СВЕТА ГОРА АТОНСКА - Устав Светих Отаца: Како треба певати Псалтир

Молитвама Светих Отаца наших, Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас. Амин.

Царе Небески. Трисвето. Оче наш. Господе помилуј 12 пута. Ходите, поклонимо се ... 3 пута.

И ове Тропаре, глас 6:

Помилуј нас, Господе, помилуј нас, јер ми грешни, немајући никакав изговор, ову Ти молитву, као Владици, приносимо: помилуј нас.

Слава: Часнога Твога Пророка Давида празник, Господе, Цркву показа као небо: са људима ликују Анђели. Његовим молитвама, Христе Боже, у миру управи живот наш, да Ти певамо: Алилуја.

И сада: Многа су мноштва мојих сагрешења, Богородице; Теби прибегох, Чиста, тражећи спасења. Посети раслабљену моју душу, и моли Сина Твога и Бога нашег, да ми дарује опроштај грехова које учиних, Једина Благословена.

Господе помилуј 40 пута. И поклона колико можеш.
Тада читај следећу молитву:

Владико Многомилостиви, Господе Боже, Преблаги Царе, у Светој Тројици од све твари обожавани, Творче и Саздатељу свега света, пошаљи ми помоћ из светога обиталишта Твога; Ти Који неизрецивим Твојим Промислом посећујеш сву твар, зрацима светлости Твоје просветли очи срца мога, Човекољупче, и на стубу речи најчистијега знања ум мој утврди, и удостој ме, грешног слугу Твога, да без порока почнем и са просвећењем разума свршим, уз корисна дела и десне помисли, богонадахнуте Књиге ове, које је Дух Свети устима Давидовим изрекао, а које ја грешни, од убоге мисли моје, с вером пружајући разум ка пресветом Имену Твоме, хоћу да говорим у овај час. Заштитниче мој, Владико Христе, знајући ума мога незнање и тела мога слабост, са умиљењем коленопреклоно припадајући, молим Ти се, Преблаги Владико Царе, и из дубоке ноћи греха мога срце моје пробуђујем од многе лењости ка Твоме славословљу, и од Тебе помоћ призивам: Господе Исусе Христе, Сине Бога Живога, ума мога стремљење страхом Твојим утврди и просветли, да се не стужава мисао моја због мноштва речи, него да с разумевањем и услађењем чувства певам и веселим се ради будућега живота; срце моје чистом савешћу огради да бих по стиховима псаламским десним помислима расуђивао о небесним стварима, те да бих, добрим и врлим делима освећиван, и Духа Светога савршењем просвећиван, достигао на гору врлина, и до врха лествице степенима покајања доспевши, љубав Божију угледао на њеном врху утврђену, и на Твоме страшном правосуђу будем учесник десне стране. Да, Владико, Господе Боже Оче Сведржитељу, удостој ме грешнога слугу Твога у час овај, да из дубине срца мога са умиљењем уздахнем, и свима чувствима мојим и језиком певам и говорим блаженога Давида Псалме.

Молитва Прва Светој Живоначалној Тројици:

Свесвета Тројице, Боже и Саздатељу свега света, похитај и управи срце моје, да почне разумно и сврши с добрим делима богонадахнуте ове Књиге Псалама, које Свети Дух устима Давидовим изговори, које ћу сада говорити ја недостојни. Знајући своје незнање, припадам Ти молећи се, и од Тебе помоћи тражећи: Господе, управи ум мој, и утврди срце моје, да од изговарања устима не досађујем се, него од разумевања говореног веселим се, и припремим се за творење добрих дела, којима се учим и говорим; да добрим делима просвећен, будем на суду учесник десне стране, са свима изабранима Твојим. И сада, Владико, благослови, да уздахнувши од срца, језиком певам, говорећи овако:

МОЛИТВА Друга СВЕТОЈ ТРОЈИЦИ ПРЕ ЧИТАЊА ПСАЛТИРА

Пресвета Тројице, Боже наш и Створитељу свега света, похитај и управи срце моје, да почнем с разумом а довршим добрим делима читање ове надахнуте књиге, коју Свети Дух кроз уста Давидова прогласи, а коју ја недостојни хоћу сада да читам. Познајући своје незнање, припадам к Теби, и молим Ти се, и твоје помоћи просим: Господе, управи ум мој и укрепи срце моје, да ми не буде устима тешко читати, но да ми се разум весели речима ове књиге. Помози ми, Господе, да оно што научим применим на добра дела, како би ме моја добра дела ставила с десне стране на Страшном Суду Христовом, са изабраним твојим. А сада, благослови Господе, да с уздисајем, читам овако:
- Приђите поклонимо се Цару нашем Богу!
- Приђите поклонимо се Христу Цару нашему Богу!
- Приђите поклонимо се самоме Христу, Цару Богу нашему!

(Тада стани мало док се не умире сва чула, онда почни не брзо, и без лењости, са умиљењем и срцем скрушеним. Реци овако: Блажен човек ... (Псалам 1), тихо и разумно, са пажњом, не брзајући, да би и умом разумео оно што говориш.)