Вход

ВХОД, ОПХОД, Богослужбена радња свештенства и нижих црквених чинова, који подразумева излазак из олтара на северне двери, обилазак око амвона и поновни улазак у олтар кроз Царске двери. Разликујемо: Мали и Велики вход на Литургији, и вход на вечерњу.

Вход на вечерњу обично се изводи са кадионицом, али може да буде и са Јеванђељем, ако се оно том приликом чита - као на Велики петак, на пример.

Мали вход је у старини био стварни улазак свештеника и архијереја са народом у цркву, после литургијског хода кроз град. Том приликом је ђакон уносио Јеванђеље у храм. Са изменама у богослужбеном поретку и архитектонским решењима храма, овај вход је попримио данашњи облик. Свештеник узима књигу Јеванђеља са Часне трпезе, даје је ђакону и њих двојица, обилазећи Часну трпезу излазе на северне двери, док им претходе чтеци и ипођакони са свећама и рипидама, обилазе око амвона, свештеник чита одговарајућу молитву входа и заједно улазе кроз Царске двери у олтар.

Велики вход је изворно представљао доношење припремљених Часних дарова хлеба и вина из посебне просторије изван храма - скевофилакиона, у олтар. Овај вход данас представља преношење Часних дарова са жртвеника на Часни престо, изласком кроз северне двери, спомињања надлежног архијереја, свих Православних Хришћана, итд. и уласка на Царске двери. Овај вход прате одговарајуће припремне радње, молитве и химне.