Пасхалне посланице

ПАСХАЛНЕ ПОСЛАНИЦЕ, упућивали су их александријски Епископи свим хришћанским црквама, на основу одлуке Никејског сабора (325), одмах после празника Рођења Христова, обавештавајући их када ћe се празновати празник Васкрсења Христова и сви остали празници (Цвети, Вазнесење и Света Педесетница) чије празновање зависи од Пасхе.

До данас су сачуване Пасхалне посланице Светог Атанасија Великог (†373). На пример, у својој Петој пасхалној посланици из 333. године, обавештава цркве да Васкрс те године пада 22. априла: "Недеља Пасхе паде у седамнаести дан мајских календи, то јест двадесетог фармута, у петнаести дан месеца, седмога дана седмице, четрдесет и девете године." Управо су његове Пасхалне посланице важна писана сведочанства о постојању Часног поста у првим вековима.

У неким нашим крајевима, па и у СПЦ у Америци и Канади, сачувао се обичај разношења богојављенске водице по домовима, а он потиче од најстаријих времена. Будући да у старим временима није било штампаних календара, парохијски свештеници су од навечерја Богојављења па до његовог оданија разносећи Богојављенску водицу, обавештавали своје парохијане када ће почети Васкршњи пост и када ћe бити Васкрс те године.