Арханђел

АРХАНЂЕЛ (грч. αρχάγγελος), реч која је настала у време Новога Завета; нема је код старих писаца ни у Старом Завету. Али појам ο старешинству Анђела постојао је и раније, па постоје називи попут: "један од првих кнежева", "кнез велики", "великога света ангел" и сл. Чин Арханђела у небеској јерархији стоји на 8. месту.

Према Св. Дионисију Ареопагиту, Арханђел је други чин у најнижем, трећем лику или збору анђелске јерархије, како је описао у делу Ο небеској јерархији. Будући зеједно и са светим Начелима и са светим Анђелима, унутар исте тријаде, Арханђели представљају чин који је одређен да учи, да прима божанствена озарења од виших анђелских чинова, те да их са љубављу предаје нижем чину - Анђелима, и преко њих, те истине саопштавају нама људима, у мери у којој је то нама доступно.

Имена и служба Арханђела

Имена и број Арханђела налазимо у разним књигама, како апокрифним, тако и протоканонским и девтероканонским књигама Светог Писма. У Цркви се спомиње седам Арханђела, мада се на неким местима појављује и осми - Јеремило. По именима, Арханђели су:

- Михаило - "који је као Бог"; глава Арханђела.

- Гаврило - "сила Божија"; носилац добрих вести.

- Рафаило - "помоћ или исцелење Божије"; који узноси молитве светих и излази пред славу Божију (Товит 3,16; 12,15). Помоћник људима у болести, патњи, нарушеном здрављу и другим бедама. У Библији се наводе примери да је људе ослобађао злих духова, повраћао вид и зато се на иконама представља како држи сасуд са лековима.

- Урило - "светлост или ватра Божија"; Појављује се у (2 Јездра 4,1; 5,20). Анђео светлости који чисти и просвећује људске умове, да би познали шта је истина и да би тежили узвишеном. На иконама се представља са два мача, једним у десној руци, и то ватреним, који је окренут κа земљи, а другим у левој, окренут κа прсима.

- Салатило - "служитељ молитава"; молитвеник за људе пред Господом и онај који наводи људе на молитву (2 Јездра 5,16). Загрева душе и срца људска на усрдне молитве Богу, да оне не буду хладне и тек форме ради, већ жарке и истините. Зато се на иконама овај Арханђел представља са очима обореним κа земљи, смерно држећи прекрштене руке на грудима.

- Јегудило - "хвала Божија"; награђује свакога ко се за живота труди да прослави име Божије, и ко се више буде трудио, утолико му је већа и награда. На иконама, овај Арханђел се представља како држи бич, плетен од три црвене врпце, с којим као да убрзава сваког човека на вршење добрих дела, а у десној држи златан венац, који у име награде ставља на главу онога ко гa буде заслужио.

- Варахило - "благослов Божији"; преко кога Бог шаље благослов за рађање деце и уређење породичног живота, онима који желе васпитати своју децу у славу Божију и бити пример сретног брачног и породичног живота; благослов за изобиље земаљских плодова онима, који желе бедне и невољне да помажу да не скапавају од глади; благослов да умноже приходе они, који желе да помажу човекољубље или просветне установе или храмове Божије; благослов свима онима који желе да поживе на земљи да би учинили што више добра своме роду, народу и човечанству. Зато се овај Арханђел на иконама представља са многобројним цветовима руже у недрима хаљине.

- Јеремило - "величина Божија"; Појављује се у (2 Јездра 4,36), где је послат од Бога да одговори на питања пророка Јездре; онај који помаже људима у узвишењу, тј. повратку човека Богу. Арханђел који не открива мрачну истину палога света, него помаже да се у овом умирућем свету пронађу зрнца вечног живота.

Арханђели као начелници миријадама (милијардама) небеских војски Анђела називају се Архистратизи, што значи: први главни војници - главнокомандујући; код П.П. Његоша у делу Луча микрокозма, називају се - полководци (вође пукова) небеске војске.