Богослужење

БОГОСЛУЖЕЊЕ - Црквене службе које се врше у храму јавно за све вернике. Деле се на службе: дневног, седмичног и годишњег круга.

Дневне службе (Часослова): девети час, вечерње и повечерје; полуноћница, јутрење и први час; трећи час и шести час и Литургија (или уместо ње изобразитељна).

Седмичне службе (Октоиха): понедељак - арханђелима и анђелима; уторак - Претечи и Крститељу Јовану; среда и петак - Часном крсту; четвртак - Апостолима и светитељу Николају; субота - светима и усопшима; недеља - посебан дан у седмици, успомена на Христово Васкрсење; (Недеља је основ недељног круга, од ње иду дани: по недељи (понедељак), други (уторак), средњи (среда), четврти (IV), петак (V), субота дан одмора (има јеврејски назив).

Годишњи празници, утврђени Црквеним календаром (минејски одсек), и непокретни празници, везани за Васкрс (триодски одсек).

За вршење било које литургичке радње (богослужења), неопходни су посебни услови - богослужбена лица (свештенство), богослужбени предмети и место.

Свако богослужење је, по речима Св. Јована Кронштатског, "узајамно служење Бога људима и људи Богу.. слатки разговор човека са Богом, слављење Бога и молба за своје потребе.." Богослужење је неисцрпни источник благодати Божије. Источник на коме се наше душе хране, поје, чисте и оснажују, исцељују, освећују и са Творцем сједињују. Зато на богослужење треба редовно долазити, примерено одевени и умно спреми. Богослужење је основа и срж Хришћанства, окосница целокупног Црквеног живота, јер се кроз њега остварује непосредна веза са Богом. Засновано на Светом Писму и Светом Предању, свако богослужење је круна пуноће духовног живота Цркве и сваког верника појединачно. Устројство и поредак богослужења се кроз векове уобличавао у окриљу Цркве. Поред спољних и видљивих радњи, сваки богослужбени обред и свака радња у обреду, има свој веома прецизно одређен смисао и символику.

Читав живот хришћанског верника, у ширем смислу, протиче у богослужењу. Јер, све што се ради, ради се у славу Божију, на корист душе и њеног узрастања у обожењу. Богослужење је заједничко дело свих верних, не само свештенства, него и присутног народа.