Данило, глава 11

 

1. И ја прве године Дарија Мидијанина стадох да Му помогнем, и да Га поткрепим.

Дан. 5:31, Дан. 9:1

2. А сада ћу ти казати истину. Ево, још ће три цара настати у Персији; и четврти ће бити богатији од свих, и кад се укрепи богатством својим, све ће подигнути на грчко царство.

3. Потом ће настати силан цар, и владаће великом државом и радиће шта хоће.

Дан. 7:6, Дан. 8:4, Дан. 8:5, Дан. 11:16

4. А како нестане, расуће се царство његово и разделиће се у четири ветра небеска, не међу натражје његово нити с влашћу с којом је он владао, јер ће се царство његово укинути и допасти другима, а не њима.

Дан. 7:8, Дан. 8:8, Дан. 8:22, Мат. 12:25

5. И цар јужни осилиће, и један од кнезова његових, и биће силнији од њега, и владаће, и држава ће његова бити велика.

Дан. 11:11

6. И после неколико година они ће се опријатељити, и кћи јужног цара доћи ће к цару северном да учини погодбу; али она неће сачувати силе мишици, нити ће се он одржати мишицом својом, него ће бити предана и она и они који је доведу и син њен и онај који јој буде помагао у то време.

7. Потом ће од изданка из корена њеног настати један на место његово, који ће доћи с војском својом и ударити на градове цара северног, и биће их и освојиће их.

8. И богове ће њихове и кнезове њихове са закладама њиховим драгоценим златним и сребрним однети у ропство у Мисир, и остаће неколико година јачи од цара северног.

Дан. 11:5

9. И тако ће цар јужни доћи у своје царство, и вратиће се у своју земљу.

Дан. 11:5

10. Али ће синови његови заратити, и скупиће велику војску; и један ће доћи изненада, и поплавити и проћи; и вративши се ратоваће до града његовог.

Иса. 8:8, Јер. 46:7, Дан. 9:26

11. Тада ће се разљутити цар јужни, и изаћи ће и ратоваће с њим, с царем северним, и подигнуће велику војску, те ће му бити дата у руке војска.

Дан. 8:7

12. И кад разбије војску, понеће се срце његово, и побиће хиљаде, али се неће укрепити.

2 Дн. 25:19, Приче 16:18, Иса. 10:7, Дан. 5:19, Дан. 5:23

13. Јер ће цар северни опет дигнути војску већу од прве; и после неколико година доћи ће с великом војском и с великим благом.

14. И у то ће време многи устати на цара јужног; и зликовци од твог народа подигнуће се да се потврди утвара, и попадаће.

Дан. 11:5

15. И доћи ће цар северни, и начиниће опкопе, и узеће тврде градове, и мишице јужног цара неће одолети ни изабрани народ његов, нити ће бити силе да се опре.

Псал. 33:16, Јер. 6:6

16. И онај дошав на њ чиниће шта хоће, и неће бити никога да му се опре; и зауставиће се у красној земљи, коју ће потрти својом руком.

Ис.Н. 1:5, Дан. 8:9, Дан. 11:3

17. Потом ће окренути да дође са силом свега царства свог, али ће се погодити с њим, и даће му кћер за жену да би га упропастио, али се она неће држати, нити ће бити с њим.

2 Дн. 20:3, Дан. 9:26

18. Потом ће се окренути на острва, и освојиће многа; али ће један војвода прекинути срамоту коју чини, и обориће на њ срамоту његову.

19. Потом ће се окренути ка градовима своје земље, и спотакнуће се и пашће, и неће се више наћи.

Псал. 37:36

20. И на његово ће место настати који ће послати настојника у слави царској; али ће за мало дана погинути без гнева и без боја.

21. А на његово ће место доћи незнатан човек, коме није намењена част царска; али ће доћи мирно и освојиће царство ласкањем.

1 Сам. 3:13, 2 Сам. 15:6

22. И мишице које плаве он ће поплавити и поломити, па и кнеза с којим је учинио веру.

Дан. 8:10, Дан. 8:24

23. Јер удруживши се с њим учиниће превару, и дошавши надвладаће с мало народа.

24. И доћи ће мирно у родна места у земљи, и учиниће шта ни очеви његови ни очеви отаца његових не учинише, разделиће им плен и грабеж и благо, и смишљаће мисли на градове, за неко време.

25. Потом ће подигнути силу своју и срце своје на цара јужног с великом војском; и цар ће јужни доћи у бој с великом и врло силном војском; али неће одолети, јер ће му се чинити невера.

26. И који једу хлеб његов сатрће га; војска ће његова поплавити, и многи ће пасти побијени.

Мих. 7:5

27. И срце ће обојице царева радити о злу, и за једним ће столом лагати; али се неће извршити; јер ће крај још бити у одређено време.

Псал. 12:2

28. И тако ће се вратити у своју земљу с великим благом; и срце ће се његово обратити на свети завет, и кад изврши, вратиће се у своју земљу.

29. У одређено ће време опет доћи на југ; али други пут неће бити као први пут.

30. Јер ће доћи на њ лађе китејске, и он ће се ојадити, те ће се вратити; и разљутиће се на свети завет, и извршиће; и вративши се сложиће се с онима који остављају свети завет.

4 Мој. 24:24, Јер. 2:10

31. И војска ће стајати уза њ, и оскврниће светињу у граду, и укинути жртву свагдашњу и поставиће гнусобу пустошну.

Дан. 8:11

32. И који су безбожни према завету, он ће их ласкањем отпадити; али народ који познаје Бога свог охрабриће се и извршиће.

1 Дн. 28:9, Дан. 11:21

33. И разумни у народу научиће многе, и падаће од мача и огња, ропства и грабежа много времена.

Мал. 2:7, Мар. 13:29, Јевр. 11:35

34. Али падајући добиће малу помоћ; и многи ће пристати с њима дволичећи.

35. И од разумних ће пасти неки да би се окушали и очистили и убелили до рока, јер ће још бити рок.

36. И тај ће цар чинити шта хоће, и подигнуће се и узвисиће се изнад сваког бога, и чудно ће говорити на Бога над боговима, и биће срећан докле се не сврши гнев, јер ће се извршити шта је одређено.

Дан. 11:3, Дан. 11:16, 2 Сол. 2:4

37. Неће марити ни за богове својих отаца ни за љубав женску, нити ће за ког бога марити, него ће се узвишавати нада све.

Иса. 14:13

38. И на место Бога Најсилнијег славиће бога ког оци његови не знаше, славиће златом и сребром и драгим камењем и закладама.

39. И учиниће да градови Бога Најсилнијег буду бога туђег; које позна умножиће им славу и учиниће их господарима над многима и разделиће земљу место плате.

40. А у последње време јужни ће се цар побити с њим; и цар ће северни ударити на њ као вихор с колима и коњицима и с многим лађама, и ушавши у земље поплавиће и проћи.

Језек. 38:4

41. И доћи ће у красну земљу, и многи ће пропасти, а ови ће се избавити од његових руку: едомска, моавска и главни део синова Амонових.

42. И посегнуће руком својом на земље, и земља мисирска неће умакнути.

43. И освојиће благо у злату и у сребру и све закладе мисирске; и Ливијани и Етиопљани ићи ће за њим.

44. Али ће га гласови са истока и са севера смести, те ће изаћи са великим гневом да погуби и затре многе.

45. И разапеће шаторе двора свог међу морима на красној светој гори; и кад дође к свом крају, нико му неће помоћи.

Псал. 48:2

 

Prethodna glava Vrh stranice Sledeca glava
Prethodna knjiga Sledeca knjiga