Појас

ПОЈАС, део богослужбене одежде, у облику траке, којом се свештеници и Архијереји опасују, привезујући стихар и епитрахиљ, како би били комотнији за свештенослужење. За појас се привезује и набедреник ради лакшег кретања. Појас је саставни део свештеничке одежде. Приликом опасивања појаса, производи се следећа молитва: "Благословен Бог Који ме опасује силом и учини беспрекорним пут мој, Који ми укрепљује ноге као јелену и на висину ме поставља."

Употреба и символика

Изван богослужења, право ношења појаса имају протојереј и протојереј-ставрофор. Плави појас носи свештеник после рукоположења. После одређеног броја година службе, свештено лице може бити одликовано црвеним појасом, за ношење у свечаним приликама. У време Часног поста и у дане жалости сви свештеници носе црни појас.

Символичко значење: Појас представља снагу коју је Исус Христос дао свештенослужитељима да савладају пожуде тела, а подсећа на повез којим је Христос био повезан када је прао ноге својим ученицима. Он символизује и силу Божију, која даје снагу јереју и Архијереју за њихово узвишено служење Богу, и истовремено њихову спремност за то служење.