Панагија

ПАНАГИЈА, ЕНКОЛПИОН (грч: παναγία - свесвета; Εγκόλπιον), Иконица овалног или округлог облика са ликом Господа Исуса Христа или Пресвете Богородице коју Архијереј носи на својим грудима. Она га увек подсећа да је дужан да у своме срцу носи Господа Исуса Христа уздајући се при томе у милост и помоћ Пресвете Богородице.

Носе је и неки Архимандрити. Некада се правиле као медаљони који се оварају, па је са једне стране била икона Исуса Христа или Свете Тројице, а са друге Пресвете Богородице. На тај начин се праве и трпезни сасуди панагијари, у које се ставља частица која се вади из просфоре у част Мајке Божије. Сама частица се такође зове панагија. Овај чин узношења частице, који се обавља у спомен јављања Богомајке Апостолима након Њеног Вазнесења на Небо, се данас врши углавном у манастирима. Некада се у панагију полагала и частица од моштију светитеља.

Некада Архијереји који су на челу аутокефалних цркава носе две панагије. Кијевски Мирополити такође могу да носе по две панагије, у спомен на то да су у прошлости они били на челу Руске Православне цркве.