Мали вход

МАЛИ ВХОД, део другог дела Лиургије - Литургије оглашених, који почиње при крају појања блаженстава; Мали вход започиње од Светог престола, пролазећи кроз северне двери иконостаса до средине солеје, завршава се повратком у олтарски простор кроз Царске двери, назад до Часне трпезе. Врши се на васкрсном вечерњу, празничним вечерњим, и када то Типик прописује, као и на Пређеосвећеним Литургијама са кадионицом, а на уобичајеним Литургијама (Св. Василија Великог и Св. Јована Златоустог), са Јеванђељем. Мали вход врши се са Јеванђељем на вечерњу и на Пређеосвећеној литургији када се на њима чита Јеванђеље.

Начин савршавања

При крају појања блаженстава, када почне "Слава Оцу и Сину и Светоме Духу..", свештеник и ђакон, стојећи пред Светим престолом, чине три поклона. Свештеник целива Јеванђеље, пружа га ђакону, који га прихвата обема рукама. Држећи га високо, обојица опходе Свети престо са јужне, источне и северне стране, успут се клањајући и Горњем месту и проскомидији. Изишавши кроз северна врата, иду према средини солеје, док пред њима иду свећеносци; и ставши на средини, окренути према истоку, и они и свећеносци, обојица приклањају главе, и свештеник тихо говори молитву входа. По завршеној молитви, ђакон показујући на исток својом десном руком, и држећи уз то орар са три прста, говори: "Благослови, владико, свети вход." Свештеник благосиљајући одговара, и онда ђакон одлази Епископу или настојатељу ако је присутан, и овај целива Јеванђеље (а ако није присутан, целива га само свештеник). Ђакон одлази према Царским дверима, заустави се на улазу, и уздигнувши Јеванђеље, говори: "Премудрост, смерно стојмо!", чинећи крсни знак тако подигнутим Јеванђељем. Ђакон и свештеник, пошто се поклоне, улазе у олтар, и ђакон ставља Јеванђеље на Свети престо.

Символика

Мали вход символично изображава Крштење и јављање Господа Исуса Христа на јавну проповед, Његово појављивање међу људима. Јеванђеље на Малом входу представља самог Исуса Христа, који се по први пут јавно јавља свету, кроз јавну проповед. За време појања блаженстава слушамо почетак Његове проповеди. Упаљена свећа која се носи пред ђаконом за време входа означава Св. Јована Крститеља, који као претеча иде пред Господом, да би Му припремио пут (Лк 3,4). Символика силаска Речи Божије са аНеба међу људе, у потпуности је постигнута у Малом входу.