АКАТИСТ преподобном оцу нашем ЈОВАНУ ДАМАСКИНУ
празнује се 04. (17.) децембра

Кондак 1.

Изабрани угодниче Христов, преподобни оче Јоване, узносимо ти похвалне песме, као златоречитом пeснику херувимских песама и серафимских речи, Православној Цркви и нашем заступнику и топлом молитвенику за нас. Ти пак, пошто имаш смелост пред Богом, моли се непрестано за нас и измоли опроштај грехова нама који ти кличемо:

Радуј се, преподобни оче Јоване, велики угодниче и преславни чудотворче!

Икос 1.

Анђео земаљски и човек небески био си, преподобни Јоване, имао си у животу твоме топлу љубав према Божијој Мајци, потрудио си се да насликају Њену свету икону и њу побожно поставивши у својој келији, где си боравио у непрестаним молитвама. Ми пак, прослављајући те овако говоримо:

Радуј се, непостидни заступниче за нас пред Господом!

Радуј се, непрекидни молитвениче наш пред Мајком Божијом!

Радуј се, милостиви и кротки оче наш!

Радуј се, брзи помоћниче у невољама и патњама!

Радуј се, утехо брижних и ожалошћених!

Радуј се, јер свима који моле дајеш брзу помоћ!

Радуј се, преподобни оче Јоване, велики угодниче и преславни чудотворче!

Кондак 2.

Видевши преподобни оче Јоване, десну руку своју, која је много писала у заштиту части и поклоњења светих икона немилостиво одсечену по заповести цара иконоборца, измолио си је од невернога мучитеља, и ставивши је на њеном посеченом месту, са сузама си се молио Пречистој Дјеви Богородици да је исцели. И Свеблага и Свемоћна Заштитница рода нашега, брзо је услишила твоју молитву, и јавивши ти се у сну, подарила ти је исцељење посеченој руци твојој, да би благодарно певао Богу: Алилуја!

Икос 2.

Разум људски не може разумети силу благодатних исцељења чудесно јављених иконом Божије Мајке и исказати велико чудо, како одсечена десна рука твоја за једну ноћ пронађе се цела и здрава, и на њој само црвени знак бивше ране који је остављен од Благе Лекарке; прослављајући Царицу Небеску, хвалимо тебе, угодниче Божији, овим речима:

Радуј се, јер златоречитим устима јављаш небеске истине!

Радуј се, усрдни слушатељу Божији!

Радуј се, сажитељу Анђела!

Радуј се, сабеседниче преподобних!

Радуј се, топли заштитниче оних који ти прилазе!

Радуј се, даровани нам од Бога заступниче и покровитељу!

Радуј се, преподобни оче Јоване, велики угодниче и преславни чудотворче

Кондак 3.

Показавши силу деснице Свевишњега у исцељењу десне твоје руке, богоречити Јоване, прекрасним песмама опевао си Свеблагу Владарку, и лик одсечене руке твоје ставио си на исцелитељску икону Мајке Божије ради свагдашњега спомена за велико чудо; по томе је сада позната ова света икона која се зове „Тројеручица“, због три руке на њој насликане која прославља тајну Свете Тројице, чудеса пак која бивају од ње све приводи да похвално кличу Господу: Алилуја!

Икос 3.

Имајући по Богу велику ревност, духоносни песмописац свете Цркве и слатки њен божански славитељ, преподобни Јоване, похвалним песмама до крај живота свога прослављаше дивну милост Богородице, у спомен овога чуда платно којим је посечена рука твоја била обавијена, ношаше на глави својој, а Богородичну пак, икону као богато наслеђе предаде светој лаври преподобнога Саве Освећенога свима вернима на поклоњење. Због таквога твога старања за душе наше, дужно ти овако кличемо:

Радуј се, јер си Богу савршено угодио!

Радуј се, јер си добио венац безсмртнога живота!

Радуј се, јер се наслађујеш рајске сладости!

Радуј се, јер се насиђујеш Божије доброте!

Радуј се, учитељу и наставниче верних!

Радуј се, силни бранитељу Православне вере од непријатеља!

Радуј се, преподобни оче Јоване, велики угодниче и преславни чудотворче!

Кондак 4.

Бура двоумљења смућује ми ум, преподобни оче Јоване, како ћу достојно исказати Богу величину твоју, но ти као благ и милосрдан погледај не на достојанство дела овога, него на усрдну нашу ревност и научи нас грешне да како приличи душом осетимо славословље Божије и певамо: Алилуја!

Икос 4.

Чувши многи људи како ближњи тако и даљњи, преподобни оче наш Јоване, за живот твој сличан анђелима јер молитвом твојом многи који долазе теби, примају благодатну утеху и благодарно помињући твоја доброчинства која си нам оставио у црквеним песмама, радосно ти овако кличемо:

Радуј се, јер си Бога ради оставио твоју отачаствену земљу!

Радуј се, јер си нас просветио божанским песмама!

Радуј се, стубе побожности!

Радуј се, стану врлина!

Радуј се, јер нам златоречитим устима јављаш небеске истине!

Радуј се, јер ни у шта си сматрао земаљске почасти!

Радуј се, преподобни оче Јоване, велики угодниче и преславни чудотворче!

Кондак 5.

Као светлозарна боговођена звезда отишао си, угодниче Божији, у свети град Јерусалим на поклоњење светим местима, где си и остао не враћајући се у свет и ступио си као монах у манастир преподобног Саве Освећенога, благодарно кличући Богу: Алилуја!

Икос 5.

Анђелски чинови видевши твој равноанђелски живот твој, богоблажени оче, дубину твога смирења, непрестану молитву, чврстину уздржања и велику ревност духа твога за чистоту, задивише се и прославише човекољупца Бога, који даје снагу немоћној људској природи. Ми пак, прослављамо те и кличемо овако:

Радуј се, дивни украсе монаха!

Радуј се, јер си заволео лепоту дома Божијега!

Радуј се, јер си примио помазање од Духа Светога!

Радуј се, освећени сасуде благодати Божије!

Радуј се, добри и верни слуго Христов!

Радуј се, истински слуго Господњи!

Радуј се, преподобни оче Јоване, велики угодниче и преславни чудотворче!

Кондак 6.

Био си богоносни проповедник, преподобни Јоване, поучавао си увек братију истинском богопознању и побожности и примером свога живота упућивао си на пут спасења, да сви певамо Богу: Алилуја!

Икос 6.

Засија у души твојој сјајна светлост истинскога богопознања, освећујући душе верних који сладосно слушају песме које си ти написао, и који те овако хвале:

Радуј се, органу Духа Светога!

Радуј се, тимпану, који наслађујеш чула побожних!

Радуј се, изворе богонадахнутих песама!

Радуј се, милозвучна фруло која духовним песмама веселиш душе људске!

Радуј се, псалтиру, који јављаш славу Божију!

Радуј се, неисцрпна реко благодати Божије!

Радуј се, преподобни оче Јоване, велики угодниче и преславни чудотворче!

Кондак 7.

Желећи, преподобни оче Јоване, да утешиш сабрата монаха који је био жалостан због смрти свога друга, похитао си да би га утешио, да напишеш песме за упокојење душа умрлих у Царству Небеском. Због тога певамо анђелску песму Сведржитељу Богу: Алилуја!

Икос 7.

Господ јави тебе, новог и предивног молитвеника и чудотворца, преподобни оче Јоване, и зато се светло украшава тобом Православна Црква, јер имаш велику смелост пред Христом, Коме се моли за нас грешне који љубављу теби певамо овако:

Радуј се, пресветли свећњаку вере православне!

Радуј се, ревносни поборниче побожности!

Радуј се, непоколебљиви стубе Цркве Божије!

Радуј се, доме украшени врлинама!

Радуј се, јер си списима твојим наследио верним људима побожна чула!

Радуј се, јер си златоречитим устим твојим јавио небеске истине!

Радуј се, преподобни оче Јоване, велики угодниче и преславни чудотворче!

Кондак 8.

Сматрао си себе као странца и дошљака у овом непостојаном свету, преподобни оче, тражећи небески долазећи град Јерусалим, узносио си све жеље према њему, ум твој положио си на божанствене ствари, и распео си тело твоје са страстима и жељама, слатко певајући, умртвљеном телу као у тимпану, победну песму Христу Богу: Алилуја!

Икос 8.

Сав си се обукао у свеоружје Божје, као војник Христов, препасавши бедра твоја истином, обукао си се у оклоп правде, и обувши ноге твоје за припремање света за проповедање науке Божије примио си штит вере и шлем спасења и духовни мач а који је реч Божија, који си могао да победиш све ђаволске наговоре. Помози, дакле, и нама оче преподобни, твојим молитвама да се успротивимо вражијим искушењима и да подражавамо тебе у побеђивању наших страсти и да кличемо теби:

Радуј се, јер си светим смирењем уништио душепропадљиву гордост!

Радуј се, јер си савршеном кротошћу угасио пламен гнева!

Радуј се, јер си богатство твоје разделио сиромашнима и омрзнуо си среброљубље!

Радуј се, јер си све увреде и неправде претрпео без гнева!

Радуј се, јер си непрестаним молитвама одагнао од себе униније и дошао си до радости за Господа!

Радуј се, јер си уздржањем и бдењем сачувао душу и тело твоје целомудреним!

Радуј се, преподобни оче Јоване, велики угодниче и преславни чудотворче!

Кондак 9.

Омрзнуо си сваку телесну насладу, преподобни оче Јоване, и свим срцем заволео си Јединога Бога. Због тога те Господ заволе и прослави чудесима даровавши нам тебе благопријатнога молитвеника пред Његовом добротом: смирено те молимо, када треба да станемо пред праведним Судијом умоли Га за нас, да не помене безакоња наша, и да нас удостоји блаженога удела оних који стоје Њему са десне стране и певају: Алилуја!

Икос 9.

Многоречити говорници не могу достојно исказати подвиге и чудеса твоја, богомудри оче Јоване, јер доброта живота твога заиста превазилази похвалу људску. Међутим ми побуђени љубављу према теби, осмељујемо се да те смирено похвалимо овим песмама:

Радуј се, неугасива светиљко Свете Православне Цркве!

Радуј се, похвало и утврђење твога манастира!

Радуј се, прехвална красото сабора монаха!

Радуј се, стална утехо хришћанском роду!

Радуј се, посредниче спасења оних који те воле и поштују!

Радуј се, јер приводиш грешнике ка исправљењу!

Радуј се, преподобни оче Јоване, велики угодниче и преславни чудотворче!

Кондак 10.

Наследио си вечно спасење, угодниче Божији, и добио си смрт праведника, као венац подвиг, но без бола и мирно си прешао из земаљских у небеске обитељи, где света душа твоја прима уздарје из руке Сведржитеља Бога, и са анђелским војскама стоји пред престолом Његовим и пева неућутну песму Њему: Алилуја!

Икос 10.

Добри и верни слуго Цара Небескога, таланат који си добио ниси сакрио, већ си га удвостручио и велики духовни посао си са њиме учинио, оче Јоване, помози и нама земаљскима и трулежнима да подражавамо свети живот твој и да стекнемо при изласку душе и тела нашега добру наду спасења да певамо теби скрушеним речима:

Радуј се, свече Божији, јер си свето и без греха окончао живот земаљски!

Радуј се, изабраниче Христов, јер си без бола мирно предао дух твој у руци Божијој!

Радуј се, јер је твоја смрт часна пред Господом и уснуће са светима!

Радуј се, јер спомен твој са похвалама се поштује у Светој Цркви!

Радуј се, преселивши се у небеским становима не остављаш земаљске!

Радуј се, усрдни заштитниче и брзи заступниче свих оних који долазе теби!

Радуј се, преподобни оче Јоване, велики угодниче и преславни чудотворче!

Кондак 11.

Приносимо ти похвалне песме, преподобни оче, но оскудним речима те хвалимо, јер твоје детињство, сва твоја младост и старост је испуњена добрим делима и љубављу према Богу и ближњима, сва јављајући једну песму Богу: Алилуја!

Икос 11.

Мирну смрт твоју видевши ученици твоји, велики угодниче Божији, жалост одвајања са тобом помеша се са благодатном утехом у нади на твоје заштитништво на небу пред престолом Божијим где чујеш да са љубављу теби кличу:

Радуј се, јер си примио венац безсмртности живота из руке Сведржитеља!

Радуј се, наследниче свесветлога Царства Христовога!

Радуј се, грађанине горњега Јерусалима!

Радуј се, становнику небескога Сиона!

Радуј се, јер си добио вечни покој због тешкоћа привременога живота!

Радуј се, јер си праведно примио блаженство припремљено од века праведнима!

Радуј се, преподобни оче Јоване, велики угодниче и преславни чудотворче!

Кондак 12.

Измоли нам божанску благодат, угодниче Божији, да нас увек покриваш од видљивих и невидљивих непријатеља, да нас научиш да подражавамо тебе у анђелској чистоти и незлобивости, да управимо срца наша према смирењу, покајању и непопустивом испуњавању заповести Христових, да нам подари хришћански крај и да нас безбедно приведе кроз ваздушни пут митарстава, да нас удостоји да тамо видимо славу великога Бога и да вечно певамо Њему: Алилуја!

Икос 12.

Певамо храбре подвиге твоје, добропобедни војнику Христов, оче наш Јоване, прослављамо блажени крај твој усрдно појући ти:

Радуј се, јер си свето и праведно поживео на земљи!

Радуј се, јер си заиста био анђео земаљски и човек небески!

Радуј се, јер спомен је твој са похвалама и уснуће са светима!

Радуј се, јер се теби отворише врата рајска и ушао си у радост Господа твога!

Радуј се, јер је душу твоју примио Животодавац Христос у небеским насељима!

Радуј се, јер са небеским силама непрестано певаш трисвету песму Богу!

Радуј се, преподобни оче Јоване, велики угодниче и преславни чудотворче!

Кондак 13.

О, велики и преславни чудотворче, преподобни оче наш Јоване, милостиво примивши ово мало мољење наше, молитвама твојим сачувај нас од духовних и телесних болести у животу овоме и избави будућих вечних мука, и удостој нас да заједно са тобом у Царству Небеском певамо Богу: Алилуја!

(Овај Кондак се чита трипут, а онда Икос 1. и Кондак 1.)

 

Молитва преподобном ЈОВАНУ ДАМАСКИНУ

О, преподобни и преблажени оче наш Јоване, чуј нас који ти смирено прилазимо и топло молимо твоју заштиту. Знаш немоћи наше, знаш грехе наше, али и усрђе наше се сакри од тебе: умоли Спаситеља нашега Господа Исуса Христа, да нам подари опроштај многих сагрешења наших и да нас утврди на путу испуњења заповести Његових. Твојим молитвама сачувај нас од свих искушења и невоља. Одврати од нас жалости и болести и подари нам здравље и мир, да у миру и богоугодно проведемо све дане живота нашега; измоли нам време за покајање и да дамо добар одговор на Страшном Суду Христовом, и да са тобом и са свима изабранима вечно славимо Оца и Сина и Светога Духа у векове векова. Амин!

Акафист преподобному отцу нашему Иоану Дамаскину
Клиросное послушание, Духовная помощ, Львовь, 2006.г.
Львовское молодежное православное Братство Почаевской чудотворной иконы Божией Матери
По благословению Высокопреосвященнейшего Августина, архиепископа Львовского и Галицкого

са црквенословенског језика превео протонамесник Животије Милојевић