно с тобом певали Богу песму спасења: Алилуја!

Икос 5.

Ко те неће звати блаженом, преподобна, кад си се удостојила да својим подвизима умириш ветропирност тела и стекнеш спасење душе чешћу небеске славе, која се не узима људским рукама? Или ко те неће звати блаженом, кад си својим храбрим умом продрла кроз обмањујуће мреже лукавога, и посрамила га? Зато прими следећу песму:

Радуј се, куло победе!

Радуј се, двери спасења!

Радуј се, грудобране вере!

Радуј се, клети постојаности!

Радуј се, лику доброта!

Радуј се, бранитељко часнога крста!

Радуј се, његова достојна поклонице!

Радуј се, јер си његовом помоћу била победница!

Радуј се, јер си њиме постала Христова следбеница!

Радуј се, красно овенчавање победе!

Радуј се, победнице над влашћу пакла!

Радуј се, наследнице небеске славе!

Радуј се, света Параскево, многополезна (многокорисна)!

Кондак 6.

Али како ћемо ми недостојни достојније опевати славу твојих дела или којим ћемо им речима узносити хвалу? Јер нас ни дела, ни вера не приближују твом пречасном делању; али исповедајући своју немоћ, молимо ти се да нам помогнеш и да посредујеш код Бога да прими песму: Алилуја!

Икос 6.

Захватили су нас сада неизрециви болови, никакву људску помоћ ни од кога не очекујемо, сви су нас одједном напустили; чак и сладости у којима смо некада уживали сада се боре с нама; авај нашој подлости, немамо друге наде, сем милости Божје и твоје свете помоћи. Зато ти се молимо да нам помогнеш, исцеливши нас, да бисмо ти певали:

Радуј се, леку бола!

Радуј се, руко исцељења!

Радуј се, доме заштите!

Радуј се, зраче утехе!

Радуј се, сенице обиља!

Радуј се, орошавање врелине!

Радуј се, спасење од болести!

Радуј се, избављење застрашених!

Радуј се, одгонитељко штета!

Радуј се, неуснула бдитељнице!

Радуј се, звездо светлозарна!

Радуј се, избавитељна лествице!

Радуј се, света Параскево, многополезна (многокорисна)!

Кондак 7.

Господе, посети и исцели рабе Твоје захваћене болом, казује преподобна молећи се непрестано, јер немају ослонца, ни утехе. А дани су тешки, и пошто смо се избавили, радујмо се и паднимо ничице пред Бога, кајући се и певајући: Алилуја!

Икос 7.

Наша безакоња, мноштво неправди које смо учинили нашем ближњем, данас нас осуђују, и не знамо шта ћемо одговорити идући на суд, где нас сви прогањају, сви устају против нас да нас потлаче; ти, међутим, о сведобра Мајко, која слушаш нашу исповест, посредуј пред Господом да преобрази стање наше осуде у доброте, избацивши из срца наших непријатеља сваку ругобу, и величаћемо те оваквим похвалама:

Радуј се, посреднице оних који су згрешили!

Радуј се, полезнице угњетених!

Радуј се, исправитељко злих судија!

Радуј се, избављење суђених и осуђених!

Радуј се, престанку страдања!

Радуј се, непотпоро оних што траже само своју корист!

Радуј се, неуспеху лукавих посредника!

Радуј се, обуздавање снажних!

Радуј се, олакшање нејаких!

Радуј се, уништитељко зала!

Радуј се, источнице самилости!

Радуј се, света Параскево, многополезна (многокорисна)!

Кондак 8.

То говорећи, успокојавамо се, веселимо и радујемо; поигравају нам душе што нам се неће подсмевати наши непријатељи. Неће нас оставити Бог наш до краја, зарад молитава твојих, преподобна, него ће послати милост Своју на људе, као што обично чини, и ми, недостојни, постаћемо, с њима, причасници Његових добара, и с њима ћемо заједно певати Богу: Алилуја!

Икос 8.

Свима ћемо казивати твоја чудеса, у глас ћемо певати твоје празновање, сходно дужности заједнице која ти као благодарност приноси: славу твојој хвали, славу дуготрпљењу којим си се овенчала, подвизавајући се вером, славу твоме постојаном делању којим си следила примеру Човекољупца; зато ти казујемо:

Радуј се, духовна невесто!

Радуј се, венче истине!

Радуј се, жезле победе!

Радуј се, славо монаха!

Радуј се, поучитељко заједнице!

Радуј се, ти која чествујеш Преподобнице!

Радуј се, чувару испосника!

Радуј се, ти која помињеш векове!

Радуј се, проповеднице праве вере!

Радуј се, обаратељко јереси!

Радуј се, стицање божанске славе!

Радуј се, следбенице Логоса небеског!

Радуј се, света Параскево, многополезна (многокорисна)!

Кондак 9.

Свету полезницу оних који су у невољама, чесну Параскеву, сви с радошћу хвалимо, јер је она непорочан живот изабрала за векове; због те узвишености добила је и дар чудотворства, по заповести Божјој, певајући: Алилуја!

Икос 9.

Зломисленици, будући тобом прекорени, устрашују се видећи како у теби светлозари слава Божја, припремљена човеку који је одступио од грехова, видећи, преподобна, необухватну тајну славе како данас светлозари на теби, доносећи верницима дарове исцељења; због тога су се они посрамили, покајавши се, а ми смо се развеселили, певајући ти:

Радуј се, избавитељко наша!

Радуј се, поучитељко!

Радуј се, исправитељко!

Радуј се, изгонитељко зала!

Радуј се, ти која погубљујеш змија!

Радуј се, ти која уништаваш инсеката!

Радуј се, ти која чуваш од утвара!

Радуј се, ти која растерујеш град!

Радуј се, доноситељко плодоносних даждова!

Радуј се, доноситељко изобиља добрих плодова!

Радуј се, увеселитељко ратара!

Радуј се, света Параскево, многополезна (многокорисна)!

Кондак 10.

Никада нећемо престати да објављујемо твоја чудеса, преподобна, јер да ниси ти стајала, молећи се за ову земљу, коју чуваш својим пречистим моштима, ко би нас био избавио од толиких опасности или ко би нас разбременио болести које беху дошле на нас због наших многих грехова? Дакле, заједно с тобом певамо Богу: Алилуја!

Икос 10.

Зидови куће твојих родитеља нису били јаки ни довољни, да би те задржали од величине одлуке коју ти беше донела, обетовавши се да пригрлиш монашки живот; зато и одступивши од сваке размажености и земаљских уживања, долазећи из цркве, заменила си своју скупу хаљину за хаљину просјака, оставивши своје родитеље, који су те прекоревали због таквог одласка. Дакле, стекавши са смирењем преузвишено, од свих слушаш:

Радуј се, ружо нетакнута црвом гордости!

Радуј се, крине засађен у вишњем врту!

Радуј се, постељо чедности!

Радуј се, престоле владавинa!

Радуј се, скиптре владарa!

Радуј се, неуморна заштитнице!

Радуј се, несавладива бранитељко!

Радуј се, ти која прекореваш оне што нас искушавају!

Радуј се, ти која чествујеш оне што нам указују милост!

Радуј се, укрепитељко оних што нам служе!

Радуј се, светлозарнице оних што нас теше!

Радуј се, саделатељнице оних који нас хране!

Радуј се, света Параскево, многополезна (многокорисна)!

Кондак 11.

Пуни смо грехова, Милостиви Господе, и тешко се боре наше душе када помишљају на суд, јер шта ћемо чинити ми грешници, када нас одједном обузме непредвидива кончина? Милост иштемо, Господе, милост, Христе наш, јер немамо начина за исправљање; не пренебрегни наше молитве и покајање, које нас је у сваком часу после грехова обузимало, и као јемство наше добре воље и страха пред Тобом, прими ову молитву, уз коју призивамо за посредницу и мајку нашу Параскеву, певајући с њом заједно: Алилуја!

Икос 11.

Многи су грешници пре нас задобили спасење, понизивши се. Како, дакле, да ми одступимо од такве наде? Али у тебе се уздајемо, преподобна мајко, и нећемо бити посрамљени, јер нећеш одступити од нас као од онога грешника који је уз тебе био сахрањен, а није се знало за његову недостојност, због које си и захтевала, кроз виђење, да буде премештено његово скврно тело из близине твојих моштију. Дакле, молимо се, прими наше молитве и сузе, посредујући опроштај наших грехова, јер ти певамо:

Радуј се, узвишено смирење!

Радуј се, непорочна девственице!

Радуј се, непохарчено благо!

Радуј се, мајко свехвална!

Радуј се, смирено спасење!

Радуј се, похвало честитих!

Радуј се, утехо несрећних!

Радуј се, поучитељко залуталих!

Радуј се, моја добра саветнице!

Радуј се, свеблага исправитељко!

Радуј се увеселителнице душа!

Радуј се, брза помоћнице!

Радуј се, света Параскево, многополезна (многокорисна)!

Кондак 12.

Неизрецива је наша утеха када гледамо како пребиваш с нама, као дар Божји ниспослан овој земљи; јер каквим смо болестима били обухваћени, а да нас ти ниси исцелила; у каквим ли тугама, а да нас ниси обрадовала; колико пута у оскудици, прогоњени и у ратовима, а да нам ти ниси помогла, у свему испуњавајући реч Спаситеља из Његовога Јеванђеља! Због тога, пошто си смирењем задобила свеузвишену десну страну код престола славе, теби певамо: Радуј се! и Богу небеску хвалу: Алилуја!

Икос 12.

Избави нас, Мајко, од скакаваца, од буба и од сваког зла; избави нас, Мајко, огња, града и муње; избави нас, Мајко, вечне муке и часа осуде и удостој нас да твојим молитвама стекнемо место с десне стране у дан суда, кроз спасење наших душа, штитећи нас и хранећи нас у миру до последњега дисаја, да бисмо ти певали:

Радуј се, духовна цитро!

Радуј се, апостолска трубо!

Радуј се, светлозарна воштанице!

Радуј се, лучо небеска!

Радуј се, надо људи!

Радуј се, изгоњење демонa!

Радуј се, исцељење ранa!

Радуј се, заштнице од зала!

Радуј се доноситељко добра!

Радуј се, избавитељко владара Василеа и других самилосника!

Радуј се, потпоро и мени смерном грешнику!

Радуј се, света Параскево, многополезна (многокорисна)!

Кондак 13.

Клањамо се Богу и чествујемо свете твоје мошти, преподобна мајко Параскево, казујући са славом и песмама сва твоја чудеса, која смо даром Божјим и ради нашег спасења задобили; нека наша молитва буде добро примљена, светитељко, и хитај увек да нам помажеш, да бисмо с радошћу опевали твоја дела и славу Божју: Алилуја!

(Овај Кондак се чита трипут, а онда Икос 1. и Кондак 1.)

 

МОЛИТВА преподобној мајци нашој ПАРАСКЕВИ

Господе Боже наш, Ти, који си рекао реч, и створи се цела творевина, не одврати Своје лице од нас грешника, да не би на нас дошао ужасни и страшни гнев болова, плод наших грехова које свакодневно, безбројне, нерасудно творимо. Ми смо грешни, подли и пуни зла; а Ти си источник живота и самилости. Не остављај нас, Господе! Немој пренебрећи молитву нас грешника, нити нам плати по нашим безакоњима, него, пошто нисмо достојни да свакодневним трудом задобијемо милост, даруј нам је Ти, као Дуготрпељив и Многомилостив.

Господе, ради молитава преподобне мајке наше Параскеве, подари нам здравље и живот заклоњен од сваког зла и укрепи нас Духом твојим Владалачким, да бисмо с радошћу славили Твоје Пресвето име у векове. Амин.

Акатист преузет и преведен из књиге ”Via a, Acatistul si Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva, Iasi”, 2002. л.Г., 26-53.стр.