Фелон

ФЕЛОН, горња богослужбена одежда у облику огртача коју данас носе искључиво свештеници; део одежде веома старог порекла, свештеничка риза (хаљина), која је често украшена многим крстовима, па се назива и крстаста риза. Појављује се у различитим бојама, при чему свака боја има своје символичко значење (нпр: бела символизује чистоту и блиставост Божије благодати). У току облачења, свештеник изговара стих Светог Писма (Пс 132,9): "Свештеници твоји нека се обуку у правду, и свеци твоји нека се радују."

Облик и символика

Фелон је горњи део одежде, и носи се преко стихара; прекрива свештеникова рамена, нема рукаве, са предње стране сеже то половине груди, а са задње до чланака. Обично је богато извезен. Све до XVI века, фелон су носили и архијереји. По типику, предвиђено је да свештеник у току богослужења више пута облачи и свлачи фелон, али се то у наше време више не практикује.

Символичко значење: Представља пурпурну хаљину у коју су Христа оденули ради поруге у дворишту Пилатовом, и подсећа јереја да служећи представља Господа Који је Себе принео на жртву за оправдање људи, те стога у сваком свом делу треба да се облачи у правду и да се радује у Господу.

Кратак фелон

КРАТАК ФЕЛОН, нарочита одежда која се облачи чтецу приликом његовог производства. Означава почетак свештенства, јер је чин чтеца први степен свештенства. Кратки фелон постао је од горње одеће старих народа, која је била од грубе, дебеле тканине, или коже, и требала да штити тело и одело од кише и снега. То је била врста округлог плашта, неразрезаног, који се преко главе навлачио на рамена. Символику кратког фелона објашњава Св. Симеон Солунски: "[Кратак фелон се чтецу] облачи на врат, у знак да долази као под јарам свештенства и бива под заштитом Божијом и посвећен на служење Богу."

Многокрсник

МНОГОКРСНИК (полиставрион), све до XIII века, презвитери, Епископи, Архиепископи, Митрополити, па и Патријарси, носили су за време богослужења фелон, а уз фелон само омофор. Фелон који су носили архијереји био је украшен многим крстовима, због чега је и добио назив многокрсник (полиставрион). Још у другој половини XIV века, сакос су носили само Патријараси и најистакнутији Архиепископи.