АКАТИСТ светом великомученику ТЕОДОРУ ТИРОНУ
празнује се 02.марта (17.фебруара)

АКАТИСТ светом великомученику ТЕОДОРУ ТИРОНУ

АКАТИСТ светом великомученику ТЕОДОРУ ТИРОНУ

Кондак 1.

Изабрани страстотерпче Христов, великомучениче Теодоре Тироне, заступниче наш пред Господом, пресветли светилниче обитељи сремских! Призивамо те да нас од сваке напасти избавиш и од невоља које нас сналазе. Молимо те, мучениче Христов, погледај нас и наше усрдне песме и молитве, које ти из љубави приносимо да нас заштитиш пред Господом. А ми ти певамо:

Радуј се, страстотерпче, великомучениче Теодоре Тироне!

Икос 1.

Знајући те, земаљског ангела и небеског човека, славни мучениче Теодоре, украшена анђелском чистотом, славимо те и припадамо ти пред нетленим моштима твојим да нас споменеш пред Господом, јер ти стојиш са смелошћу пред Царем над царевима и Господарем над господарима и молиш се са светим ангелима и свима светима. Помоли се и за нас земне, који те поштујемо овим песмама, хвалећи те овако:

Радуј се, јер си се подвизавао мученичким подвигом!

Радуј се, јер си завршио земаљски живот у трпљењу!

Радуј се, Теодоре, светли светилниче, војине Христов!

Радуј се, јер си исплео венац правде својим мучењима!

Радуј се, ангеле у телу, крвљу и ранама обагрени!

Радуј се, заштитниче свих, који те усрдно моле!

Радуј се, Теодоре, даре, од Бога нам даровани Тироне!

Радуј се, крине чистоте, и славни за Христа мучениче!

Радуј се, мученичка славо и похвало верних!

Радуј се, целебниче свих немоћних и болесних!

Радуј се, страстотерпче, великомучениче Теодоре Тироне!

Кондак 2.

Дознавши мучитељи твоји да верујеш у Христа, свети мучениче Теодоре, претњом ти запретише и мучењем: ако се Христа не одречеш, да ће те погубити срамном смрћу. Али се ти не поколеба у вери у Господа твога, мучениче и ратниче Христов, Теодоре Тироне, славо и похвало мученичка. Помози и нама да одбацимо земаљска пристрашћа овога кратког земаљског живота и да Христу Богу служимо постом, молитвом и милостињом према нашим ближњима, да би смелошћу запевали Богу: Алилуја!

Икос 2.

Поборниче за благочешће, топли молитвениче, славни Христов Теодоре Тироне! Избави нас од сваке лажи и неистине, која нас може потопити. Помози да сачувамо себе и веру у Христа, уздање у тебе и молитвену твоју свакодневну помоћ! Да презремо све што је лажно, као што си ти презрео идолоклањање, предавши се Христу. Зато те славимо песмама, хвалећи Бога за дар његов; прими наше песме које ти, мучениче, од срца певамо:

Радуј се, ратниче за Христа и вечну правду!

Радуј се, прослављени од Христа, мучениче Тироне!

Радуј се, јер си презрео славу овога света!

Радуј се, јер си заволео страдања за Христа!

Радуј се, јер си у срце примио веру Христову!

Радуј се, заштитниче прогнаних и заробљених!

Радуј се, јер се ниси у мукама поколебао!

Радуј се, омиљени мучениче Христа Спаситеља!

Радуј се, јер си у мукама Христа дозивао!

Радуј се, јер си Њему себе поклонио, Теодоре!

Радуј се, украшени мучеништвом Цару небескоме!

Радуј се, страстотерпче, великомучениче Теодоре Тироне!

Кондак 3.

Имамо те, заступника и молитвеника, пред престолом Пресвете Тројице. Помози нам у овом нашем земаљском животу! Похвало мученика и радости ангела, погледај на нас са небеских висина. Помози нама, немоћнима у духовном животу – да сами себе победимо као ти идолопоклонство! Ти имаш, Теодоре, слободу пред Господом. Принеси Му на дар све трудове, молитве и уздахе наше. Да и ми са тобом и свима светима певамо Богу: Алилуја!

Икос 3.

Кад настаде љуто гоњење Хришћана од незнабожачких царева Максимилијана и Максимина, кад примораваху их да се поклоне немим идолима и да једу од идолских жртава, све си то гледао са горућом љубављу, свети великомучениче Теодоре. Имајући љубав према Христу, Спаситељу нашему, велики ратниче Христов, ратовао си за правду и Христовом силом побеђивао си све непријатеље твоје. Прими наше песме и молитве које ти од срца приносимо, Теодоре Тироне:

Радуј се, јер си позван од Сина Божијега!

Радуј се, јер си примио позив од Духа Светога!

Радуј се, јер си Му служио душом и телом!

Радуј се, Теодоре, светилниче и војине Христов!

Радуј се, јер си се мученички до крви подвизавао!

Радуј се, јер си од Христа примио венац неувели!

Радуј се, мучениче Христов, мученичком крвљу обливени!

Радуј се, заштитниче верних, који те с вером следе!

Радуј се, Тироне, Богом позвани на мученичко страдање!

Радуј се, крине чистоте славног мучеништва!

Радуј се, питома лозо винограда Христова!

Радуј се, страстотерпче, великомучениче Теодоре Тироне!

Кондак 4.

По Божијем наређењу ниси хтео да једеш од жртава које су идолима приношене, јер те Христос храњаше својом благодаћу по милости својој. Теодоре Тироне, ратниче за веру Христову, запалио си идолиште не бојећи се незнабожачких претњи ни мука које си поднео од својих мучитеља. С надом си очекивао будућа блага од Господа твога, Исуса Христа, коме си се свим срцем и душом предао на муке неподношљиве. Све си стрпљиво, из љубави према Богу подносио, певајући: Алилуја!

Икос 4.

Кад зачуше судије твоје да се не клањаш идолима њиховим, дође ти капетан, Посидоније, говораше с тобом, Теодоре, о Богу, без осећања и духовног разумевања. А ти, војниче Христов, чувао си ум свој, Христу посвећен, молио си се тајно Богу. Теодоре, славни мучениче Христов, неустрашиви, знао си речи Господње, јер те Христос крепљаше речима умилним: не бој се, слуго мој, Теодоре! Ја сам с тобом! Не узимај више земаљску храну, јер ћеш бити у другоме животу, вечном и непролазном на небесима! А ти, разговарајући са светим ангелима, прими и наше песме и похвале теби од нас испеване:

Радуј се, заштитниче светог и светлог православља!

Радуј се, јер си чуван Христом Спаситељем!

Радуј се, Теодоре, јер си храњен ангелским рукама!

Радуј се, посето наша, у нашим худим молитвама!

Радуј се, верни слуго Христа Спаситеља нашега!

Радуј се, неуморни војниче на стражи Христовој!

Радуј се, Теодоре, сав обливен крвљу и ранама!

Радуј се, нашао си Пастира кога си тражио!

Радуј се, Теодоре, страдалниче за Христа Господа!

Радуј се, звездо, која нам светли примером мучења!

Радуј се, страстотерпче, великомучениче Теодоре Тироне!

Кондак 5.

Сличан си звезди која путује од истока до запада, Теодоре, свехвални мучениче! Тако и ти – твоје нетлене мошти по Божијем благовољењу, љубављу благочестивих монаха: скупо те отплатише онима код којих си обитавао. Монаси мошти твоје донеше с југа на север у свету обитељ Хоповску, где су дуго почивале и данас почивају. Великомучениче, Теодоре Тироне, хвалећи Бога, имамо те као скупоцени дар од Бога нам даровани; прими песме и похвале теби посвећене; моли за нас, певајући Богу: Алилуја!

Икос 5.

Гледаху те судијини војници као неустрашива јелена у гори, Теодоре, великомучениче, како сијаш, вером сличан звезди небеској кад сија у тамној ноћи. Засијао си вером и љубављу према Христу подносећи муке шибања и стругање коже с тела. Теодоре, православних похвало, неустрашиви, ми се дивимо трпљењу твоме, поштујући сваку кап крви твоје коју си за Христа пролио. Великомучениче Христов, Теодоре, прими наше песме и похвале:

Радуј се, намучени за име Христово и вечно спасење!

Радуј се, јер си изобличио идолопоклонство!

Радуј се, Теодоре, Богом прослављени и нама даровани!

Радуј се, поклониче неразделне Пресвете Тројице!

Радуј се, славни и трпељиви у мучењима!

Радуј се, јер си у мукама Христа призивао!

Радуј се, победниче мучитеља неустрашиви!

Радуј се, јер си земаљско презрео ради небескога!

Радуј се, непобеђени од људи, света и ђавола, Теодоре!

Радуј се, исцелитељу болних и немоћних који те моле!

Радуј се, војине у слави Христовој на небу, Теодоре!

Радуј се, страстотерпче, великомучениче Теодоре Тироне!

Кондак 6.

Засијала је истина Христова у срцу твоме. Њоме си, просвећен истинским Богопознањем, у срцу носио Христа, да те у тамници крепи, да те исцели од рана које си задобио од нечовечних мучитеља, Вринке и Посидонија. Анђео Господњи светлошћу лица свога осветлио је тамницу твоју и исцелио ране твоје, свехвални Теодоре, певајући с тобом Богу небескоме: Алилуја!

Икос 6.

О, ревнитељу за проповед вере Христове, Теодоре, великомучениче, сличан првомученику Стефану смело си стајао пред својим мучитељима, проповедао Христа неустрашиво, истинитога Бога за кога си љуте претрпео ране и крв проливао своју; све си подносио јуначки, Теодоре, како војнику доликује. Затворен у мрачну, нечисту тамницу собом и ранама својим си је очистио; ликујући вапио си Христу Господу нашем. За сва страдања твоја прими од нас земних ове скромне песме теби посвећене:

Радуј се, Теодоре, намучени за страдалног Господа!

Радуј се, јер си љуте ране, стрпљиво, болно подносио!

Радуј се, јер те Господ исцелио од љутих рана!

Радуј се, Теодоре, јер ти нас од немоћи излечи!

Радуј се, Богом подржаван у мукама, подвижниче!

Радуј се, Христове вере исповедниче славни!

Радуј се, јер си идолопоклонство изобличио!

Радуј се, јер нас грешне дрешиш од окова греха!

Радуј се, свестрадални Теодоре, који нас избављаш!

Радуј се, јер мошти твоје исцељују болне и невољне!

Радуј се, заштитниче свете обитељи Хоповске!

Радуј се, страстотерпче, великомучениче Теодоре Тироне!

Кондак 7.

Хтели су безумни преваром, ласкањем и лажним речима да те одвоје од Христа, Теодоре, истинитога Бога и придобију да се поклониш лажним идолима. А ти, научен од Бога, Теодоре, ризницо мудрости Божије, одговорио си својим лажним саветницима, дијаманте тврди, у вери непоколебиви: „Никакве муке, ни претње неће ме од Христа одвојити! Ја припадам Оцу, Сину и Светоме Духу, Тројици једносушној и нераздељној, којој срцем служим!“ Таква је била слобода духа твога Теодоре, пред неверним идолопоклоницима. А ти, ратниче Христов, неустрашиви, с љубављу си служио Христу, певајући: Алилуја!

Икос 7.

Многа се чудеса показаше од моштију твојих, Теодоре, витеже Христов непобедиви. То доказују они који долазе и одлазе из обитељи, где мошти твоје у миру почивају. А ти имаш слободу пред Господом за трпљење твоје, Теодоре! А ми са страхопоштовањем спомињемо и славимо спомен твој, молебним речима блажимо те и молимо:

Радуј се, велики страдалче међу страдалнима!

Радуј се, Теодоре преславни у чудесима својим!

Радуј се, јер си се чудесима прославио свуда!

Радуј се, јер се огањ Божије љубави у теби запалио!

Радуј се, јер си за Христа пострадао на земљи!

Радуј се, јер си од Њега на небу прослављен!

Радуј се, победниче злих људи и демона под небом!

Радуј се, јер Христом побеђујеш све непријатеље!

Радуј се, помоћниче наш у нашим немоћима!

Радуј се, страстотерпче, јер те Господ прослави!

Радуј се, Теодоре, сине небеске светлости!

Радуј се, страстотерпче, великомучениче Теодоре Тироне!

Кондак 8.

Чудна су и страшна страдања твоја, Теодоре! Њима се чуде верни и неверни, који примише веру Христову. Чудећи се говораху: како млад ратник тако да пострада и да претрпи тако страшне, нечовечне муке на телу своме, јуначки подносећи ударања и стругања коже са тела, за Христа? Али, док су зупци гвоздени по теби стругали, ти си на небо гледао, јер те Христос испунио трпљењем и умиљењем духовним. Зато си радосно певао Христу: Алилуја!

Икос 8.

Прослављамо Бога који тебе прослави трпљењем, мучениче славни, Теодоре Тироне, свети ратниче за веру Христову, за Царство Небеско, за вечност на небу. Бог те посла ондашњем архијереју да му пренесеш наређење од Господа, да нареди: да сваре пшеницу Хришћани прве недеље часног поста, јер је Јулијан оскрнавио идолском крвљу намирнице тако да ништа с пијаце не купују, већ да се сачувају и победе цара и ђавола. Сам си рекао да ти је име Теодор Тирон, а ми те тако зовемо, молимо и прослављамо, да и нас и сав хришћански свет чуваш:

Радуј се, весниче чистоте вере православне!

Радуј се, јер си испунио заповест Божију!

Радуј се, јер те Господ посла ондашњем архијереју!

Радуј се, јер нас опомињеш колики је грех у јелу!

Радуј се, реко испуњена Божијом благодаћу!

Радуј се, изворе из кога се чудеса изливају!

Радуј се, јер те Господ избави од идолослужења!

Радуј се, јер се тобом Бог прослави, Теодоре!

Радуј се, утехо тужних и ожалошћених!

Радуј се, јер се тобом спасе град од нечисте крви!

Радуј се, непоколебиви стубе светог православља!

Радуј се, страстотерпче, великомучениче Теодоре Тироне!

Кондак 9.

Зарадоваше се Силе небеске гледајући твоје јуначко трпљење, Теодоре, непобедиви мучениче Христов, који си трпљењем победио старога непријатеља људског спасења, кнеза таме, са свим његовим бесовима. Оде поражен од тебе, погажен твојим јуначким ногама и трпљењем. Зато славимо Господа који тебе прослави, Теодоре Тироне, који са анђелима и светим мученицима непрестано ликујеш и певаш Богу: Алилуја!

Икос 9.

Многим је несхватљиво твоје страдање, свети ратниче Христов, Теодоре Тироне! Ево неколико доказа из твог љутог страдања: кад си стављен на ломачу да те спале, мислећи да те занавек униште, Дух Свети ороси те по Божијој Милости и пламеној молитви твојој, мучениче храбри за веру Христову – тако огањ не нанесе никакве повреде телу твоме нетленоме, верни слуго Господара твога, него те позва Христос да му узлетиш у горња насеља, као орао из гнезда свога. Зато ти и приносимо песме и молитве овим речима:

Радуј се, јер се крв твоја проли као вино!

Радуј се, мучениче ради Христа, обнажени од твојих!

Радуј се, јер ти Дух Свети расхлади ломачу!

Радуј се, јер те ангели новом ризом оденуше!

Радуј се, јер се људи, незнајући, подсмеваху теби!

Радуј се, јер сам Господ погледа на страдање твоје!

Радуј се, јер ниси жалио крв своју да пролијеш!

Радуј се, рукосаде винограда Христовог, Теодоре!

Радуј се, благоухани мирисе цркве Христове!

Радуј се, Теодоре, јер си одбацио старог човека!

Радуј се, јер си с радошћу муке подносио!

Радуј се, страстотерпче, великомучениче Теодоре Тироне!

Кондак 10.

Достигао си крај својих страдања, Теодоре Тироне! Твоји подвизи изађоше пред Господа, али с молитвом на уснама која се излила из срца ратничкога, војниче Христов неустрашиви, осуђен си на ломачи да изгориш као непотребно дрво. Али те Христос цела узе к себи, мучениче, Дух те Свети ороси, а ти узнесе молитву Господу Христу Спаситељу и узлете душом у небеске дворе, за које си страдао, певајући Богу: Алилуја!

Икос 10.

Тврди дијаманте у вери Христовој, Теодоре Тироне! Отишао си Господу своме, да га с радошћу славиш и гледаш лицем у лице, мучениче славни. А твоји мучитељи остадоше побеђени тобом, са каменим срцима, у мраку неверовања у Христа. А ти, док стојиш пред лицем Христовим, чуј наше песме и уздахе помешане са сузама, Теодоре, које ти из љубави приносимо: молимо те, чувај нас од свих искушења, телесних и духовних која нас често нападају. Дај нам моћи да се молимо:

Радуј се, јер се заврши твоје војевање на земљи!

Радуј се, јер се горчина у сладост вечну претвори!

Радуј се, јер си до одласка на небо остао веран!

Радуј се, богати у благодети Божијој Теодоре!

Радуј се, јер си предао дух свој у руке Христу!

Радуј се, заштитниче вере православне, Теодоре!

Радуј се, јер си отишао к светлости незалазној!

Радуј се, јер тело твоје измоли блажена Евсевија!

Радуј се, јер те она помаза миром и положи у дом свој!

Радуј се, јер си избавио многе из мрачне таме!

Радуј се, радости твоме граду Евхаиту, нетлени Теодоре!

Радуј се, страстотерпче, великомучениче Теодоре Тироне!

Кондак 11.

Сва наша захваљивања и песме теби посвећене нису довољне да те опевају, великомучениче Христов, Теодоре! Како да те назовем или опевам, храбри ратниче за веру Христову и спасење душе, Теодоре! Пуно је чуда твојих и љубави пун си према свима који те у помоћ призивају свехвално, сведовољни! Да ми помогнеш и муке ублажиш твојим молитвама пред Христом Богом и његовом Пречистом Матером. Да нам се олакша терет овоземаљских брига, да бисмо се и ми грешни удостојили да на дан општег суда запевамо Богу: Алилуја!

Икос 11.

Гледамо те као светлозарну светиљку пред престолом Пресвете Тројице! Прослављамо сва мучења твоја, дивимо се јунаштву твоме, Теодоре Тироне! Поштујемо нетлене мошти твоје које нам помажу и пред којима се ми, грешни, са страхом клањамо и тебе, мучениче, молимо: Моли Христа Бога да нас помилује, сложи и приведе покајању, да бисмо се и ми удостојили стати Њему са десне стране на дан Страшног суда. Моли се, Теодоре, да не чујемо претећи глас: идите проклети, у огањ вечни, припремљен ђаволу и ангелима његовим! Него да се с радошћу нађемо пред Господом певајући:

Радуј се, светилниче који светлиш на небесима!

Радуј се, светлоумна лучо која нам светлиш!

Радуј се, причасниче славе Христове, Теодоре!

Радуј се, чашо којом нас обилно појиш примером!

Радуј се, сасуде испуњени љубављу Христовом!

Радуј се, вечни неувели у мукама за Христа!

Радуј се, јер си примио награду за Христа!

Радуј се, јер те Христос увенча венцем неувелим!

Радуј се, исцелитељу немоћи наше, Теодоре Тироне!

Радуј се, Теодоре, вечна доброто у руци Христовој!

Радуј се, хранитељу свете обитељи Хоповске!

Радуј се, страстотерпче, великомучениче Теодоре Тироне!

Кондак 12.

По великој благодати Божојој и вери твојој, великомучениче Теодоре Тироне, чувши нас, светим заузимањем пред Господом од сваке напасти и зла спаси нас. Јер, мошти твоје, ратниче, чине обилна чудеса: лече сваку немоћ и болест на људима, вернима и невернима, који к светој обитељи Хоповској долазе; и на њима који те призивамо свуда и на сваком месту. Молимо те да погледаш на нас са небеских висина, помози нам да се можемо слободно клањати светим моштима твојим и хвалити Бога који те прослави, певајући му: Алилуја!

Икос 12.

Поштујући спомен твој и славећи Христа за сва добра која нам даде, опевајући страдања твоја, чудећи се великом трпљењу твоме, Теодоре, славим крај твојих неисказаних мука и болова које си с трпљењем подносио уз помоћ Спаситеља Христа. Славим непобедиво јунаштво твоје како на земљи тако и на небу. Прослављен си добрим подвигом. У част успомене на тебе, Теодоре, у част часнога страдања твога приносимо ти ове песме и похвале:

Радуј се, Теодоре, прослављени од људи и ангела!

Радуј се, ти који служиш с аншелским силама!

Радуј се, бранитељу светог православља од нечасних!

Радуј се, јер си примио целов од житеља небеских!

Радуј се, јер је велика плата твоја на небесима!

Радуј се, ослободитељу многих заробљених у греху!

Радуј се, исцелитељу од свакојаке болести и туге!

Радуј се, јер су мошти твоје Богом прослављене!

Радуј се, неверних изобличитељу и каратељу!

Радуј се, Теодоре, славо и похвало мученика!

Радуј се, учитељу у трпљењу и многим мукама!

Радуј се, страстотерпче, великомучениче, Теодоре Тироне!

Кондак 13.

О, многострадални великомучениче Теодоре Тироне, прими све наше песме и похвале теби посвећене и твоме страдању! Спаси нас твојим светим молитвама од сваке беде и зла, од глади и болести, рата и земљотреса, од немоћи душевне и болести телесне. Помоли се Господу за нас, јер си ти, мучениче Христов, за Христа пострадао из велике љубави према Њему, за кога си нештедимице пролио крв своју. Верујемо да стојиш пред Престолом Христа Бога нашега. Молимо ти се, мучениче Христов, помоли се Христу за нас грешне да нађемо милост пред Њим у дан свеопштег Страшног суда, да бисмо се удостојили да са свима светима и мученицима запевамо Христу, Спаситељу нашем: Алилуја!

(Овај Кондак се чита трипут, а онда Икос 1. и Кондак 1.)

Икос 1.

Знајући те, земаљског ангела и небеског човека, славни мучениче Теодоре, украшена анђелском чистотом, славимо те и припадамо ти пред нетленим моштима твојим да нас споменеш пред Господом, јер ти стојиш са смелошћу пред Царем над царевима и Господарем над господарима и молиш се са светим ангелима и свима светима. Помоли се и за нас земне, који те поштујемо овим песмама, хвалећи те овако:

Радуј се, јер си се подвизавао мученичким подвигом!

Радуј се, јер си завршио земаљски живот у трпљењу!

Радуј се, Теодоре, светли светилниче, војине Христов!

Радуј се, јер си исплео венац правде својим мучењима!

Радуј се, ангеле у телу, крвљу и ранама обагрени!

Радуј се, заштитниче свих, који те усрдно моле!

Радуј се, Теодоре, даре, од Бога нам даровани Тироне!

Радуј се, крине чистоте, и славни за Христа мучениче!

Радуј се, мученичка славо и похвало верних!

Радуј се, целебниче свих немоћних и болесних!

Радуј се, страстотерпче, великомучениче Теодоре Тироне!

Кондак 1.

Изабрани страстотерпче Христов, великомучениче Теодоре Тироне, заступниче наш пред Господом, пресветли светилниче обитељи сремских! Призивамо те да нас од сваке напасти избавиш и од невоља које нас сналазе. Молимо те, мучениче Христов, погледај нас и наше усрдне песме и молитве, које ти из љубави приносимо да нас заштитиш пред Господом. А ми ти певамо:

Радуј се, страстотерпче, великомучениче Теодоре Тироне!

 

МОЛИТВА светом великомученику ТЕОДОРУ ТИРОНУ

О, свети, славни и свехвални великомучениче Теодоре Тироне! Теби се обраћамо. Твојим молитвама прибегавамо, брзом извору исцелења. Клањамо се твојим нетленим моштима и молимо те, мучениче Христов Теодоре, ми, немоћни, грехом исцрпљени: погледај на нас и на ране нашега јадног срца, на ојађене наше душе. У свету овом и оном помози нам твојим молитвама светим! Чуј глас мољења нашега, немој нас презрети! Заштитио си хришћане од скверног жртвоприношења за време Јулијана Одступника. Тако и нас заштити пред Господом! Усправи срца наша и мисли наше к Богу, да само о небеском мислимо, да бисмо се спасли вечне осуде. Мучениче Христов, моли Христа, да нам дарује духовни мир, да услиши наше молитве, као што је чуо твоје молитве у тамници. Упути нас, свети Тироне, да се можемо приљежно молити Богу, да праштамо ближњима својим увреде, да станемо с десне стране Христа, Сина Божијега и да чујемо Његов свети глас: Дођи слуго, добри и верни, уђи у радост Господа свога! Амин.

ТРОПАР светом великомученику ТЕОДОРУ ТИРОНУ, глас 2.

Велија вјери исправљенија! Во истичницје пламене, јако на водје упокојенија, свјатиј великомученик Теодор радовашесја: Огњем бо всесожегсја јако хљеб слаткиј Тројицје принесесја, того молитвами Христе Боже спаси души нашја.

(Велика су дела вере! Усред пламене реке радоваше се свети великомученик Теодор као да је на освежавајућој води. Будући пламеном спаљен, принесе се као бесквасни хлеб Светој Тројици. Његовим молитвама Христе Боже спаси душе наше.)

КОНДАК светом великомученику ТЕОДОРУ ТИРОНУ, глас 8.

Вјеру Христову јако шчит внутар пријем в сердцје твојем, противнија сили попрал јеси многострадалче, и вјенцем Небесним вјенчалсја јеси вјечно Теодоре, јако непобједимиј.

(Веру Христову као штит си ставио у срце своје, противничке силе си погазио, многострадалче, и венцем Небеским си се венчао вечно, свети Теодоре, као непобедиви.)

Манастир Хопово, 2006.л.Г.